Hogy vállaljunk gyereket így?
Őszintén én félek.. és aggódom.. még konkrétan a semmitől, ami tudom butaság. Párom tanár tanári fizetéssel.. én egészségügyben dolgozom. Nem rossz a fizetésünk de úgy érzem egy kisgyerek hatalmas kiadás.. én félek, hogy szenvedés lesz megteremteni az anyagiakat ha már most hiába spórolunk, sehol nem vagyunk pl egy saját lakástól..
Én nem nőttem fel szegénységben , kaja meg szeretet mindig volt, de rosszul esett minden nyár végén a suliban hazudni, hogy hol voltam nyaralni mert arra már nem futotta..
Most sem tudunk nyaralni menni, beosztjuk a penzt a kajára is, félre tenni nagyon nehézkes.
El vagyok szomorodva és csodálkozva látom, mennyien mernek most kisbabát vállalni...irigykedem is , nagyon rossz érzés.
Én speciel 26 éves koromba jutottam ki először külföldre.Mondjuk akkor rögtön kint is ragadtam pár évre, de soha nem szégyenkeztem gyerekként azért, mert mi nem mentünk sehova, max rokonokhoz(szerettem náluk) nekem az felért egy Egyiptomi úttal.Nem baj, ha többet és jobbat szeretnél adni a gyerekednek, mint amibe nőttél.De ne attól tedd pld függővé ,hogy tudtok e nyaralni meg ilyenek.Pillanatnyilag ha egy fiatal pár nem havi 500-600 ft keres akkor a saját ház kb álom kategória marad.Mikor mi vettük 9-10 éve a házat 13 millióból megkaptuk, akár be is költözhettünk volna egy festés után, ma az ilyen olyan fiatalok gyerekvállalását segítő kölcsönöknek hála, ugyanezt a házat 30-40 milláért kapnánk meg.Őszintén.Nem várnék annyi ideig amíg ennyit össze bírok kaparni.Ha van annyi ami 3 emberre elég bele vágnék.Nyilván nem tudjuk hány évesek vagytok.Más egy pályakezdő tanár fizetése,mint aki már pár éve azért ott van a szakmában.Párod esetleg korrepetálhat.Te pedig kereshetsz valami más állást ami jobban fizet.A másik, hogy nem kötelező egy babának, Zara meg mit tom én milyen flancos nevű ruhát venni,ahogy nem muszáj a legdrágább babakocsiba befektetni és a többi...Nyilván legkésőbb közösségbe kerüléskor már úgy kell öltöztetni, hogy beférjen az átlagba, ne kirívóan szegényesnek tűnjön, de azt se hiszem, hogy minden átlagos embernek a gyereke iphon telóval meg halálmárkás ruhába járna óvodába, iskolába vagy ha igen, akkor valami utánzatba max :D
Ha meg mindketten pályakezdők vagytok akkor tudomásul kell venni, hogy igen nem 2 év munka után kerül mindenre.Ami nem jelenti, hogy sosem fog.
Mindketten egészségügyben dolgozunk a férjemmel. Sokat igyekszünk spórolni,azért nem lehetetlen. Házat hitelből vettünk,amint összejött az önerő. Utána spóroltunk tovább. 30 évesek vagyunk,most éreztük,hogy itt az ideje a babának. De igazad van,rengetegbe kerül. Még ha nem márkás cuccokat veszel,akkor is. Sok minden kell neki. Mondom ezt úgy,hogy abszolút nem szállunk el a vásárolt cuccokkal,felesleges dolgokat nem veszünk. De nyilván ezt tudja,aki gyereket vállal.
De szerintem a gyereknek az a fontos,hogy ott legyél neki,sokat foglalkozzatok vele. Nem a márkás dolgoktól vagy a nagy nyaralásoktól lesz boldog.
Mi se jártunk gyerekkoromban,csak párszor voltunk nyaralni. Nem voltak extra cuccaink,meg a legújabb játékok. Nem voltunk táborokba. De boldog gyerekkorom volt ezek nélkül is
En most varom a masodikat. Atlagosan keresunk mi is, 2 ev lesz a gyerekek kozt, itthonrol dolgozom (bőven a vegzettsegemen aluli munkat csinálok) kozben megvan a munkaviszonyom, gyeddel.
Nem vettunk fel hitelt vagy ilyesmit, alberletben elunk. Kocsit csak muszaj helyzetben hasznaljuk, bringázunk.
A ferjem vallal tulorat es ha van valami maszek akkor hétvégét is, de ettol függetlenül tudunk tartalmas programokat egyutt eltolteni. Ha már a nyaralos peldat hoztad, arra a válaszom: Szerintem amugy kevesebben járnak nyaralni, mint gondolnád, de siman lehet menni "olcso" nyaralasra is, kemping, túra, 1-1 napok. A gyerekeknek nagyobb elmeny, mint dogleni egy tengerparton, ez a helyzet.
Nem konkretan rád mondom, de sokszor nem is az anyagi inkabb a kenyelmi szempontokat nem akarjak sokan elereszteni.
Pl. Munka utan a ferjem eljon velünk sétálni vagy a jatszoterre vagy akarhova es tenyleg minosegi idot tolt a gyerekkel INGYEN.. vagy vehetnek neki draga jatekot ha otthon doglenenk vagy vihetnenk jatszihazba sokezerert is ami kenyelmes..
Masreszt annyira nem lett dragabb az életünkm
Az a baj h a legtobben azt gondoljak h a gyerek befektetes. Nem azt nezik h egy kis baba a csalad resze hanem szamolhatjak a garasokat.
Hidd el h a gyerek ek iskolas korig de ha jol neveled akkor felnotkorig nem a markas dolgok a kivagyisag leg a merce. Ez rajtad all.
A babanak kell egy fekhely egy babakocsi es aprosagok. Minden alapveto dolgott fillereket be lehet szerezni a neten hasznaltan. A gyereknek pont mindegy h mennyibe kerult a babakocsi az csak az anyukaknak fontos. Megtehettem volna h 100-150e veszek de semmivel sem tudd tobbet mint a 20e babakocsi. A kisagybol is holt mindegy milyen. Oke egy jo matrac kell bele. De ruhabol is keves szukseges . Gondolj bele h 1 eves korara 3x akkor lesz 😁 kethavonta komplett ruhacsomag csere. Ruhat is siman kapsz kituno minosegben hasznaltan, mar ha hasznalt 😀
A mosi pelus elsore dragabb de osszessegeben 10annyi lesz. Elore felesleges minden szart megvenni . Pl pelenkakuka. Ha jol osszecsomizod es raszoksz a 2 naponta leviszem a szemetetre akkor nincs szaga. Persze csak akkor ha eldobhatot hasznalsz. Amit erdemes egy szaritos mosogepet venni. Pl manapsag sokan benyaljak h a gyerek ruhat mosd kulon ... Persze a mososzer gyartoknak az jo ha ugyan azt a mososzert 2x annyiert veszed meg es duplan hasznalod a gepet.
Max az extra koszos ruhakat mosd kulon.
De a atlagos hasznalat nem oka a kulonmosasnak.
Es sorolhatnam a full felesleges dolgokat amit megvetetnek az anyakkal.
Szoval a gyerek nem befektetes nem garas amit szamolni kell. Nem kellenek milliok a valasa elott. Esszel es atgondoltsaggal es utana jarassal szazezreket soprolhat ha ez a gond.
Amugy igaz az h ha megjonn a gyerek akkor ha okos vagy megkapod hozza a legelot 😁
Szoval vagj bele. Mert a gyerekvalalas vagy kell h legyen es nem befektetes.
Ja 3 gyereket nevelek alberletben ... Sajat lakasom szerintem soha nem lesz 😁
De ez nem akadalyoz meg abban h normalis jo eletett biztositsak nekik.
Érdekesek a válaszok. Mármint olyan értelemben véve, hogy a többi kérdésnél megy a bírálat, miszerint albérletbe ne szülj, kocsi nélkül ne szülj, x milliós tartalék nélkül ne szülj, szülőhöz ne szülj, csak saját lakásba szülj, mi az, hogy nincs, az állam kontójára szülsz, nem kéne ész nélkül potyogtatni, stb.
És ugye nem beszélve arról, hogy ezeknek szinte mind milliós (vagy rosszabb esetben fél milliós) fizetése van, meg saját lakása 26-30 évesen... Ki érti ezt 🤔
"Meg megvolt a házasság egy éven belül jött a gyerek"
Igen, ilyen is volt. De abban az időben azért jött egy éven belül a gyerek, mert ha nem volt 1 éven belül gyerek születés fizethették a gyermektelenségi adót...
Azért most nem erről van szó.
Szülők nyakára sem megoldás szülni.
Munkahelyváltás? Vállalkozás?
A saját lakás is egy probléma. Ha Neked nincs, a gyereknek hogy veszel? Én nem vagyok egyáltalán a luxusra nevelés híve, de nem akarom, hogy a gyerekeimnek albérletet kelljen fizetni.
Viszont ilyen feltételek mellett is tudtunk gyereket vállalni (de nem lesz 3 vagy 4, azért sem, mert ennyinek nem tudok lakást venni). Babakötvényt is szeretnénk, azt számoltam, hogy ha mindegyik gyerek 25 ezret kap havonta rá, amíg gyesen vagyok, és 50-et, amikor nem, akkor kb 10 millió lesz fejenként, amire felnőnek. Ez manapság aprópénz, de azérr arra jó lehet, hogy oda menjenek egyetemre a világon ahová akarnak, feltéve ha jól tanulnak és ösztöndíjuk lesz.
Ha albérletben él vki, és nem reàlis hogy lesz lakás (bár Budapesten annyi a törlesztő minta bérleti díj), akkor attól még szerintem vállalhat gyereket, de tartalák pénz kell.
Nekünk se telt soha nyaralásra, azért is mert sajnálom rá a zsét, meg mert másra kellett, de nem azért mert 0 ft volt a számlàn. Utóbbi esetre nem vállalnék gyerekez. És nekik azért kell nyaralás, pár nap belföld panzióban, kempingben tökéletes, de vmi kell.
Mi nagyon kevés babaholmit vettünk és mindent használtan. Nincs pihenőszék, adamo hinta, bébiőr, mert ezeket feleslegesnek tartjuk. Nem vettünk új takarót, ruhát, én varrtam az ágynemű huzazot. Így is több százezer forint.
És nem kerül sokba, csak az a baj hogy azzal hogy itthon vagyok kb a 2/3-ára csökkent a család bevétele.
Később az a gyerek majd sportol, hangszeren játszik. És nem, ne alázzák meg a társai mert rongyokban jár....
Ezek akkor is kihívás ha az embernek van saját ingatlanja.
Plusz ha beteg lesz, milliókat kell hirtelen előrántani kezelésre, utazásra?
Ezek miatt én utálom ezt a báránykás legelòs bullshitet. Gondolkodni kell, mielőtt szül az ember, számolni, dönteni. Nem azért hívol életre egy lelket hogy a társadalmi lètra alján vegetáljon, és azt nézze mi nem jut neki.
A szeretet ettől független. Nincs ilyen boldog szegènység a valóságban. Az a szegénxség hogy lerohadsz a munkába és egy perced nincs a gyerekre. Pl nem tudod elvinni játszóterezni mert nincs időd a sok munkától. Nem tufdz kikapcdolódni. Tönkremegy a házasság. Nincs pihenés, pszichoterapia, takarítónő (nekem sincs de ha èpp vmi családi baj lenne és a lelki épségem függne tőle akkor lenne), nincs megálláa soha.
Én èltem ilyen családban, és nem jó, hidd el. Kurtára nem ugyanaz kulcsos panel gyereknek lenni vagy polgár gyereknek egy átlagos módó családban.
Nem teljesen értem a kérdést. Azért az nem tegnap derült ki, hogy a tanárok fizetése sajnos méltatlanul alacsony, az eü-ben dolgozóké pedig még inkább. Ezen most nem értem mit kell csodálkozni. Tessék vmilyen irányban elindulni fejlődni, hogy vmivel kiegészítsétek a fizetéseteket. Pl ha a férjed vmilyen reáltárgyat tanít, esetleg nyelvet, nyugodtan hirdetheti magát, mint magántanár. Egy angoltanár most 3000-4000 forintot is simán elkér, még vidéken is.
Te ugyanez a kategória vagy. Nem írod, hogy eü-n belül mit csinálsz, de amíg úgy sem reális a baba, nyugodtan jelentkezhetsz idős emberek gondozására. Óriási igény van rá, nem egy és nem két olyan embert ismerek, akik az eü-i munkájuk mellett még ezt vállalják. Ha ügyesek vagytok, akkor havonta százezrekkel lehettek beljebb. De ha nem tudtok bármi miatt annyit dolgozni, azért egy havi 50ezer sem semmi, főleg nektek.
Először nem lakásravalót rakunk félre. Lakás annak jár, akinek telik rá. Nektek nem telik. Első lépésként tessék félrerakni mindkettőtöknek 6 havi tartalékot. Megnézitek most mennyiből éltek és abból mindenkinek legyen saját 6 havi megtakarítása. Ez azért kell, hogy ha bármi miatt megszűnik a munkád (pl felmondasz, mert jobbat keresnél), akkor van mihez hozzányúlni és nem kényszerülsz rá, hogy az első szembejövő méltatlan ajánlatra rábólints, mert nem szorulsz rá.
Minden más csak ezután jön. Azért a 21. században még Magyarországon sem olyan ördögtől való gondolat albérletbe szülni. Gondolj bele, most összekapírgáltok valahogy egy garzonra valót (nem mintha most lenne értelme bármit is vásárolni), jön az első gyerek, aztán a másodikat nem tudjátok hova tenni. Vagy kicsit nagyobbacska lesz az első és már nem akar a szüleivel egy szobában aludni. Akkor aztán kitörölhetitek a garzonotokkal. Jelen ingatlan árak mellett nem is érdemes ingatlanban gondolkodnotok. Félre kell rakni mindent, amit félre lehet, tessék másodállás vállalni, esetleg lehet megint iskolába menni. Gyereket még tudtok vállalni 5-10 év múlva is (persze, ha most nem 40 vagy), de gyerek mellett tanulni, plusz munkát vállalni, megtakarítást csinálni azért nem olyan könnyű. Engedjétek el most ezt a lakáskérdést, albérlet mindig is lesz, ha van szerződés, sosem fogják a fejetek fölül eladni csak úgy és nem fogtok utcára kerülni.
Ülj le a férjeddel és beszéljétek át, hogy mit tudnátok csinálni mindketten annak érdekében, hogy kicsit tudjatok fejlődni, tanulni, plusz munkát vállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!