Mekkora anyagi támogatás mellett vállalnátok át egy gyerek felnevelését egyedül?
Hozzám költözik egy 10 éves kislány, mert az anyja beteg, az apa családjába nem illeszkedett be - aminek egy kedves mostohaanyuka az oka, de nem releváns.
Nagynéni vagyok a történetben, nincs saját gyerekem, budapesti albérletben élek, félig még hallgató vagyok, félig dolgozom.
Nehéz a helyzet, mert életemben először éppenhogy tudok félretenni valamit egy kis lakás önerejébe...
Ebben az esetben, hogy nem az én gyerekem, "csupán" felnevelem, mennyi pénzt kérhetek a kedves szülőktől?
Szerintem az ügyvédre hallgass, mert suttyó emberekre észérvekkel vagy érzelmekkel nem fogsz hatni. Tehát ha vastagon lesz.rta a gyereket eddig, akkor eztán sem lesz másképp. Vagyis mindegy, mennyi pénzt mondasz neki, egészen pontosan 0 Ft-ot fog adni.
Ha szerzel hivatalos gyámságot, akkor olyan kedvezmények illetnek meg, mint bármilyen másik szülőt. Tehát bejelentett munkából adókedvezmény, családi pótlék, és hivatalosan megállapított gyerektartás. Ezek úgy sztem összesen max 50e Ft pluszt jelentenek neked. Ennél többet hivatalos úton nem kérhetsz, nem hivatalosan meg mint mondtam, úgysem fognak adni egy fillért sem. Itt azt kell mérlegelned, hogy ennyi plusz pénz elég lesz e neked a jövőben?
Mint abszolút "alulról jövő" volt egyetemista, én azt mondanám nem. Mármint, azt képes leszel megoldani, hogy ne haljatok éhen, vagy ilyesmi, de marad a 20 Ft-os füzet, meg ezek. Nem könnyű helyzet, aláírom. Én nem ítélkezek, azt is megérteném, ha ezek után kitáncolsz belőle, mert ezt nem te "baxtad el", de el tudom képzelni, hogy nehéz ez, mert szereted a kislányt.
Én is elköltök ennyit a gyerekemre, de csak azért, mert megtehetem és mert a nevelési elveim közt van, hogy a gyerek legalább olyan jól éljen(de inkább jobban), mint én.
Tisztában vagyok vele, hogy 50 felett költeni egy gyerekre luxus, de én meg akarom tenni. A többség nem teszi meg, mert vagy nem teheti, mert x másik gyereket és egy feleséget tart el, vagy egyszerűen keveset keres, vagy mert nem is akar ennyit rákölteni, mert szerinte nem helyes.
Ettől még nem rossz emberek. A gyerektartás a minimumot fedezi, adhat többet is a szülő, ha akar, de a minimumot muszáj adnia. A bíróság nem mondhatja, hogy tartsd luxusban a gyereket, hogy delfin legyen a füzete elején, vagy vilàgítós tolla legyen a tolltartóban.
Nem mentem el a kérdés mellett, hogy mennyit kérnék? semmit! Amennyit megállapítanak! de ezt le is írtam. Azt is leírtam, hogy 40-50 re szàmíthatsz, jó esetben, mert apukanak legalabb ket masik gyereket kell eltartania.
Egy tökéletes világban kérned sem kellene hozzádvágnának 200at, hogy magánsulira meg lovaglasra es sielesre is fussa, de egy tökeletes vilàgban sosem nevelne a nagynéni a gyereket a szülők helyett.
Nagyon rendes nevelőszülők is vannak, egyáltalán nem rosszabb a gyereknek megbîzható, stabil embereket látnia minden nap, mint egy nagynénit a párjával.
A legfontosabb hogy menjetek a gyámügyre, mert akàr holnap hazaviheti az apa a gyereket a bántalmazó környezetbe. Nevelőszülőknél ez nem fordulhat elő.
Vannak klassz nevelőszülők, huszonéves vagy, ha másból nem, a shazamból tudhatnád.
Én írtam többek között az első választ. Ahogy ezt a kérdést megfogalmaztad, nekem egyértelműen az jött le, azért akarod a gyereket nevelni, hogy pénzed legyen belőle. Nyilván az én hibám is, higy így értettem, de szerintem nem én vagyok az egyetlen. A többi kommented után beugrott, hogy te tettél már fel kérdést ezzel kapcsolatban. Próbáltam megkeresett, de nem találtam, így aztán a linked sokat segített. Igen, erre a kérdésre emlékeztem.
Még mindig ugyanaz a véleményem: hivatalos úton oldd meg. Besetalsz a gyamhivatalba, és kéred a gyerek csaldbafogadasát. Megindoklod szépen a történtekkel, szükség esetén alátámasztod pedagógiai szakveleemynekkel, esetelg kéred, hogy szakember hallgassa meg a gyereket.
Az apaVál egyértelműen nem fogsz tudni megegyezni. Hiába mondanál neki egy összeget, nekem úgy tűnik, magasról tenne rá. Nem érdekli a gyereke, csak szabadulni akár tőle, lehetőleg ingyen. A gyamhivatalba segíteni fognak, mit higy kell intézni. A bíróság meg fog ítélni tartasdijat -az anyától is, amennyiben van valami jovedelme, mert a betegsége ellenére valamilyen szinten ő is felelős a gyerekert.
Ami még megoldás lehetne, de anyagilag nem segít, az orokbefogadas. Apuka egészen biztosan szívesen lemond a gyerekről, hiszen nem érdekli, anyuka szülői felügyeleti jogát pedig nagy eséllyel már meg lett szüntetve. Ebben az esetben viszont nulla támogatás várható a szülőktől, hiszen onnantól, higy örökbe fogadod, te leszel az anyja, mint egyedülálló szülő. N
Igen, nagyon klassz nevelőszülők vannak, onnan került hozzám.
El lesz intézve a gyámság, de ameddig apuka nem bírja eldönteni, hogy elhagyja-e a feleségét vagy sem (igen, ennek függvényében vannak a továbbiak állítása szerint), addig nem tudok mit tenni.
Tökéletesen közös megegyezés az érdekem, ahogy a kislányé is. Nem érdekel sem bosszú, sem felelősségre vonás, sem felkoncolás, semmi szükségem még 2-3 évig tartó jogi hercehurcára.
Annyira irányult a kérdésem, hogy ki mennyi pénzt gondol reálisnak úgy, hogy nem válás utáni gyerektartásról van szó, hanem arról, hogy ide lett adva egy gyerek, mint egy kiskutya. Attól függetlenül, hogy tényleg szeretem és megnyugodtam attól hogy ittvan, ez az igazság. Az ügyvéd szerint ebben az esetben az elvárható összeg sokkal több mint a jelenlegi szóbeli megállapodás, szándékosan nem írtam összeget, mert kíváncsi voltam valódi emberi tapasztalatokra, gondolatokra, ami nem annyiban merül ki, hogy ujjal mutogatnak egyesek.
Pontosan azért nem hunyok szemet efelett, mert normális körülmények között szeretnék erre a kislányra vigyázni, amihez a stabilitás elengedhetetlen. Létminimumon is lehet boldogan élni, csak ha mártír terézanyaként belemegyek minden kényelmes megoldásba, és elköltöm rá az összes pénzem, akkor az életbe nem lesz semmiféle megtakarításom amiből közösen továbbléphetünk, miközben az öccsei magánbölcsibe meg magánoviba járnak.
Mindeközben az sem elhanyagolható, hogy a beteg anya a nővérem, így őt is támogatni kellene anyagilag, ha most nem is, akkor várható.
Szóval nem az apjától és a barátnőjétől vetted át?
Hivatalos Nevelőszülőknél szoros a verseny, tanfolyam kell vègezniük és van mindenféle pszichológiai meg más felmérés is.
Többek között nem utálják a gyereket azért, mert az ex gyereke, hiszen hivatásos nevelőszülők nem járnak a gyerek apjával.
Érdeklődj körbe, mert lehetne a gyereknek plusz két embere, akik szeretik és fontos nekik(nevelőszülők) miközben megmarad a kedves nagynénije nagynéni szerepben, aki félre is tud neki tenni pénzt és naponta órákat tölt vele.
Mellesleg lehetne öccse/huga is a nevelőszülőknél.
Tökmindegy, hol alszik, nem abból fogja tudni, hogy szereted, hogy veled alszik.
Ha idősebb leszek, én is beállok nevelőszülőnek, csak érettségizzen le addig a gyerekem
44
Ha amúgy az apa átlag színvonalon él a családjával, akkor 100 ezer forintot nem is valószínű, hogy csengetni tudna, 200-at meg tuti nem.Azt meg, hogy a testvéred esetleg később anyagi segítségre szorulhat nem terhelhető át a volt férjre.Rossz helyzetben vagy nem irigyellek, de lehet előbb az anyagi részét kellett volna átbeszélnetek az apával, mert ha valóban ennyi hányattatáson ment keresztül a gyerek akkor ha te azt mondod nem vállalod tuti újabb sérülés lesz neki.Abban meg nem bíznék a helyedbe ,hogy elhagyja az apa a feleségét, ha 2 évig elnézte, hogy cselédnek használja a gyereket és olyan körülmények között élt és ez nem zavarta ,nem érezte az elhagyásnak szükségét akkor ezután sem fogja.
Köszi a válaszokat. Egyébként írtam, hogy az apa közel sem átlag színvonalon él. Nyilván nem vállaltam volna el, ha benne van a pakliban az, hogy vissza kell mennie, de köszi az észrevételt. Nem kell, mert ha minden kötél szakad, akkor jönnek egyéb lépések, meg elvegetálunk a fizetésemből még 10 évig, én pedig nem vállalok saját gyereket... Nem tudom, hogy hogy nem jött még le, hogy jót akarok a gyereknek, a pénzen nem fog múlni semmi, csak az, hogy lesz-e számára megtakarítás, ő is fog-e kapni dolgokat mint a magánintézményekbe járó testvérei, fog-e nyaralni (őt oda sem vitték), lesz-e jobb szobája, lesznek-e jó programjai, vagy esetleg ő is kiélvezhet-e egy gyerek-barátabb albérletet. Azthiszem ezek a dolgok kijárnának az apjától, ha már más nem.
A nevelőszülőket meg felejtsétek el, tudom, hogy vannak remek nevelőszülők, és azt is, hogy sokan várnak gyerekre, ő semmiképp nem fog idegenekhez kerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!