Hogy kell elképzelni egy babáknak való bölcsödét?
Svájcban élő barátnőm mesélte, hogy 4 hónapos korig maradhat otthon a babájával. Most várandós, bölcsis helyért állnak sorban.
4 hónaposoknak milyen egy bölcsi? Nekem iszonyúan hangzik, nyilván magyar szemmel látom ezt, de még úgyis. En is vállaltam alkalomszerűen óraadást meg otthonról végezhető munkákat hamar, és nem is vagyok a 3 évig otthonmaradás pártján, de 4 hónapig?
Az én babám 4 hóbaposan már épp letehető volt ölből, par perceket játszószőnyegezett vagy ilyesmi (ahogy minden más baba, akit ismerek), illetve pont 4 hónaposan óránként kelt éjjel. Még ugye full anyatejes volt.
Szeretném tágítani a látókörömet, de képtelen vagyok elhinni, hogy ez jó lehet. A WHO ajánlások, pszichológiai cikkek, válaszkész nevelés - kb minden ellene szól.
Mit csinálnak az ilyen pici babák a bölcsiben? Hány baba jut 1 vkire? Mi van a többemberes babákkal? Nyilván "megszokják", de milyen áron?
A barátnőm egy annyira melegszívű, gondoskodó lány, és egy másik városba jár dolgozni vonattal és nem napi 8 órában és nem aktákat tologat. Hogy fogja ezt bírni?
Mit gondoltok vagy van vkinek ilyen tapasztalata esetleg?
6. Hát itt nem csak a pénzről lehet szó, bár nem tudom ezt a részét, hanem hogy a munkahelyet nem akarja elveszíteni.
Meg ott nyilván mindenki azt mondja, hogy ez így van rendjén, nekik az a furi, hogy mi ennyit vagyunk otthon.
Legalábbis nyilván a munkahely nyomja ebbe az irányba, ahol amúgy az élete nagyobb részét tölti.
Azert az is nagy kulonbseg, hogy a baratnod heti 5 nap, napi 10 orara tervezi beadni a picit, vagy csak reszmunkaidoben megy vissza. Hollandiaban lakok, szinten 4 honap a szulesi szabadsag, de az ismeroseim tobbsege a baba 8-10 honapos koraban ment vissza dolgozni (fennmaradt szabadsag, fizetetlen szabadsag, neha a ceg fizet is extra honapokat), es tobbnyire reszmunkaidoben.
Amig szoptat az anyuka addig eleve munkaidokedvezmenye van, napi 2 ora, szoval max 6 oras a munkaideje.
Az egyetlen ismerosom aki a baba 4 honapos koraban ment vissza dolgozni bolcsis gondozo. Szoval bar mas csoportban, de ugyanazon epuletben volt a lanyaval. Atjart szoptatni, es heti ket es fel napban ment vissza, szoval itt nem okozott gondot a kotodes kialakulasa. Heti ot nap, napi sok ora mar egeszen mas ilyen pici korban.
Skóciában dolgoztam bölcsiben, többen is, elmesélem, ott hogyan volt.
A gyerekek egy intézményben voltak 0-5 éves koruk között, korosztályos bontásban. A kisebb létszámú helyeken a 0-2 évesek közös szobában voltak, a nagyobb helyeken tovább bontották őket, általában úgy, hogy azokat a gyerekeket tették át egy másik szobába, akik már stabilan jártak.
Őszintén szólva sok mindent ezekke a picikkel nem tudtunk csinálni. Törekedtünk valamiféle napirendre, hogy legalább nagyjából egyszerre egyenek és aludjanak, de ez soha nem sikerült, hiszen annyira különböző volt még a ritmusuk. Sokat voltak a földön, kúsztak-másztak, etettünk - mindenkinél fel volt írva, épp hol tart a hozzátáplálásban - pelenkáztunk, amennyire időnk engedte, dajkáltunk. Mindenhol 3 felnőttre jutott egy baba, ez országos előírás volt.
Mivel volt "szerencsém" belülről látni ezeket a helyeket, azt kell mondanom, rettenetesek voltak. Alulfizetett, nagyon fiatal, motiválatlan személyzettel, szeretetlen légkörben, érzelmileg teljesen elhanyagolva tartották ezeket a piciket. Voltam olyan helyen, ahol a kb. húszéves gondozónő gyakorlatilag bevágta a babákat a kiságyba, kiabáltak velük, kakis pelust nem cserélték ki (én helyettesítő voltam, sok helyen nem engedtek pelust cserélni, mert biztos meg fogom erőszakolni közben a gyereket - halál komolyan!), a friss levegőre szinte sehol nem vitték ki őket. Egy katasztrófa volt az egész, néha már a sírás kerülgetett.
A szülők persze erről nem tudtak, amikor jöttek a gyerekekért, hirtelen az összes csaj bűbájossá változott, cukiskodtak a gyerekekkel, a szülők meg úgy gondolták, milyen jó helyen van a babájuk, és különben is, ez az élet rendje, hogy pár hónaposan már mennek bölcsibe.
Úgyhogy azóta nem tudom komolyan venni, amikor valaki azzal jön, hogy "bezzeg Nyugaton" már x hónaposan bölcsibe mennek a gyerekek, és milyen jó nekik. Ők nem látták, hogyan működik ez a "csodálatos" rendszer a gyakorlatban.
Hát ez borzalmas. En arra nem is gondoltam, hogy durvák velük, csak arra, hogy még az anyjukkal lenne a helyük.
3 felnőttre 1 baba - nem fordítva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!