Ha a feleségemnek szülés utáni depressziója van, akkor hogy tudnék neki segíteni?
Tudok, sok ez neki, minden nőnek sok.
Én úgy próbáltam most neki segíteni, hogy kivettem 1 hét szabit, és mindent (szoptatást kivéve) én csináltam a gyerek és a házimunkában. Ő szinte 12-13 órákat aludt, de nem egyhuzamban. Nem csinált semmit, csak pihent. Most utána mi legyen? Hogy segítsek neki? Hétfőtől vissza kell mennem dolgozni. Utána hogy legyen? Kicsit messzebb lakok a munkahelyemtől és busszal járok, oda fele van sok busz, de visszafele már nincs olyan, ezért mindig várnom kell 53 percet a buszra, mert lehetetlenség elérni az előtti buszt, és 40 perc az út, 10 perc, míg hazaérek. Mire hazaérek, ott van, hogy fél 8 van, és egész nap egyedül volt a gyerekkel. Nekem is 24 órából áll egy nap, csak hétvégén tudok neki úgy normálisan "besegíteni" a házimunkába és a gyereknevelésbe. Mit kellene csinálni?
Bocsi,nem írtam le:
Egyszer kifakadt, elkezdett sírni, hogy nem bírja ezt, és úgy érzi, hogy nem jó anya, és a gyereknek semmi se jó, állandóan fáradt, de sokszor csak forgolódik az ágyban, mert nem bír aludni. Striái vannak és kötényhasa lett, és fél attól, hogy megereszkedik a melle.
Aztán ma is amikor volt ez a szoptatás világ napja reklámban, akkor is elkezdett sírni, hogy a szoptatás rossz dolog, és eleinte fájt neki a szoptatás. És megkérdezte, mi baja van, hogy ő nem tartja csodának ezt az egész szoptatást. Az egyik magyar sztártól meg kisebb dührohamot kapott délután, levágta a telefont, mert ő megosztott valamit a szoptatás világ napjáról, ki is követte. Már azon vagyok, hogy inkább akkor tápszeresen tápláljuk, ha ilyen rossz a helyzet. Aztán 5 percig kellett győzködni, hogy tegye mellre a picit, mert nem akarta. Emiatt akarom már én is, hogy akkor tápszeresen etessük, ha neki jó úgy. Nemrég lefeküdt aludni, miután megint elkezdett sírni, hogy mi lesz hétfőn, megint egyedül lesz a gyerekkel.
A gyerek 5 hetes.
Az úgy nem jó, hogy felváltva kelünk a gyerekhez hétköznap, mert nekem másnap reggel dolgozni kell.
Ha kihagytam kérdést, szóljatok.
"Az egyik magyar sztártól meg kisebb dührohamot kapott délután, levágta a telefont, mert ő megosztott valamit a szoptatás világ napjáról, ki is követte."
Hanyagolnia kéne az FB-ozást ha ezzel is csak felzaklatja magát.
A babát meg szoptassa, ha van teje. Sokkal macerásabb tápszerezni, mint egyszerűen a mellére tenni.
Esélyes, hogy depressziós. Az lenne a jó, ha lenne annyi belátás benne, hogy tényleg szakemberhez kell fordulnia. Ez költség és idő. Lehet, hogy mindkettőtöknek el kell mennie (+ a baba). Nyilván a munkahelyedről sem lesz egyszerű megoldani, hogy elszabadulj.
De amellett örüljetek annak a kis csöppségnek! Ő csak egy szeretetre és gondoskodásra vágyó, kiszolgáltatott kis lény, aki belőletek lett!
5 hete szült. A legtöbb nőnek kötényhasa van még ilyenkor és rondák a striái, de mindez azért még sokat fog alakulni, türelem. A szoptatás meg mindenkinek fáj, mert a mellbimbónak hozzá kell szoknia az újfajta igénybevételhez. Olvasgassa ezt az oldalt: www.lll.hu - én nagyon sokat tanultam belőle terhesen, és szuper volt, hogy előre tudtam, hogy valószínűleg nálunk is jönni fognak problémák, akkor mi a teendő a kétségbeesés és önhibáztatás helyett.
Hívjon néha egy vendéget (pl. anyukája, barátnő), akivel eldumálhat és járjon ki minél többet mozogni. Mindenki kiakad, akinek alvásmegvonása van és sokat van egyedül, egy csecsemő meg nem fogja megköszönni a körbeugrálást, csak követel. A depresszió az, amikor nem is hajlandó felkelni és egész nap sír vagy komor és "minden mindegy". És ha már olvasni akar, tele van a net azzal, hogy nem csupa szivárvány a gyereknevelés, úgyhogy ne reklámokhoz meg sztárokhoz hasonlítsa magát, olvassa inkább a gyakorit :D
Szerintem én ennél rosszabb állapotban voltam, amikor 5 hetes volt a babám. Nekem 3 hónapig fájt iszonyatosan a szoptatás, néha ordítottam éjszaka..kiderült sokkal kesőbv, hogy spasztikus a lányunk és a Dévény módszer kellett. A szája is ezért volt feszesebb. Én is sokat sírtam eleinte és rossz anyának tartottam magam, még amiatt is képes voltam sírni, hogy a férjem ügyesebben tartja a gyereket. (Sok kistestvére volt, nekem 0). Mégse merült fel senkiben, hogy depressziós vagyok és elmúltak ezek a dolgok szépen. Amikor először mosolygott rám a babám, akkor elkezdtem jobban élvezni az életet. Meg persze az is segített, hogy már elmúlt a vérzésem és kezdtem úgy érezni magam, mint akin nem 10 perccel korábban ment át az úthenger. A szexuális életünk visszazérése is sokat segített, mert kiderült, hogy szerencsére nem változtam odalent.
Persze attól még lehet, hogy a feleségednek tényleg depressziója van, de szerintemvan remény,hogy ez idővel elmúlik. A rokonok segítsége tényleg sokat számít, esetleg rendeljetek ételt. Nekünk még a pihenőszék vált be. Előtte egy kézzel próbáltam enni babával a kezemben, de a pihenőszékben jól elvolt, az felszabadította a kezeimet. Adamo hintát és a hordozást dicsérik még sokan, facebook-os hordozós csoportokat ajánlom.
Olvassa inkább a gyakorit? Aha, persze. Nézegettem itt kérdéseket, némelyik vérmami úgy le tudja baszarintani némelyik kérdezőt, hogy csak lesek. Sok rosszindulatú ember van azért itt is.
De azért köszönöm!
Jajj, szegény. Ez borzasztó időszak volt nálam is. De ha ennyire nem tud aludni, akkor lehet a hormonrendszere is felborult. Pajzsmirigy gond okozhat ilyet, és az szülés után szokott rendetlenkedni.
A testkép problémákon, magányosságon nem segít, de hátha. A babával való összeszokáshoz pedig idő kell. Nyugtasd meg, hogy nem "szar" emiatt, sokan voltunk így, hogy az első hetek, hónapok nem a rózsaszín ködben teltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!