Ki, hol és hogyan vigyáz azon 1-2 éves gyermekekre, akik nem kaptak férőhelyet bölcsiben, és dolgoznak a nagyszülei, szülei is, netán egyedül neveli a szülő, és szitterre sincs pénze a szülő(k)nek?
A kérdésem a magyarországi helyzettel kapcsolatos, nem a nyugatival, ahol van pénz bébisziterre szinte minden szülőnek.
A gyes összege tudtommal elég alacsony, és a magyarországi szülők zöme nem maradhat otthon az 1-2 éves gyermekével, mert éhenhalnának pénz nélkül, ergo munkába jár a szülő / szülei. Akkor ki vigyáz az 1-2 éves gyermekre, ha a bölcsiben nem kapott férőhelyet??
Ahogy írták, az egyedülálló szülő elsőbbséget élvez a bölcsiben. 2 éves korig pedig gyed jár a gyerek után, ha dolgozott az anya, annyira azért az nem kevés (mint a gyes).
Ismerek a játszótérről egy egyedülálló anyukát, ugyan már elmúlt 2 éves a gyerek, de a bölcsiben naponta panasz volt rá, így néhány hét után kivette. Visszament dolgozni, reggel korán kezd, valamikor 3 után ér haza. A nagymama éjszakás, amikor reggel hazaér, rögtön átveszi a gyereket, és délutánig vele van.
Tavaly nyárig létezett bölcsődei támogatás is, amit igényelhettek azok a szülők, akinek a gyerekét nem vették fel bölcsibe férőhelyhiány miatt, de dolgozniuk kellett, ezért magánbölcsibe adták a kicsit. Ez olyan 40 ezer forint volt havonta, pályázni kellett rá. Pár hónapja megszűnt ez a támogatás, de állítólag idén visszahozzák.
Nem vagyok érintett a bölcsis korosztályban, így nem tudom hogy mennyibe kerülhet a magánbölcsi egy hónapra, de gondolom volt, akinek ez az összeg is segítség volt és így meg tudta oldani a gyerek elhelyezését.
Ha meg ez nem megoldás, akkor marad az, amit a többiek előttem is írtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!