Miért akadnak ki sokan azon, ha valaki vegetáriánus és a gyerekeinek sem ad húst a mindennapok során?
Az elején leszögezem, én nem vagyok vega, bár kevés húst eszek, mindössze heti 1-2 alkalommal, szóval nem magamból kiindulva teszem fel a kérdést, hanem mert az elmúlt időszakban több erről szóló cikknél láttam, hogy az emberek teljesen kiakadnak ezen a dolgon. És esküszöm nem értem, miért.
A WHO és az számos egyéb egészségügyi világszervezet megállapította már, hogy a hús nem szükséges a szervezetnek, nincs benne semmi olyan, ami máshonnan nem bevihető és senki nem fog éhen halni vagy hiánybetegségben szenvedni, ha nem eszik húst. Sőt, épp ellenkezőleg, a napi szintű húsevés az, ami káros, nem is ajánlják.
Mondjuk nyilván józan paraszti sem nehéz észrevenni, hogy a hagyományosan vegetáriánus társadalmak sem halnak ki, csak mert ott nem esznek húst az emberek.
Aztán jönnek azzal, hogy hadd döntse el magának a gyerek, mit akar adni enni... na de most ilyen alapon azt is lehet mondani, hogy senki ne merje megkeresztelni a gyerekét, mert hadd döntse el az, szeretne-e majd megkeresztelkedni. Vagy senki ne fúrja ki a kislányok fülét a fülbevalóhoz. Tovább megyek, akik ennyire ragaszkodnak a gyerek döntési jogához, azok minden étkezés előtt megkérdezik a gyereket, mit enne és azt fog kapni?
Vagy mi van azokkal, akik nem adnak teljes kiőrlésű lisztet, olívaolajat, olajos magvakat, napi szinten zöldségeket-gyümölcsöket a gyerekeiknek enni, holott ezek a hússal ellentétben valóban fontosak lennének a szervezet számára? Miért a húsmentesen táplálóknak mondják, hogy el kellene venni tőlük a gyerekeket, ilyen alapon miért nem vesszük el azoktól, akiknek kövér, cukorbeteg gyerekeik vannak, akik kora reggel inzulindobáló péksütivel, műanyagvirslivel, egyévesen kólával és azontúl is napi szinten egészségtelen vackokkal etetik a gyerekeiket?
Nem értem a logikát, egészségtelen étkeztetéssel nyugodtan tönkre lehet tenni egy gyerek szervezetét, de ha valaki nem ad húst, viszont ettől függetlenül egészségesek a gyerekei, az már ördögtől való dolog?
"Miért a húsmentesen táplálóknak mondják, hogy el kellene venni tőlük a gyerekeket, ilyen alapon miért nem vesszük el azoktól, akiknek kövér, cukorbeteg gyerekeik vannak, akik kora reggel inzulindobáló péksütivel, műanyagvirslivel, egyévesen kólával és azontúl is napi szinten egészségtelen vackokkal etetik a gyerekeiket?"
Aha, szóval szerinted aki nem húsmentesen étkezik, az mű kajákkal és egészségtelen vackokkal tömi a gyerekét? Ahhoz képest hogy te nem akarsz téríteni és olyan hú de megértő vagy, szép kis előítéleted van a húsevőkkel szemben. Így szerintem kár veled vitázni, ez is csak egy vitaindító provokáló kérdés, amiből már olvashattunk itt párat.
Gál-Szabó Bence érvét olvasd csak el erről, hogy miért kell hús.
A csávó nagyon profi, nem véletlenül csak az ő vitaminjában bízom.
"szép kis előítéleted van a húsevőkkel szemben"
Azt írtam, "azoktól, akik", nem azt, hogy "a húsevőktől, akik". Nehezen lehetnének előítéleteim a húsevőkkel kapcsolatban úgy, hogy én magam is eszek húst. De tudom, ilyen az, mikor talál a kérdés, és valaki magára ismer.
"Gál-Szabó Bence érvét olvasd csak el erről, hogy miért kell hús."
Ez most itt reklám lenne? Gál-Szabó pont olyan komoly egészségügyi végzettség nélküli megmondóember, mint a paleós Szendi Gábor, a pszichiáter. Egyiküknek sincs releváns végzettségük és szakmai tapasztalatuk, nem is értem, miért vesz őket komolyan bárki.
De amikor független vagy világegészségügyi szervezeteket vezető, a szakmájukban 30-40 éve tevékenykedő táplálkozáskutatók megállapítják, hogy a hús nem szükségszerű - amit ismétlem, a saját szemünkkel is látunk, hiszen még a vegánok sem halnak éhen, nemhogy a vegák -, akkor meg jöttök ilyenekkel, hogy ez hülyeség, a hús kell. De nem tudjátok megmondani, mi van benne, ami nélkülözhetetlen, csak hogy kell a gyereknek...
"De tudom, ilyen az, mikor talál a kérdés, és valaki magára ismer."
Látom személyeskedni azt nagyon tudsz, de ezzel mellé lőttél nagyon mellé. Épp ezért írtam, hogy mi a francért lenne mindenki egészségtelenül étkező aki nem mellőzi a húst.
Amúgy persze azokra céloztál persze persze. Érdekes ha már gyerek elvevés, akkor nem azokat említed akik bántalmazzák a gyereküket, vagy méltatlan anyagi körülmények között nevelik. Ááá nem egyből a cukor.
További jó személyeskedést.
Akik itt a gyermek választási jogával érvelnek:
Nem mellékes, hogy amit kap arra rá szokik, és kialakul a megszokás, amit aztán nagyon nehéz leküzdeni úgy is, hogy ha az illető tudatában a dolgoknak, és valójában úgy dönt, hogy nem akar enni. Illetve a megszokás és a vágyak épp a szabadabb józanabb gondolkodást korlátozzák.
Szóval a látszólagas szabad választás épp a szabadabb gondolkodás korlátozódásához vezet.
Mi az intelligenciát illeti: Az intelligencia mérések bizonyos feladatok megoldásán alapulnak. A feladatok jellege eredendően a húsevő mentalitástól nem független, mivel társadalmaink elfogadott és évényesülést biztosító gondolkodásmódja épp az ellentetje a nem ártás elvét valló filozófiáknak, melyekből a húsevés kerülésének elve fakad.
Ezen filozófiák elveit internalizálók gondolkodása valóban megváltozik. Az internalizálást könnyíti és mélyíti az elvek gyakorlati betartása mit pl. a hús nem evése. Ezt a megváltozott gondolkodásmódot társadalmilag én inkább látom előnynek.
Ami pedig a tudományos életet és a ismeretlen jelenségek megérétését illeti, erős kétségeim vannak az említett IQ jelentőségét illetően.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!