Miért akadnak ki sokan azon, ha valaki vegetáriánus és a gyerekeinek sem ad húst a mindennapok során?
Az elején leszögezem, én nem vagyok vega, bár kevés húst eszek, mindössze heti 1-2 alkalommal, szóval nem magamból kiindulva teszem fel a kérdést, hanem mert az elmúlt időszakban több erről szóló cikknél láttam, hogy az emberek teljesen kiakadnak ezen a dolgon. És esküszöm nem értem, miért.
A WHO és az számos egyéb egészségügyi világszervezet megállapította már, hogy a hús nem szükséges a szervezetnek, nincs benne semmi olyan, ami máshonnan nem bevihető és senki nem fog éhen halni vagy hiánybetegségben szenvedni, ha nem eszik húst. Sőt, épp ellenkezőleg, a napi szintű húsevés az, ami káros, nem is ajánlják.
Mondjuk nyilván józan paraszti sem nehéz észrevenni, hogy a hagyományosan vegetáriánus társadalmak sem halnak ki, csak mert ott nem esznek húst az emberek.
Aztán jönnek azzal, hogy hadd döntse el magának a gyerek, mit akar adni enni... na de most ilyen alapon azt is lehet mondani, hogy senki ne merje megkeresztelni a gyerekét, mert hadd döntse el az, szeretne-e majd megkeresztelkedni. Vagy senki ne fúrja ki a kislányok fülét a fülbevalóhoz. Tovább megyek, akik ennyire ragaszkodnak a gyerek döntési jogához, azok minden étkezés előtt megkérdezik a gyereket, mit enne és azt fog kapni?
Vagy mi van azokkal, akik nem adnak teljes kiőrlésű lisztet, olívaolajat, olajos magvakat, napi szinten zöldségeket-gyümölcsöket a gyerekeiknek enni, holott ezek a hússal ellentétben valóban fontosak lennének a szervezet számára? Miért a húsmentesen táplálóknak mondják, hogy el kellene venni tőlük a gyerekeket, ilyen alapon miért nem vesszük el azoktól, akiknek kövér, cukorbeteg gyerekeik vannak, akik kora reggel inzulindobáló péksütivel, műanyagvirslivel, egyévesen kólával és azontúl is napi szinten egészségtelen vackokkal etetik a gyerekeiket?
Nem értem a logikát, egészségtelen étkeztetéssel nyugodtan tönkre lehet tenni egy gyerek szervezetét, de ha valaki nem ad húst, viszont ettől függetlenül egészségesek a gyerekei, az már ördögtől való dolog?
Mindenkinek joga azt enni, amit akar vagy valójában mindenki azt eszi, amit a szülei adnak?
Akik nem vesznek teljeskiőrlésű dolgokat, olívaolajat, rendszeresen magvakat, mert "drága" vagy mert mást szoktak meg, azok sem adják ezeket a dolgokat a gyerekeiknek, ahogy látom, csak mert a gyereknek joga lenne hozzá.
Ennyi erővel a gyerek ehet pucér kenyeret Kinder tejszelettel, ha azt akar, minek erőltetjük rá a zöldségeket meg gyümölcsöket, nem?
Szerintem ez egy önámítás, hogy a gyerek bármiben is maga dönthet, csak az más, miben döntenek helyette a szülők. Mondom, ilyen alapon megkeresztelni sem szabadna gyerekeket, a vallást miért lehet rájuk erőltetni?
Drága kérdező!
Feltettél egy kérdést, amire többen válaszoltak. A "miért"-re voltál kíváncsi, megkaptad a választ. Minek kell még utána beléjük kötnöd, csak mert te máshogy gondolod? Ezzel magadat minősíted. Ők nem értenek veled egyet, te nem értesz velük egyet, van értelme még bármit írni részedről ehhez a kérdéshez? Mert szerintem semmi. Senkit nem fogsz meggyőzni a magad igazáról és nem is kell.
"Ennyi erővel a gyerek ehet pucér kenyeret Kinder tejszelettel, ha azt akar, minek erőltetjük rá a zöldségeket meg gyümölcsöket, nem?"
Épeszű ember nem erőltet semmit a gyerekre. Lehetőségéket kínál fel neki. Ad neki almát, banánt, őszibarackot- a gyerek meg eldönti melyiket szereti. Nem kötelező neki almát ennie. Sőt, gyümölcsöt sem. Lehet hyog nem szereti a gyümölcsöt-en se szeretem-de megőrül a zöldségekért. Nem kell szeretnie a spenótot, lehet a cékla a kedvence. De nem tudja, amíg nem kóstolta meg. Ez a baj itt, hogy a vegetáriánus nem adja meg a lehetőséget a választásra. A választás pedig amúgy sem üres kenyér meg Kinder szelet vs zöldség meg gyümölcs. Semmi baj az üres kenyérrel meg a Kinder szelettel, mértékkel kell fogyasztani.
A vallás meg más kérdés. A melyen vallásos ember eletenek szerves része az istenhit, nála nem választás kérdése, hiyg megkeresztelje e a gyereket, hanem a hite szerinti kötelessége. Ezzel semmit nem árt a gyereknek. Azzal, ha x etelt teljesen megvon tőle értelmetlenül, igen.
Vannak vega kisgyerekek, akik saját akaratukból nem esznek húst. Rengeteg iylen gyerek van, akinek nem ízlik, nem szereti a textúráját és egyszerűen nem eszi meg: de ők meg kaptak a lehetőséget a kóstolásra.
Kérdező te annyira egyszerű vagy.
Te komolyan egylapon említed azt, hogy a gyerek ehet húst azzal is, hogy pucérkenyeret eszik csak kinderrel? Komolyan nem érted az icipici különbséget, vagy ennyire kötekedni akarsz és már kínodban nem tudsz hogy?
Tudod az ember biológiailag mindenevő, tehát ha a szülő engedi hogy egyen húst is, ha ízlik neki, azzal nem tesz semmi különlegeset, míg ha hagyja hogy a gyerek kizárolag kinderen és üreskenyéren éljen az meg súrolja a veszélyeztetést.
Örülök hogy segíthettem, ha már magadtól nem tudtál rájönni eme komoly fejtörőre.
Azt még most sem értem miért kell egyből feltételezni bárkiről is hogy nem veszi meg a zöldséget, gyümölcsöt a hús mellé, de gyanítom ez is csak kötekedés, abból is a gyengébb fajta.
20-as!
Van egyereked?
Akkor tudhatnád, hogy a gyerekvállalás a gyermeknevelés felelősségével jár.
Jogszabály szerint is 18-éves koráig (alapesetben) a gyerek korlátozott cselekvőképességében, döntési jogkörében.
Ennek pedig egyszerű gyakorlati indokok az alapjai. A gyermek sok mindent nem tud a világról, ezért nem tud helyesen - értsd: önmagára nézve biztonságosan, és a társadalmi normáknak megfelelően - döntei
Ez társadalmilag elfogadot hazánkban is - ez a norma.
Amiről itt szó van, az az, hogy a világban leginkább elterjedt normák jó esetben is csupán az emberi társadalmak kiszámítható és fenntartható működéséhez szükséges elégséges feltételeket biztosítják (és foglalják jogrendszerbe)
Szerintem viszont az emberi élet ennél többre hivatott. És, hogy az ember önmagát meghaladhassa érdemes minél jobb alapozást kapnia már gyermekkorában.
A húsraszokás gyengíti ezen alapokat szerintem.
"Ennek pedig egyszerű gyakorlati indokok az alapjai. A gyermek sok mindent nem tud a világról, ezért nem tud helyesen - értsd: önmagára nézve biztonságosan, és a társadalmi normáknak megfelelően - döntei"
Ja, de azt csak el tudja tán dönteni, hogy ízlik-e neki a hús vagy nem. Vagy akkor azt is el fogod helyette dönteni 18 éves koráig hogy a piros vagy a zöld pulcsiját veheti fel? Jó hogy a törvénnyel takarózol, de ez itt már komoly értékrend réerőltetés amit te művelsz, mint pl vallásmániásoknál a templom és Istenfélés, és azt is megmagyarázzák kiválóan mint te itt most azt, hogy ne egyen húst.
Húst enni természetes mert mindenevők vagyunk, nem tiltja a törvény sem, ha ízlik valakinek egye nyugodtan, akinek meg nem ízlik ne egye. Így a normális. Te meg mondvacsinált okosságokkal erőltetnéd rá a gyerekedre a saját meggyőződésedet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!