Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Családi pótlék » Ki az aki megreformálná a...

Ki az aki megreformálná a családi pótlék jogosultságát és hogyan?

Figyelt kérdés

Gondolok arra, akinek, nincsen megfelelő anyagi megélhetése az ne is kapjon családit, ne azért szüljön már gyereket, hogy majd a családiból szűkölködjön és segélyeket kérvényezzen magának.

A családi pótlék szót is megreformálnám.

Ezt a juttatást pl a gyermek közoktatásban elvégzett eredménye alapján kaphassa, a beiskolázottság napjától , amit a szülő, csak is kizárólagosan a gyermekére fordíthat, illetve jövőjét szolgálja (megtakarítási számla) és ennek a kapott összegnek levont x százalékából, pedig a gyermekek közoktatását (és minden olyat ami az ő érdekeiket képviseli) kell a kormánynak megfelelő szintre emelni és folyamatosan fejlesztenie a kor előrehaladtával.

Írják le véleményüket, gondolataikat, kinek milyen ötletük van a „családi pótlék” –kal.

2013. dec. 4. 14:58
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
45%

Sziasztok, én is hozzászólok a témához- mert néha engem is elgondolkodtat.

Tudtátok, hogy Európában ilyen alanyi jogon járó támogatás/segély formájában Magyarországon kívül már csak Ukrajnában van családi pótlék? Talán nem véletlenül.

Én a családi pótlékot ebben a formában eltörölném és ehhez hasonló összegben a gyermekekre való tekintettel további adó- vagy járulékkedvezményt adnék.

Vagyis azok a családok, ahol legalább egy valaki dolgozik vagy vállalkozik, máris tudná érvényesíteni szja-ban vagy valamilyen járulékkedvezményben vagy a vállalkozásában érvényesíthetné a kedvezményt havi X összeg/gyermek erejéig.

Jó lenne végre normálisan bevezetni a családi adózás intézményét is, így még kedvezőbben és költésghatékonyan lehetne a gyermeket nevelő felnőtteket (szülőket) támogatni- de nem segéllyel.

Így a magyar családok igen jelentős része jobban járna, mint most.

Ahol eleve többfős családok arra vannak generációk óta életvitelszerűen berendezkedve, hogy a családi pótlékból és a különböző állami/önkormányzati segélyekből éljenek meg- nos ott ezt akkor nem kellene kifizetni. Keményen hangzik tudom, de ilyen szociális jóléti rendszer "üzemeltetését" egyszerűen egyre nehezebben bírja el a költségvetés.

Az ilyen mélyszegénységben élő családok esetében eddig is és ezután is ingyenessé tenném a kisgyermekek bölcsődéjét, óvodai és iskolai étkezését, tankönyvét, esetleg egyéb oktatással-egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos IGAZOLHATÓ költségeiket, adnám a gyermekvédelmi utalványt (amit jó esetben tényleg élelmiszerre vagy tanszerre költhetnének), esetleg tanszerek, ruházatok vásárlására jogosító kedvezményeket.

A lényeg, hogy CIMKÉZVE legyen a juttatás (tehát nem készpénz), hogy azt valóban a rászoruló GYERMEK kapja meg, ha már szerencsétlennek szegény körülmények közé kellett születnie.

A jelentős állami "megtakarításból" pedig a szociális ellátórendszert erősíteném (családsegítők, védőnői hálózat stb.), hiszen ezeknél a családoknál komoly életvezetési, higiénés, egészségügyi hiányosságok is vannak a munkanélküliség mellett.

Akár úgy is, hogy azok a családok, akik nem tudják kihasználni az ADÓ vagy járulékkedvezményt (ami ugye valamilyen jövedelemtermelő képességhez kötött) vayis nem dolgozik vagy vállalkozik a családból senki- ott esetleg a támogatást a HELYI családsegítőnél lehetne igényelni és felvenni- hogy lásson már valaki ezekre a családokra közelebbről, segítsenek már rajtuk a helyi szakemberek, ha lehet és ne a postás hordja az államkincstártól számolatlanul a csekkeket.

Jó ötlet az is, hogy a tankötelezett korú gyermeknél hiányzáshoz kötött legyen, az álllami gondoskodásba adott vagy nevelőszülőknél, helyettes szülőknél lévő gyermekek esetében pedig ZÁROLT számlára menjen egy x állami támogatás (tőlük nem venném el, de nem adnám a családtagjaiknak, akik időlegesen vagy teljesen alkalmatlanok valamiért a gyermeknevelésre). A gyermeket hivatásosan nevelők pedig kapjanak méltó díjazást, így ez a szakma sem hígulna fel a családi pótlékra és különböző állami támogatásokra vadászókkal.

Teljesen elvenni nem lenne célszerű, mert a teljesen érdemtelenek és a dolgozni tudó "normál" családok között azért van egy szűk réteg, aki "érdemes" lenne, de az aktuális élethelyzete nehezebb lenne, ha ez a néhány tízezer forint is eltűnne a költségvetésükből. Ezért erősítenőm meg a családsegítőket és gyermekvédelmi hálózatot, hogy őket ne engedjék lecsúszni.

De ez már nem a családi pótlék témája szorosan.

Szép napot: egy dolgozó és sok adót fizető édesanya :)

2013. dec. 4. 15:42
 12/24 anonim ***** válasza:
38%

családi pótlékot nem változtatnám,viszont a gyermekek után járót igen.

Véleményem szerint az ideális a következő lenne:

1.gyermek:20-25 ezer ft

2 gyermek 50 ezer ft

3 gyermek meg maradna ami van

Nem értem,hogy miért csak a 3 gyermekes család modell van támogatva,emiatt ,többen inkább csak 1 gyermeket vállalnak be, mert a 2 gyermekes családok az állam részéről el vannak elfelejtve...

2013. dec. 4. 15:48
 13/24 anonim ***** válasza:
kimaradt adó kedvezményt
2013. dec. 4. 15:49
 14/24 anonim ***** válasza:
72%
11-es, nagyon tévedsz!!! Az európai jóléti államokban, mint pl. Svédország, Svájc, stb. sokkal-sokkal magasabb az alanyi jogon járó juttatások összege. Egyáltalán nem igaz az első bekezdésed, kár, hogy sokan elhiszik, mert nem néznek utána.
2013. dec. 4. 15:53
 15/24 anonim ***** válasza:
32%

Pl. Németország: [link]

Svédország: [link] 9#9

Ausztria: [link]

És így tovább, csak hogy lásd, egyáltalán nem csak Ukrajnában van CSP... és lényegesen magasabb, mint nálunk. :))

2013. dec. 4. 15:58
 16/24 anonim ***** válasza:
23%
tuti megköveznek most,de én elítélem azt aki tűkön űl minden hónapba a családiért ill.gyesért,mert ez kell az kell.a gyereknek meg jó a turis ruha meg az olcsó pelenka.soha eszembe nem jutott volna hogy a gyereken kívül másra költsem.én igen megszorítanám/rángatnám/ azt aki másra költi.elvileg miatta/rá kapja az ember nem hitelekre.mindek vesz fel aki nem tudja fizetni??
2013. dec. 4. 16:22
 17/24 anonim ***** válasza:
utolsó, igazad van, a gyerkere kell költeni..nem nem mindegy, hogy a 3-án érkező GYES-ből fizeti be a hitelt, vagy a fizetésből, ha emellett ugyanúgy költ a gyerekre, csak nem konkrétan abból?!
2013. dec. 4. 16:35
 18/24 anonim ***** válasza:
Én is a GYED-ből fizetem a törlesztőt, a gyereknek meg fizetéskor vásárolunk, nem mindegy?
2013. dec. 4. 16:36
 19/24 anonim ***** válasza:
50%
nêmetorszàgban majd 100e ftnak megfelelö euro jàr egy gyerek utàn...
2013. dec. 4. 16:40
 20/24 anonim ***** válasza:
50%
3-as, 4-es vagyok, nem tudom, miért kellett lepontozni, mivel csakis az igazat írtam, szociális szférában dolgozom, szóval csak tudom, mit mondok, egyébiránt pedig: A családi pótlék NEM a segély kategóriába tartozik, hanem az állam által finanszírozott alanyi jogon járó, anyagi minőségű családtámogatási ellátás kategóriájába, ma Magyarországon egyetlen családtámogatási körbe tartozó, havi rendszerességű segélytípus létezik: a GYES (gyermeknevelési SEGÉLY). A jóléti államtípus egyik jellegzetessége a családtámogatás, anyagi, és nem anyagi eszközökkel, szóval nem csak itt, Magyarországon van CSp, hanem minden, jóléti államtípusra berendezkedett országban, csak épp máshogy nevezik.
2013. dec. 4. 16:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!