Akinek a terhesség vége felé csökkent a magzatmozgások száma: mikor történt és hogy kell ezt elképzelni?
Most vagyok 33 hetes, az utóbbi napokban kifejezetten nagyon aktív volt a pocakban, de tegnap meg ma szokatlanul nyugodt. És nem tudom, hogy ez most normálisnak számít-e avagy aggódnom kéne (kicsit aggódom, bár próbálom észérvekkel megnyugtatni magam, ugye frontidőszak, tegnap eső, mittudomén). Szerintem most fordult irányba egyébként, eddig többnyire harántfekvésben volt, és most a hét elején kimondottan sokszor mocorgott, aztán egyik napról a másikra meg lenyugodott, de amúgy előzőleg is inkább aktív babának mondtam volna, nem volt kifejezetten napi ritmusunk, átlagban fél óra-negyven percenként mindig hírt adott magáról, napszaktól függetlenül. Amikor nekiállok a mozgásokat számolni, akkor a 10 az megvan fél óra alatt kábé így is, hogy kicsit belustult (referenciaként: eddig a 10 mozgás átlag 3 perc alatt jött össze), de néha noszogatni kell, meg kell pöckölni vagy másik oldalamra feküdni vagy valami. Eddig ilyen nem volt, a 16. héttől kezdve érzem, és mindig spontán bukfencezett, kitolta magát, focizott a húgyhólyagommal vagy valamit mindig csinált magától is.
Valami baj lehet? Vagy ez már az a szakasz, amiről hallani lehet, hogy a harmadik trimeszterben már kevesebb a helye, és ezért kicsit nyugodtabb? (az egész terhesség alatt végig a terhességi korhoz képest +1 héttel nagyobbnak mérték az ultrahangokon, most is a 32. héten voltunk UH-n és már közel 2 kilósnak becsülte a gép, 33+6 napos kornak megfelelő értékekkel - és mindeközben meg én vagyok ugyanannyi kiló, mint a terhességem elején, gyakorlatilag fél kilót híztam összesen, és eleve nem indultam túlsúllyal, ez nem tudom, számít-e).
Akinek volt hasonló, mik a tapasztalatok? Aggódnom kéne? Mindig, mikor elhatározom magam, hogy oké, megyek a kórházba, akkor elkezd mocorogni és kicsit megnyugszom, mintha érezné, hogy parázok, de attól még nem tudom, hogy ez normálisnak számít-e vagy sem.
Bocsánat, ha buta kérdés, első baba, nem igazán tudok mihez viszonyítani. De köszönök minden hasznos választ előre is!
Kedves aggódó első babás kismama! Nagyon együttérzek veled, én is mindkét babánál aggodalmas voltam. Első baba kislány lett, mozgást nagy félelmekre csak a 25. Hét felé éreztem bizonytalanul. Később kb. Napi 4x4 mozgás volt, rendszertelenül és nem túl erősen, nem gyorsan.Ritkán délutánig kellett várnom az első forgolódásra, ez mindig megnyugtatott. Második baba kisfiú lett, kb 22 hetesed kezdett mocorogni, végig gyakoribb és erősebb, hosszabb volt mint kislányomnál, de nem jelentősen, és ő is rendszertelenül. Első baba születése orvosi kiírás szerint kb. 20 nappal korábban történt, én nem tudtam jóslásokba bocsájtkozni. Kislányom 3550 gramm, 55cm volt. Kisfiamat minimum tíz nappal korábbra datáltam mint a dokik, és az ő időpontjukban született csaknem ijedt várakozásomra. Ő 3420 gramm 52 cm lett. Azt javasolnám, kedves anyuka,
( már rég nagymama vagyok ) hogy attól kezdve, amikor a napi első mocorgást megtapasztaltad, továbbiakban aznap folyamán próbáld magadat rászoktatni valamilyen tevékenységre, ami figyelmet igényel, mondjuk séta, olvasás, rejtvényfejtés, nehéz mintájú kötés, horgolás,levelezés barátokkal, különleges étel készítése, bármi. Mondjad magadnak hogy a gyermekednek teszel jót ( és magadnak, párodnak, anyukádnak is ) ha próbálsz önmagadra figyelve vigyázni, hogy ne szóljon egész napod, egész életed arról, hogy kicsikédnek mennyi mozgásigénye van aznapra, pláne frontok, erős szél, vihar, erős hőváltozás, kánikula esetén. Nem lesz könnyű, de belejössz. Főleg - bocsáss meg - ne maceráld őt, engedjed szabadon, hadd legyen mondjuk délutáni sziesztája, hétvégi pihenője. Ugye kedves, amikor már ágyacskájában fekszik, akkor nem szándékozol őt piszkálgatni, hogy ébredjen fel és rugdosson... Szeretetteljes jó szándékkal Ági néni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!