Hogyan lehet ilyen gyerekeket nevelni?
Ez nézőpont kérdése. Szerinted ez jelenti a jó testvérséget, és szerinted rossz szülő az, aki nem éri el, hogy a nagyobb gyerek gondját viselje a kisebbnek.
Én meg úgy látom, hogy a gyereknek tanácsot adni, segíteni a tanulásban, az a szülők dolga. Szerintem pont attól lesz valaki rossz szülő, ha ezt a felelősséget átpasszolja a nagyobb gyereknek. Mert nem testvért szül az ember, hanem elsősorban gyereket. Akinek épp annyi törődés jár, mint az elsőnek.
Szerintem irreális elvárásais vannak, kedves kérdező.
10 év alatti gyerektől elvárod, hogy tanulási tanácsokat osztogasson a kistestvérének, mikor neki is 0 élettapasztalata van?
Nekem 4 gyerekem van, 7, 4,3, 1 évesek. Szeretik egymást, pl a két középső állandóan együtt van, etetik egymást, "olvasnak" egymásnak, játszanak meg ilyenek, aztán 2 perc múlva osszevesznek valamin és megy a hiszti. :D
A legkisebbet is imádják, de néha rá is mérgesek, hogy elvett egy kisautot vagy akármit. Ez ilyen. Ne várj el 3-5 éves gyerekektol teljes empatiat és toleranciát, hiszen még meg sem értek ezekre a dolgokra.
A 7 evesemen látom, hogy kezd komolyodni, le tud mondani a kedvenc játékáról a kisebbek javára, de még ő is kiakad néha ami tök természetes szerintem.
Nálunk is az van, amit már itt írtak: váltásban vannak jóban illetve vesznek össze. És a nagy is úgy van vele, hogy a "kistestvéremet csak én bánthatom" :) Szóval folyton megy a szurka-piszka, de - pláne ha nincs jobb :) -, nagyon jókat röhögcsélnek együtt és amolyan bajtársias a viszonyuk.
Azzal szerintem sem szabad visszaélni, hogy a nagyra tukmáljuk a kicsit. Meg lehet kérni segíteni ebben-abban, ugyanúgy, mint a ház körül bármiben, és meg is dicsérni érte, de ne legyen kötelezően az ő feladata, hiszen a testvére nem az ő gyereke és felelőssége.
Példaként múltkor muszáj volt vinnem őket is dokihoz magammal, a villamoson olyanok voltak, mint két kisördög, mindenen összevesztek (kinek a kezében legyen a kulacs, ki üljön az ablaknál), kígyót-békát kiabáltak egymásra, és rohangáltak (volna). De a váróban aztán egy órát végig csendben elpakolásztak azon, hogy egy zacskó cukorból csak 3-at választhattak fejenként, amely nehéz döntéshez extra cukin "tudományosan" ízesítés és méret szerinti különböző kupacokat csináltak. A villamoson ülők ezután tuti meg voltak róla győződve, hogy két neveletlen, netán valami extra viselkedészavaros, egymást szívből utáló tipikus mai gyerekem van, a váróban meg mindenki el volt olvadva és dicsért, hogy milyen csendes, rendes, komoly, egymást szerető testvérek :D
Félreértettetek egy kicsit. Ez nem egyenlő azzal, hogy valaki rossz szülő és nem is az idősebbre akarnám hárítani a feladatokat nyilván. Leírom peldakkal amire gondolok.
Van egy ismerős testvérpár, 7 és 12 évesek. A 12 éves lány tippeket ad az elsős testvérének, hogy hogyan tanuljon. Teljesen magától, senki nem kéri rá, és a kistesó ezeket fogadja, ettől függetlenül persze veszekedni is szoktak de nem az a jellemző rájuk. Ezzel szemben van a rokonságban egy 8 és 11 éves testvérpár akiknek eszükbe se jut segíteni a másiknak, bármiről is legyen szó.
Másik rokon gyerekek ha közösen kapnak valamit, elfelezik és nem sajnálják annyira egymástól a dolgokat. Egyik barátnőm gyerekei pedig egy darab kövön képesek összeveszni és soha nem osztoznak semmin.
Mindenki más és más, de vajon mitől függhetnek ezek a dolgok!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!