Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » A második gyermek megszületése...

A második gyermek megszületése előtt adjam bölcsibe a picit, vagy maradjon otthon a kistestvérrel?

Figyelt kérdés
Kislányom decemberben lesz 3 éves, júniusban érkezik a kisöcsi. Nagy a dilemma, hogy beadjuk-e bölcsödébe mielőtt a pici megszületik, vagy maradjon-e otthon velünk. Nagyon okos kislány fejlett szociális érzékkel. Azt sem látom még előre, hogy fogom megoldani 2 gyerekkel a mindennapi rutint. Tapasztalatok érdekelnének a témában pro és kontra. Aki beadta egyeskét a kistesó érkezése előtt közösségbe, jót tett a babénak? Aki mindkét gyermekkel otthon maradt, hogy tudta megoldani? Pl. figyelni mindkettőre, napi ritmus, egyeske játszózni szeretne, ketteske aludni stb. Sajnos nagyszülőkre egy héten max egy-két alkalommal számíthatok, apa kb délután 5-ig dolgozik, de utána szerencsére mindenben segítségemre van. Köszönöm
2019. febr. 27. 18:50
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Szia!

Csak tapasztalatot írnék le. Nagyfiam 2.5 éves, szeptembertől ovis lesz, a kicsi lassan 4 hónapos. Januárban kezdtünk el családi napközibe járni heti 3x fél napot (jöhetnek a kövek), összességében nagyon jó döntés volt.

Persze eleinte tartottam én is tőle, hogy nem érzi-e majd úgy, hogy lepasszoljuk, igen. Nos, nagyfiam az első pillanattól imádja a testvérét, ahogy hazahoztuk etetni, itatni, pelenkázni akarja, sokszor ha sír, ő rögtön jön, húzkodja föl a ruhámat hogy szopizzon. Sem hozzám, se a testvéréhez való viszonya nem változott semmit mióta csanába jár, mondjuk ezt ha észreveszem, le is fújom a dolgot az elején. Plusz pont akkoriban kezdődött nála,hogy már szívesen játszott volna másokkal a játszótéren/játszóházban, otthon persze a kicsi kezébe tuszkolta a kisautóit. Szóval én azt mondtam próbáljuk meg, meglátjuk, kicsit szokja a közösséget, játszhat kedvére a kortársaival. 2 hét alatt beszokott, már örömmel megy, megvan a napi rutinja azokon a napokon, ha érte megyek délben örül nekem, örül a tesónak külön. Szókincse fejlődik, múltkor meg megláttam hogy ebédidőben a többiekkel ül az asztalnál és EGYEDÜL kanalaz (itthon csak nagyritkán hajlandó, az evés mindig nehéz ügy volt). Szóval összességében azt látom jót tett neki, jól van, és persze az sem mindegy hogy van 3 szabad délelőttöm amikor pl tudok csak a kicsivel játszani, vagy be tudok vásárolni, tudok főzni nyugodtan. Amikor meg itthon van, akkor sétálunk, játszóterezünk együtt, meg lehet oldani a két gyereket is, persze macerásabb, de nem lehetetlen. 1-2 hónap kell mire beáll a napi rutin, összecsiszolódnak az igények. Szóval csak kitartás! A bölcsi meg gondolom gyerekfüggő is.

2019. febr. 28. 20:18
 22/25 A kérdező kommentje:
Azért kezdtem "savazni" mert a "minek szülöd meg ha nem tudsz velük bánni" és társai például már önmagában egy bírálat, amit kikérek magamnak, mindezt csak azért kaptam, mert feltettem egy kérdést a bölcsiről, és próbáltam tapasztalatokat gyűjteni 2 gyermekes szülőktől, szóval ezeken én is bepöccentem, nem kicsit. Köszönöm, a hordozó nagyon jó ötlet, beszerzek majd olyat amit a kisfiam szeretni fog, kislányomnál valahogy nem jött be egyik fajta sem amit próbáltam, de majd nézegetünk tovább :) Igen december elején lesz 3, oviba 3 éves kora előtt biztos nem adom, nálunk lehetőség van szeptembertől is beadni,de az aztán túl közel van öcsi születéséhez, neki tuti törést okozna ,január influenza időszak, marad a jövő szeptember. A Csana jó megoldás, kedves utolsó, neked is köszi,én nem kövezlek meg, sőt! Pont ilyesmi köztes megoldáson gondolkodtunk mi is, hogy törést se okozzon neki de már közösségben is legyen egészséges mértékben, és nekem is jusson időm mindenre, akkor ezek szerint ez a megoldás is működhet :)
2019. márc. 3. 13:55
 23/25 anonim ***** válasza:
Persze nyilván tisztában vagy vele de ha ne adj isten mégsem, 3 éves kortól kötelező az ovoda az oktatási törvény szerint. Nehogy elfelejts intézkedni.
2019. márc. 3. 16:54
 24/25 anonim ***** válasza:
Nem lesz neki idén szeptembertől kötelező az ovi. Jövő és szeptemberétől lesz óvodaköteles (2020).
2019. márc. 8. 20:58
 25/25 anonim ***** válasza:

Az én személyes tapasztalatom:

Nagyfiam 2,5 éves volt mikor a kicsi megszületett. Előtte visszamentem dolgozni, beadtam 2 évesen bölcsibe. És nagyon nem bántam meg! Imádta. Kellett neki a gyerektársaság nagyon. Veszélyeztetett terhes voltam. Feküdnöm kellett, nem tudtam vele "úgy" foglalkozni. Amikor a kicsi megszületett(februárban-influenza időszak) itthon maradt egy ideig. De amúgy járt bökcsibe végig. A kicsi brutál sírós volt végig 0-24-ben, örültem ha nem ezt hallgatta a nagy egész nap. Segítség nulla. A kicsi egész nap kézben. A nagyra hogy lett volna időm? Mikor hazajött, itthon volt a férjem, így tudtam már a naggyal lenni. Imádják egymást a gyerekek. Most 3,5 és 1 évesek. Sosem utálta a nagy a kicsit. És a mi kapcsolatunk is szuper. Sokat ügyesedett a bölcsibe, mellesleg az oviba beszoktatás sétagalopp volt, mivel megszokta a rendszert.

Úgyhogy én beadnám.

Bár én biztos ufó vagyok. :-)

Szard le a szupi anyukákat! Azt nézd hogy nektek mi a jó!

2019. márc. 18. 14:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!