Hogyan kell mondani a betűket a gyereknek?
3 éves gyereknek én még Emm-t mondtam. Mikor már olvasás miatt kérdezte az 5 évesem akkor M volt és nem MÖ.
Egyébként mindig vannak gyerekeke akik nagyon korán megtanulnak olvasni, és nekik minden féle képpen mondják a betüket, még is 4 évesen tudnak olvasni...
Egyik se. Nem em és nem mö, hanem törekedni kell a mássalhangzó mássalhangzó nélküli kimondására, tehát mmmmmm.
Igen, fságnak hangzik így leírva, hogy mássalhangzót mássalhangzó nélkül, de ez a Meixner-módszer, amivel később tanítják és ez nem zavarja elvileg össze.
Ettől függetlenül a 4 évesemnek se bírom így mondani pedig napinta kérdezi.
Én úgy mondom neki, ahogy az ABC-t is mondjuk.
El, em, en, o, pé.
Nem is értem, hogy lehet kimondani az m-et magánhangzó nélkül magában. Csak mümmögsz?
És a B-t? ahoz is kerül, akárhogy is mondod magában legalább egy ö.
p
k
mondd már ki magánhangzó nélkül?
nem lehet
Nekünk em-nek, pé-nek, meg ká-nak stb. tanították kisiskolás koromban, és mégis megtudtunk tanulni olvasni, egész jól.
Később még másik nyelven is! A csudába.
Odaültették kinek a kicsodáját a bársonyszékbe az meg kitalálta, hogy nehogy már úgy legyen tanítva, mert a régi az nem jó.
De éppen ezért úgy kellene tanítani a gyereknek, ahogy az iskolában fogja majdan tanulni, csak hogy ne kerüljön konfliktusba a csodálatos oktatással.
A másik, hogy idegen nyelvből is csak szavak lenne ildomos tanítani, amíg a gyerek anyanyelvi gondolkodása meg nem szilárdul.
Szavakkal nincs gond
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!