Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kisgyermekes anyukák, ti...

Kisgyermekes anyukák, ti hogyan vezetitek a háztartást? Tippeket kérnék, hogyan osszam be jobban az időmet.

Figyelt kérdés

Semmiképp sem panaszkodásnak szánom a kérdésemet, elvégzek végülis mindent, csak estére sokszor jobban elfáradok, mint szerintem kellene, és biztosan tudnék másoktól jó tanácsokat kapni arra, hogy lehetne még hatékonyabban végezni mindennel. Három kisgyerekem van, egy kisiskolás, egy ovis és egy 5 hónapos. Azért ide írtam ki a kérdésemet, mert szerintem kisgyerekekkel más jellegű és több is a házimunka, mint ahol már nagyok a gyerekek vagy csak felnőttek vannak:)

Mi az, amit ti naponta megcsináltok kisgyerekek mellett, mi az , amit hetente, van-e olyan, hogy nagytakarítás, vagy év közben folyamatosan végzitek el a takarítást apránként? De házimunkába tartozik minden a takarításon kívül: mosás, vasalás, főzés, még a kinőtt ruhák szelektálása is idő, stb. :)

Köszönöm előre is!

2019. nov. 25. 11:00
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Azt kihagytam, hogy főképp azok válasza érdekelne, akik ráadásul főállásban dolgoznak. Amikor a két nagy után visszamentem dolgozni (ráadásul olyan munkám van, amiből minden nap még jó adagot haza is kellett hoznom), tényleg majd' kipurcantam, annyi, hogy akkor az ebédet rendeltük...
2019. nov. 25. 11:04
 2/14 anonim ***** válasza:
80%
Nem én vezetem a háztartást. Ketten csináljuk a férjemmel. Mindenkinek megvan, mi az ő része a házimunkából, mindenki elvégzi a dolgát. Főzés változó, vannak kaják, amiket ő tud jobban elkészíteni, van, amiket én, attól függ, ki főz.
2019. nov. 25. 11:12
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Hú, hát nem tudom érdemben tudok e segíteni, mert nekem "csak" egy gyermekem van, viszont mellette home officeban dolgozom, határidőre. Olyan 4-5 óra naponta, attól függ mit kapok :)

Nálunk a házimunka rend a következő :

- havi 1 nagytakarítás, ez általában szombati nap, apa elviszi a gyereket, mamához vagy nagybácsihoz beszélgetni, amíg én takarítok (ablak mosás, szekrények, ajtók, hűtő, tűzhely és teljes fürdőszoba fertőtlenítés, ilyenkor takarítom ki a kanapét, függöny mosás ilyesmi.. )

- hetente ágynemű csere, mosogató fertőtlenítés, portörlés, WC, kád, mosdókagyló pucolás, illetve a lábtörlőt, szőnyeget szoktam tisztítani, de van hogy ez a haviba csúszik át 🙄 ezt a heti dolgot szintén szombatonként szoktam, amikor a gyerek alszik, vagy apával bevásárol

- naponta a standard mosogatás, illetve anno volt még felsöprés, felmosas, mivel vannak cicáink ezért ez nagyon fontos nekem, szőrt sehol nem akarok látni 😀, ez szintén alvás időben

Ezzel a söprögetéssel elment egy csomó időm, aztán tavaly karácsonyi ajándékként a családom közösen meglepett egy robot takarítóval, komolyan egyszerűbb az életem vele, akármilyen ügyesen felmostam sose tűnt olyan tisztának a padló mint most.

A főzésbe én nagy energiát nem fektetek, 2 naponta főzök levest, és valami másodikat, törekszem mindig az egyszerűre, általában olyat főzök amit csak be kell dobni a lábasba és magától megfő, vagy ami kB 30 perc alatt megvan. Mert a főzés idő többi részét a munkára szánom 😀 a kaja előkészítést előző nap este csinálom amikor fürdés van, gyors megpucolom a zöldségeket, más napig a hűtőben semmi baja

Hétvégén rendelünk, bár van amikor hétköznap is, mert másra nem igazán tudjuk költeni a cafeteriat amit a parom kap. 😀

Nálunk a takarítás max 2 óra egyébként, egyrészt mert hozzászoktam hogy rohadt gyorsan kell mindent megcsinalnom, és nagy lelki fájdalmam ha valami nincs kész időben, valamilyen szinten maximalista vagyok, a másik, hogy a lakásunk összvissz 60 nm, ezt azért nem nehéz tisztán tartani. Nyilván más a helyzet egy két emeletes bazi nagy kertes házban. Én szerintem ott takarítót fogadnék, rengetegen vállalnak takarítást ilyen potom összegekert, pl barátnőm is ezt csinálja másodállásban 10ezer/alkalomért

2019. nov. 25. 11:36
 4/14 anonim ***** válasza:
87%
Reggel 9 körül kelünk, reggelizünk, utána felsöpröm a konyhát és az étkezőt, elmosom a tányérokat, stb. Bedobok egy mosást, vagy ha a férjem elindította hajnalban, akkor kiteregetek. Hajtogatni nem tudok mellettük, ha le kell szedni a szárítót, csak bedobom egy kupacba a hálóba, aztán alvásidőben megcsinálom. Ebéd után felmosok, ha sok dzsuvát hoztunk be kintről, ha nem, akkor csak este. Ha kell, teregetek, ha kell, hajtogatok, elmosom az ebéfjor összekoszolt cuccokat. Délután kb ugyanennyi, este már a férjem mosogat. Főzni mindig vacsira szoktam frisset, amikor a férjem hazaér, ha vásárolni kell, azt együtt szoktunk, hkn esténként (nekem nincs jogsim). Miután este letettük őket, felmosom a nappalit. Télen délelőtt ellapátolom a havat, nyáron koraeste locsolok. Terítőt, ágyneműt, függönyt 2-3 hetente cserélek, hétvégén, amíg a férjem jatszik a gyerekekkel, porszívózni ő szokott minden hétvégén, nagyobb takarítás (portörlés, kád alaposabban, stb.) kb havonta van, együtt csináljuk. A fűnyírás a férjemé, a tyúkok az enyémek, a cicát az eteti, akinek épp jobban hízeleg. 😄
2019. nov. 25. 11:55
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
2 éves a nagy, 10 hónapos a kicsi, ez lemaradt. 😊
2019. nov. 25. 11:56
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Régebben így takarítottam, a gyerek előtt, de szeretném újra bevezetni, mert szerintem jól működhet gyerekek mellett is:

[link]

2019. nov. 25. 11:57
 7/14 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, nagyon hasznos minden válasz!
2019. nov. 25. 12:09
 8/14 anonim ***** válasza:
37%
2 gyerekem van és egy részmunkaidôs állásom. A robotporszívó tényleg szuper, minden fillérjét megérte. A kinôtt ruhákat rögtön beteszem az erre rendszeresített zacskóba. Ha a zacsi megtelt, mehet a H&M-be, ahol kedvezménykupon jár érte. Nem vasalok. Mosás: hallod ne már. 2 perc bedobni egy adagot, pláne, ha kiválogatva gyûjtöd. Színes, fekete, fehér. Még a kisiskolás is meg tudja csinálni reggel indulás elôtt. Takarítás: ami koszos, rögtön letakarítjuk. Gyerekektôl megköveteljük, hogy pakoljanak el maguk után. Mosogatást megcsinálja a mosogatógép, csak be Meg ki kell pakolni. Fogd be a gyerekeket! A saját szobájukat tartsák rendben! Szennyest minden nap tegyék a szennyestartóba.
2019. nov. 25. 12:38
 9/14 A kérdező kommentje:
A robotporszívó elboldogul zegzugos terekkel is? Én is gondolkodom rajta, de férjem szerint nagy, üres terekbe való, nálunk sok a bútor, könyvespolc, szekrény, stb.
2019. nov. 25. 13:24
 10/14 A kérdező kommentje:
Jogos, mosást írtam, de az tényleg nem idő, hanem a vasalás, hajtogatás, ami vele jár. De igazából egyen-egyenként minden házimunkába tartozó dolog csak pár perc:) Igyekszem minden nap csinálni valamit a napi alapteendőkön kívül, hogy nagytakarítani ne kelljen (a la FlyLady), de néha még azt is nehéz kilogisztikázni, hogy míg felporszívózok, ellegyen a kicsi, és ne kelljen félbehagynom:)
2019. nov. 25. 13:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!