Mégis mi változott mára? Régen kötelesség volt a szülés, most meg örömforrás.
Kérdező, te nagyon ostoba vagy!
Pont régen volt öröm a szülés. Azaz nem a szülés fájdalma, hanem maga a tény, hogy gyerekük születik. Akkor még öröm volt a gyerek, Isten ajándéka, nem pedig "hú, hogyan fogom én ezt bírni" kishitű aggodalmaskodás volt. Pláne nem az "ezután hogyan lesz időm magamra" című önsajnálat.
3-as, a te családodban lehet, hogy így volt, de ez a ti ügyetek.
Normális falusi családokban meg úgy, ahogyan én írtam.
Ezt is pontozd le nyugodtan.
Régebben a gyerek minden volt csak nem örömforrás 😂😂
Első sorban azért szültek, mert megfogant és ki kellett hordani. Sokan azt hitték, hogy attól hogy ha aktus után X alkalommal ugranak, akkor nem lesz belőle gyerek.
Aztán munkaerőként voltak számontartva, már nagyon kicsi koruktól kezdve dolgoztak. Kezdetben disznót, libát őriztek. Aztán mentek a földekre kapálni, kenyeret ragasztani, varrni, stb.
Tehetősebb családoknál házasítás céljából szültek néhány gyereket. Ha jól házasodott a gyerek, a család is jobban fog élni, nőni fog a vagyon, a hatalom, a befolyás.
Napestig lehetne sorolni, mennyire nem bántak gyerekként a gyerekekkel. Akkoriban nem volt gyerek, akkoriban mini felnőttek voltak.
Goldmund: az én családomban legendásan nehezen született meg az az 1-2-3 gyerek, úgyhogy ez most félrement. Épp elég bizonyíték, hogy a modern fogamzásgátlók elterjedésével a megszületett gyerekek száma meredeken bezuhant, és az 5-7 gyerek /család lett 2. A másik, hogy akkoriban nem nagyon volt alternatíva, az emberek megszülettek, felnevelődtek, késő tinédzserként vagy korahuszasként házasodtak, aztán gyerekeket vállaltak. Nem volt opció a karrier, az utazás, a magasabb szintű oktatás, stb, pláne nőként.
6: a szeretettel alkalmazkodást meg a "mindenki főnök akar lenni"-t inkább hagyjuk... A kiszolgáltatott és tiszteletre nevelt fiatalok azt csinálták, amit mondtak nekik. Ettől még rühellték a helyzetet.
Azért az sem elhanyagolható szempont, hogy a védőoltások, illetve rossz higiénis körülmények miatt, 8-10 gyerekből jó, ha a fele megélte a felnőttkort. Még a 20. század elején is 36-38 év volt a várható átlagélettartam.
Másrészt a fogamzásgátlást szolgáló termékek csak az 1960-as évektől kezdtek el terjedni, előtte konkrétan a véletlenen múlt, hogy várandós legyen egy nö.
Tehát akkor sem elvárásból szültek 7-8 gyereket, hanem mert nem tudták kontrollálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!