Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan kell mondani a betűket...

Hogyan kell mondani a betűket a gyereknek?

Figyelt kérdés
3 éves kisfiam kérdezgeti a betűket. Az M betű az EMM vagy MÖ, a P betű az PÉ vagy PÖ? :) Bocsi, ha hülye kerdés
2020. jan. 9. 11:06
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
24%

Ezért szokták mondani, hogy ne kezdjük el otthon tanítani a gyereket a betűkre, mert csak összezavarjuk :D

Nekem nem kérdezgette a fiam soha a betűkrt, nem is erőltettem.

Elsős, a meixner-módszerrel tanulnak, vagyis a M nem emm vagy mö, hanem mmmm.

De ezt valamihez kötik, nem nehéz kiejteni, mert pl. A kígyó mondja "sssz", a motor mondja " rrrr". Ezért pl a r betű-höz tartozó kép a motor. Kicsit fura volt nekem is így elsőre, de mindegy :D

2020. jan. 9. 11:59
 12/21 anonim ***** válasza:
77%

Bármelyik mássalhangzót ki tudom mondani magánhangzó nélkül.

A gyereknek ráadásul élesebb is a hallása. Én tehát így mondom.

De teljesen jó ötlet a "papa betű", "mama betű", "kutya betű" is, amit 7-es írt.

2020. jan. 9. 12:02
 13/21 anonim ***** válasza:
73%
Én is az elsős fiamnál szembesültem azzal életemben először, hogy ma magánhangzó nélkül kell "hivatalosan" kimondani, így gyakorolják a suliban is. Három évesnek még elég szerintem bárhogyan. (Emlékszem, a P nálunk a "Parkoló betű", a nyolc meg a hóember volt :))
2020. jan. 9. 12:07
 14/21 A kérdező kommentje:
Köszi:)
2020. jan. 9. 12:10
 15/21 anonim ***** válasza:
74%

"Ezért szokták mondani, hogy ne kezdjük el otthon tanítani a gyereket a betűkre, mert csak összezavarjuk :D

Nekem nem kérdezgette a fiam soha a betűkrt, nem is erőltettem."

Nekem viszont kérdezgette, ahogy a kérdezőé is. Csak a nagybetűk érdekelték, kétévesen az összeset felismerte (pl. rendszámokon), aztán jöttek a számok. Olvasni nem tanult meg, az nem érdekelte. Én sem erőltettem ezeket soha. Semmilyen hátránya nem származott ebből, iskolás korára sok betűt el is felejtett már, a kisbetűket is meg kellett tanulnia.

Én úgy mentem iskolába, hogy már tudtam olvasni. Nem a szüleim akarták így, engem érdekelt és állandóan ezzel nyúztam őket. A nevemet is le tudtam írni nyomtatott betűkkel. Nekem sem volt ebből hátrányom, max. annyi előnyöm, hogy jobban ment az olvasás. Az alsós tanáraim nagyon szerettek, nem volt velem sok gond :)

2020. jan. 9. 12:42
 16/21 anonim ***** válasza:
28%

Oké, hogy nem kell erőltetni, de ha betűt kérdez(jeleket ismer fel a plakáton, könyvben), akkor természetes, hogy megmondod a nevét, mint a kutyarajznak is.

Szerintem minél többféleképpen mondod, annál jobb.

EM, Mö, Macibetű, MMM(mümmögés), szerintem fel fogja ismerni a hangot, ami az összes verzióban benne van(M)

Egyébként szerintem sok motor Brrrt mond, nem Rrrrt, szerintem ez zavaró lehet. Emlékszem engem zavart, hogy sosem Vau vaut hallottam, hanem Va-vat, vagy békánál nem brekegést, macskánál nem miaút, hanem nyíát..

2020. jan. 9. 13:20
 17/21 anonim ***** válasza:
0%

11-es vagyok.

Nem írtam olyat, hogy aki tanítja a gyerekét az erőlteni, csak leírtam, hogy nálunk, hogyan volt.

És azt sem én találtam ki, hogy nem kell otthon tanítani a gyerekeket a betűkre, sok cikket olvastam erről, hogy miért nem jó és ezt is megosztottam veletek.

Sajnálom ha félreértettétek és emiatt megsértettelek titeket...

2020. jan. 9. 13:57
 18/21 anonim ***** válasza:
Nálunk hónapok óta betű őrület van. Angolul kezdte el mondani, vittem néhányszor foglalkozásra. Megtanulta az angol abc-t, a magyart mostanra tanulta meg. Én úgy tanítottam, hogy emm és mondtam neki példát és az m betűt hangsúlyosan.
2020. jan. 9. 14:47
 19/21 Coffelia ***** válasza:
100%

Nem is hülye kérdés :)

Annyit kell tudnod, hogy az "emm" az a betű, a "mmö" pedig a hang. Szóval az egyik az írott, a másik a kiejtett.

2020. jan. 9. 23:32
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Úgy van, ahogy az 5-ös írja, tehát a zöngéseket csak zöngésíteni, mintha hosszan mondanád, hogy "mmmm", persze, ez leginkább a nazálisoknál működik. Tehát nem tudsz hosszan zöngésíteni egy b hangot, nem tudod hosszan az mondani, hogy "bbb", abból úgyis "bö" lesz. De végső soron nem baj, a lényeg, hogy ne "bé", "em", "zé" éa tarsait ejts, hanem "bö", "mö" és "zö"-t.
2020. jan. 10. 09:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!