Szerintetek el kell az ilyesmit mondani a gyereknek vagy épp ellenkezőleg?
Időben szerintem el lehet mondani.
Legalábbis nekünk az apukánk elmondta, hogy ő bizony sosem volt jó tanuló és a középiskolát is félúton otthagyta. De azt is elmondta, hogy utána évekig munka mellett minden éjjel tanult, hogy rendes szakmája legyen.
Sose vágtuk a fejéhez, mindig is felnéztünk rá, hogy önerejéből elérte amit elért.
Én elmondanám.
És el is fogom mondani neki a ballépéseimet, hogy ha lehet, tanuljon belőle. Szerintem jó az, ha a gyerek látja, hogy a szülő sem tökéletes és nem is hiszi magáról, hogy az. Így talán könnyebb elhinnie, hogy neki akarsz jót, nem pedig egy diktátorként prédikálsz, aki tökéletes és tévedhetetlen.
Viszont, hogy ez működjön, tényleg ezt a felfogást kell benne erősíteni, hogy emberek vagyunk, hibázunk néha, de ha lehet igyekezzünk elkerülni, amit lehet.
Jézusom, ezen mi szégyellni való van? Kamaszként ki nem csinál hülyeségeket?
Én is estin érettségiztem, a középsulit rendesen ellébecoltam, koncertekre járni sokkal jobb buli volt akkor, volt, hogy egy hétig haza sem mentem, foglalt házban aludtam a haverokkal, meg hasonlók. Voltak vad dolgaim, na. De ezekből sosem csináltam titkot. A fiamnak szoktam mondani, hogy tanuljon rendesen, ne munka mellett szenvedjen a gimnáziummal, meg ne család, gyerek mellett szerezze meg a diplomáját, mert mennyivel egyszerűbb, ha nincs más dolga, mint tanulni. Pont azért, mert tapasztaltam, hogy mi van, ha nem az optimális időben csinálja meg ezeket az ember. Nem mintha bánnám, hogy így lett, csak úgy látszik, nekem az kellett, hogy nehezebb legyen, vagy hogy idősebb legyek, amikor belekezdek, de a gyerekemnek nyilván azt kívánom, hogy könnyen elérjen mindent az életben.
Kedves utolsó, abban igazad van , hogy minden kamasz csinál hülyeségeket, de azért nem mindegyik marad ki emiatt az iskolából. Nekem finoman szólva is elég durva dolgaim voltak. Abortuszom nem volt, de ez inkább a szerencsének , mint a felelős védekezésnek tudható be.
Nemrég az unokahugom került hasonló helyzetbe. Gondoltam elmondom neki a saját sztorimat, had tanuljon belőle. Hát a végére csak annyit mondott, hogy akkor én vagyok az utolsó aki szólhat neki bármiért is. Na ezt nem szeretném megkapni a gyerekemtől. Nyilván más a helyzet, hiszen az unokahugom esetében valóban semmi közöm, hozzá mit csinál, míg a fiamnál azért más lesz a helyzet. De képmutató sem akarok lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!