Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mégis mi változott mára?...

Mégis mi változott mára? Régen kötelesség volt a szülés, most meg örömforrás.

Figyelt kérdés
Régen a szülés egy volt a kötelességek közül, most meg motivációs videók vannak arról, hogy szülj, és minden édesanya és minden édesapa képek sokaságával rakja ki fb-ra, hogy gyerekük született, vagy megnyert egy versenyt, vagy csak simán felköszönti szülinapja alkalmából. Mi változott azóta a szüléssel kapcsolatban?
2020. júl. 24. 20:31
 1/9 anonim ***** válasza:
80%
Pld. volt egy felvilágosodás, nőtt az emberek átlag-iskolázottsága, kinyílt a világ, drasztikusan nőtt a várható átlagéletkor, nőtt a Föld népessége, rengeteg lehetőség nyílt meg az emberek előtt az életük kiteljesítésére, drasztikusan megcsappant a bigott egyház befolyása az emberek életére... és még ezer ok.
2020. júl. 24. 20:44
 2/9 anonim ***** válasza:
41%

Kérdező, te nagyon ostoba vagy!

Pont régen volt öröm a szülés. Azaz nem a szülés fájdalma, hanem maga a tény, hogy gyerekük születik. Akkor még öröm volt a gyerek, Isten ajándéka, nem pedig "hú, hogyan fogom én ezt bírni" kishitű aggodalmaskodás volt. Pláne nem az "ezután hogyan lesz időm magamra" című önsajnálat.

2020. júl. 24. 23:15
 3/9 anonim ***** válasza:
83%
2: ja, a dédiktől elsőkézből tudom, hogy a kis örömforrás meg isteni ajándék kezdeményektől milyen változatos praktikákkal szabadultak meg a régi nők fogamzásgátló híján...
2020. júl. 25. 05:22
 4/9 anonim ***** válasza:
38%

3-as, a te családodban lehet, hogy így volt, de ez a ti ügyetek.

Normális falusi családokban meg úgy, ahogyan én írtam.

Ezt is pontozd le nyugodtan.

2020. júl. 25. 10:16
 5/9 anonim ***** válasza:
79%

Régebben a gyerek minden volt csak nem örömforrás 😂😂

Első sorban azért szültek, mert megfogant és ki kellett hordani. Sokan azt hitték, hogy attól hogy ha aktus után X alkalommal ugranak, akkor nem lesz belőle gyerek.

Aztán munkaerőként voltak számontartva, már nagyon kicsi koruktól kezdve dolgoztak. Kezdetben disznót, libát őriztek. Aztán mentek a földekre kapálni, kenyeret ragasztani, varrni, stb.

Tehetősebb családoknál házasítás céljából szültek néhány gyereket. Ha jól házasodott a gyerek, a család is jobban fog élni, nőni fog a vagyon, a hatalom, a befolyás.

Napestig lehetne sorolni, mennyire nem bántak gyerekként a gyerekekkel. Akkoriban nem volt gyerek, akkoriban mini felnőttek voltak.

2020. júl. 25. 10:54
 6/9 anonim ***** válasza:
29%
A mi értelmiségi, akkoriban valószínűleg vérfeministának számító családunkban keringő mindenféle történetek alapján határozottan tervezetten készültek a gyerekek, szeretettel várták őket és értéknek voltak tartva. Akkor is, ha persze jóval korábban önállósodniuk kellett, mint mondjuk ma az én gyerekeimnek, volt azért beleszólásuk a dolgokba és amellett, hogy tiszteletre nevelték őket, nem botránkoztatták meg. Én is azt tapasztalatom, hogy ma annyira megkérdőjeleznek mindent (mert ha fejjel lefelé nézem és erős empátiával kétszer kacsintok, akkor akár az ellenkezője is jó lehet), hogy már a gyerek sem érték önmagában. Inkább olyan, mintha valami hobbi lenne - mindenki "szüljön magának" és hát "így járt", ha nem tetszik. Miközben ugye nem laknak együtt a generációk (mert mindenki főnök akar lenni) és egyre több a válás meg egyke, így aztán semmi fogalmuk, mivel jár szeretettel alkalmazkodni, gondoskodni. Szóval szerintem régen sem volt kötelesség, inkább természetes volt, ahogy az is, hogy öröm és munka összefüggenek a gyereknevelés kapcsán is. Most meg azt sem lehet tudni, micsoda, hiszen sokan úgy vágnak bele, mintha egy cuki kiskutya örökbefogadására készülnének, aki sosem fog felnőni, alapból hálás és elég vele akkor foglalkozni, ha kedv és idő van hozzá.
2020. júl. 25. 14:51
 7/9 anonim ***** válasza:
80%

Goldmund: az én családomban legendásan nehezen született meg az az 1-2-3 gyerek, úgyhogy ez most félrement. Épp elég bizonyíték, hogy a modern fogamzásgátlók elterjedésével a megszületett gyerekek száma meredeken bezuhant, és az 5-7 gyerek /család lett 2. A másik, hogy akkoriban nem nagyon volt alternatíva, az emberek megszülettek, felnevelődtek, késő tinédzserként vagy korahuszasként házasodtak, aztán gyerekeket vállaltak. Nem volt opció a karrier, az utazás, a magasabb szintű oktatás, stb, pláne nőként.

6: a szeretettel alkalmazkodást meg a "mindenki főnök akar lenni"-t inkább hagyjuk... A kiszolgáltatott és tiszteletre nevelt fiatalok azt csinálták, amit mondtak nekik. Ettől még rühellték a helyzetet.

2020. júl. 26. 05:21
 8/9 anonim ***** válasza:
70%
Kezd megjönni az emberek esze és ráeszmélnek arra hogy egy ilyen világba kár gyereket szülni.
2021. jan. 4. 00:00
 9/9 anonim ***** válasza:

Azért az sem elhanyagolható szempont, hogy a védőoltások, illetve rossz higiénis körülmények miatt, 8-10 gyerekből jó, ha a fele megélte a felnőttkort. Még a 20. század elején is 36-38 év volt a várható átlagélettartam.

Másrészt a fogamzásgátlást szolgáló termékek csak az 1960-as évektől kezdtek el terjedni, előtte konkrétan a véletlenen múlt, hogy várandós legyen egy nö.

Tehát akkor sem elvárásból szültek 7-8 gyereket, hanem mert nem tudták kontrollálni.

2022. okt. 10. 00:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!