Hogyan kell mondani a betűket a gyereknek?
Ezért szokták mondani, hogy ne kezdjük el otthon tanítani a gyereket a betűkre, mert csak összezavarjuk :D
Nekem nem kérdezgette a fiam soha a betűkrt, nem is erőltettem.
Elsős, a meixner-módszerrel tanulnak, vagyis a M nem emm vagy mö, hanem mmmm.
De ezt valamihez kötik, nem nehéz kiejteni, mert pl. A kígyó mondja "sssz", a motor mondja " rrrr". Ezért pl a r betű-höz tartozó kép a motor. Kicsit fura volt nekem is így elsőre, de mindegy :D
Bármelyik mássalhangzót ki tudom mondani magánhangzó nélkül.
A gyereknek ráadásul élesebb is a hallása. Én tehát így mondom.
De teljesen jó ötlet a "papa betű", "mama betű", "kutya betű" is, amit 7-es írt.
"Ezért szokták mondani, hogy ne kezdjük el otthon tanítani a gyereket a betűkre, mert csak összezavarjuk :D
Nekem nem kérdezgette a fiam soha a betűkrt, nem is erőltettem."
Nekem viszont kérdezgette, ahogy a kérdezőé is. Csak a nagybetűk érdekelték, kétévesen az összeset felismerte (pl. rendszámokon), aztán jöttek a számok. Olvasni nem tanult meg, az nem érdekelte. Én sem erőltettem ezeket soha. Semmilyen hátránya nem származott ebből, iskolás korára sok betűt el is felejtett már, a kisbetűket is meg kellett tanulnia.
Én úgy mentem iskolába, hogy már tudtam olvasni. Nem a szüleim akarták így, engem érdekelt és állandóan ezzel nyúztam őket. A nevemet is le tudtam írni nyomtatott betűkkel. Nekem sem volt ebből hátrányom, max. annyi előnyöm, hogy jobban ment az olvasás. Az alsós tanáraim nagyon szerettek, nem volt velem sok gond :)
Oké, hogy nem kell erőltetni, de ha betűt kérdez(jeleket ismer fel a plakáton, könyvben), akkor természetes, hogy megmondod a nevét, mint a kutyarajznak is.
Szerintem minél többféleképpen mondod, annál jobb.
EM, Mö, Macibetű, MMM(mümmögés), szerintem fel fogja ismerni a hangot, ami az összes verzióban benne van(M)
Egyébként szerintem sok motor Brrrt mond, nem Rrrrt, szerintem ez zavaró lehet. Emlékszem engem zavart, hogy sosem Vau vaut hallottam, hanem Va-vat, vagy békánál nem brekegést, macskánál nem miaút, hanem nyíát..
11-es vagyok.
Nem írtam olyat, hogy aki tanítja a gyerekét az erőlteni, csak leírtam, hogy nálunk, hogyan volt.
És azt sem én találtam ki, hogy nem kell otthon tanítani a gyerekeket a betűkre, sok cikket olvastam erről, hogy miért nem jó és ezt is megosztottam veletek.
Sajnálom ha félreértettétek és emiatt megsértettelek titeket...
Nem is hülye kérdés :)
Annyit kell tudnod, hogy az "emm" az a betű, a "mmö" pedig a hang. Szóval az egyik az írott, a másik a kiejtett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!