Miért gondoljátok veszélyesebbnek a mai világot?
Sokszor hallottam/olvastam már hogy sok anyukának az a véleménye hogy a mai világban nem engedik el a gyereküket egyedül (pl.általános iskolába) annak ellenére hogy régen ők is egyedül jártak. De azt mondják hogy már "nem olyan világ van".
Emlékszem hogy nekem anno (kb 20 évvel ezelőtt) még mama is ugyanezt mondta amikor gyerekkoromban egyedül mentem haza sötétedéskor.
Ráadásul ma már a gyerekeknek van okostelefonjuk, van nyomkövetős karóra meg be van (majdnem) minden kamerázva.
Ti miben láttok különbséget a mai és a "régi" világ között?
Az első nagyon jól leirta.
Hamarabb elrabolnak, alig pár óra alatt már más országban találhatja magát az elrabolt...
Háborús időkben egy gyerek bombára léphetett, meg mindenféle betegség elvihette őket, ráadásul ha megsérült simán belehalhatott olyanba is amibe ma már kevesen. Ha nem ment haza a gyerek szinte csak arra tamaszkodhatott a szülő hogy ki látta utoljara.
Hol vannak a mai veszélynek nevezett dolgok ezekhez képest?
Manapság már nincs igazi veszély, a szülők a saját fejükben lévő dolgoktól féltik a gyerekeket.
Ráadásul a média még rátesz egy lapáttal.
Én úgy gondolom hogy ma a kütyüknek meg a békés, kényelmes életnek köszönhetően sokkal biztonsagosabb a világ mint bármikor a múltban.
Sokkal több ember mozog sokkal gyorsabban. 100 ève ha idege ment vegig az utcàn, akkor sorra feltűnt a falvakban, ahol haladt. Ha ellopott vona egy gyereket, rögtön èszrevettek volna.
Manapsàg a szomszedok kovsijat megismerem, meg pàrat az utcàbol. Ennyi. Nem tudom ki jà-kel felènk. Ès 2 òra alatt àtèrhet egy gyerekrabló a hatàron.
A màsik az, hogy règebben rengeteg olyan rossz dolog törtènt a gyerekekkel, amitől manapsàg pròbàljuk őket òvni. A molesztàlòk àltalaban ismerősök körèből kerülnek ki, èn nem szivesen hagyom a gyerekem felügyelet nèlkül. Engem ès ismerősöket is zaklattak ismerősök, szomszédok, tanàrok gyerekkènt.
+ az emberekben benne van egy alap "nemtörődömség"
Senki nem akar magának bajt, bonyodalmat. Tömegközlekedésen is ha egy csapat fiú elkezd piszkálni egyetlen lányt, a legtöbb ember inkább elfordítja a fejét, úgy tesz, mintha észre sem venné.
Mindenki a saját dolgaival foglalkozik, éli az életét.
Régen pl. simán átvihetted a szomszédhoz a gyereket, ha éppen sos kellett menni valahová, ma sokan még a szomszédjaikat sem ismerik.
Attól függ, melyik korszakkal hasonlítjuk össze a mait. A 70-80-as években -a többiek által írtakat kiegészítendő- a magyarországi állampolgárok kb 95%-ának egyformán erős közepes színvonalú pénzkeresete volt, eléggé egyformán éltek az emberek ahhoz képest, mint ma. Ez az egyik fő oka, hogy akkoriban alig volt miért bűnözni.
A másik fő oka a bűnőzési ráta jóval alacsonyabb mivoltának az, hogy kötelező volt dolgozni, de mindenki kapott is kellően jó fizetést -sőt, megbecsülten, a végzettségéhez mérten és nem úgy, mint ma, hogy egy halom diplomás is kéyntelen segédmunkát végezni pl, mert hasonló az órabére manapság sok dipis órabérrel-, és iszonyú olcsó volt anno az alap megélhetés (belakoltatás volt, nem kilakoltatás, olcsó építőanyagok voltak, olcsó élelmiszer stb).
Ezeken felül nem volt jellemző a hitelfelvétel, igen ritka volt az eladósodás. Nem volt különösebb kockázatvállalás, hiszen vállalkozók se léteztek, legfeljebb maszekoló kisiparosok, akik hétvégén feketén dolgozgattak picit (ma ezt fekete mikrovállakozásnak neveznék kb). Ahol nicns elszegényedés, de van kötelező munkába járás, elég jó fizuért, és tök egyformán él az emebrek zöme, mitől volna különösebb bűnbönés...?
Így hát a gyerekeket se nagyon volt mitől félteni, hacsak nem a saját elővigyázatlanságuktól pl sportpályán. Na meg a többi nyugati szennynek se volt keletje, nem volt szervkereskedelem, se gyermekprostitúció, mint mapaság sajnos ez hálózatban létezik, az egyre globalizálódó világban... Anno a gyerekrablás nem is érte meg annak, akik hasznot várt volna ettől, nem volt erre érdekelt maffiahálózat, mint szerte a világban manapság.
Nem létezett internet se - önmagáért beszél ez az összefüggés is.
Na meg a többiek által írt okok: nem tudtak nyugatról a különféle drogok beérkezni, a drogok megítélése más volt (lenézett volt a drogozás), szinte alig volt, aki szipuzott (ragasztót szívott), inkább csak az alkoholizmus volt jelen. Satöbbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!