Hogyan simítanátok el ezt?
A férjem tényleg 5 csillagos apa, mindenben részt vesz, képben van, rengeteget foglalkozik a gyerekkel, a gyakorlatban is 50-50%-os szülők vagyunk.
Viszont alaptulajdonsága a szórakozottság, ez gyerek előtt is így volt.
A minap éjjel belázasodott. Az ő munkahelye lazább, így ő maradt otthon vele, illetve intézte az orvost. Korábban hazajöttem, mert aggasztott a gyerek állapota, hogy nem megy le a láza, csak átmenetileg. Kérdeztem, hogy mi volt napközben. Mondta, hogy kimentek sétálni, mert a gyerek (2 éves) nagyon akart, aszfaltra rajzoltak, mikor kapott lázcsillapítót, stb. Délután az orvos is befutott, részletesen elmondta, hogy mikre figyeljünk.
Ma mondtam a férjemnek, hogy nagyon hálás vagyok, hogy itthon maradt a gyerekkel, de a biztonság kedvéért pár dolgot a lázas állapotról mondanék, a gyerek érdekében:
- lázcsillapítónál a hatóanyagot nézze, ne a márkanevet (pl. a Panadol és a Mexalen is paracetamol, egymást után nem adhatóak emiatt), valamint figyeljen arra, hogy mennyi a hatóidő, amíg mást nem kaphat, addig max hűtőfürdő
- ha véletlenül lázgörcs előfordulna (kopp-kopp, még nem volt), akkor elsőként mentőket kell hívni, aztán videózza le a gyereket, mert az orvosnak fontos információk lehetnek a videón
- NE vigye ki a lázas gyereket, amíg legalább 24 órát nem láztalan (ezt az orvos is elmondta, magyarázattal, hogy akkor nem pihen, illetve több kórokozónak van kitéve, a kinti meleg terheli a gyenge szervezetet, stb)
Utóbbin kiakadt, hogy miért kérem számon, hogy tegnap kimentek, a gyerek akarta. Mondtam, hogy értem én, de rövid távon rosszat kell tennünk vele, hogy hosszútávon jó legyen neki, mert nem képes még ok-okozatban gondolkodni. Amikor oltatjuk, akkor is rövidtávon rosszat teszünk neki, hsizen fáj a szúrás, de egyúttal megvédjük számos betegség ellen - ennél soha nem merült fel, hogy ne oltsunk, mert sír a tűszúrás miatt.
Most morcos. Értem, hogy jó szándékkal tette, nem tudta, hogy ilyenkor nem javasolt, ezt el is mondtam neki. Nem hibáztatom, jó szándékkal csinálta. De a gyerek érdekében tartsa be, hiába hisztizik 38 fokos lázzal, hogy ki szeretne menni.
Nem szeretnék ezen vitatkozni, de a gyerek jóléte egy fokkal fontosabb, mint a férjem lelkivilága - ezt most a konkrét helyzetre értem. Inkább sértődjön meg, de ne vigye ki. Valószínűleg a jövő hét elején is ő lesz itthon vele, ezért is mondtam el - lehet, hogy akkor is tartani fog a lázas állapot.
amíg a gyerek görcsöl, épeszű szülő nem videózik, hanem próbálja megóvni a sérüléstől.
Kevesebb okoskodás, több józan ész elkelne neked is.
Azt írod, férjeddel 50-50%-os szülők vagytok. Ez azt jelenti, hogy ha Ő vigyáz a gyerekre, akkor Ő tesz belátása szerint. Ebbe az is beletartozik, hogy ha úgy ítéli meg, hogy kiviszi a lázas gyereket sétálni, akkor azt teszi.
Én sem viszek ki soha lázas gyereket, és ha a férjem ezt tenné a rábízott gyerekkel, akkor elmondanám neki, hogy miért nem ajánlott és mik a hátrányai, de aztán tegyen belátása szerint. Ő ugyanúgy a szülője a gyerekeknek.
Simítsd el úgy, hogy bocsánatot kérsz tőle, hogy túlreagáltad.
Mondd meg neki, eszébe ne jusson videózni, ha egyedül van vele, mert a gyereket veszélyezteti.
Máskor is nyugodtan vigye ki kicsit a levegőre, mert a láz nem javul a bentléttől és nem romlik a friss levegőtől.
És mondd meg neki, ne haragudjon, hogy úgy hagytad otthon, hogy nem mondtad el, milyen gyógyszert mivel lehet...
Hogy simítanám el?
Bocsánatot kérnék a kirohanásomért. Közölném vele, hogy kissé túlreagáltam, de értse meg, hogy első és egyetlen gyereknél még én is tapasztalatlan vagyok, így jobban hiszek a neten keringő embereknek, mint a józan eszemnek. Elmondanám, hogy milyen jó, hogy legalább egy értelmes van a családban, aki nem túlfűtött indulatokkal kezel egy egyszerű lázas betegséget, és hogy visszarángat a valóságba ilyen esetekben máskor is. :)
Mert te hogy szeretnéd elsimítani ezt a hihetetlen kirohanásod?
Első gyerek és borzasztóan aggódsz, ugye? Nem kell, főleg ha nem is olyan elesett a kis beteg, hanem kedve van az utcán rajzolgatni.
Ha elég jól érzi magát a gyerek, otthon sem fog ágyban feküdni, hanem felkel és játszik. Teljesen mindegy, hogy a 25 fokos szobában vannak, vagy a hasonlóan meleg utcán. Nyilván nem a tűző napon aszalta a gyereket, és nem is 10 km-es gyalogtúrára indult vele. és zsúfolt játszótérre sem mentek remélhetőleg, ahol megfertőzhet másokat, vagy rá köhöghetnek újabb bacikat a többiek. Mikor a kicsi elbágyadt, nyilván hazavitte és hagyta pihenni.
Arról nem volt szó, hogy túladagolta volna neki a lázcsillapítót, emiatt csak előre aggodalmaskodsz, ha jól értem. Egyébként nyugodtan adhatja ugyanazt a gyógyszert is egész nap, csak tartsa be az adagolási útmutatót, ne adjon többször és többet. Ezt a váltogatást arra szokták mondani, ha nagyon magas a láz (a 38 fok szerintem nem ez a kategória), de még nem járt le az előző adag szer várakozási ideje.
elején azt írod, hogy tök jó apa, 50%ban ő van a gyerekkel. utána írsz egy kisregényt, hogy milyen hülyegyerek és hogy rágtad a szájába a logikátlan butaságodat.
tegnap nagyon jó idő volt, már miért ártana a gyereknek ha 25 fokban nem a levegőtlen lakásban ücsörög hanem a kertben rajzol a járdára? tényleg érdekel, kisgyereknevelő vagyok és vallom, hogy kell a friss levegő, azonkívül ha a gyerek azt teheti amitől jól érzi magát az fél gyógyulás. rossz hasonlat az oltás...
gyógyszereket én felírtam a hűtőre és egyszerre 3 féle lázcsillapítüt tartok itthon, azonos hatóanyagút nem, így nem lehet gond. nem a férjem miatt, hanem mert mikor lázas a gyerek, pont nem arra van időm, hogy 4 óránként a betegtájékoztatót olvassam
nem nagyon értelek. szerintem kicsit túlreagálod. 38fokos lázat általában nem is szoktak még csillapítani. 38.5 től kell rá figyelni.
ha a gyerek láz mellett jó kedvű és nincs lelombozódva, és van kedve játszani örülj inkább. a friss levegő amúgy sem ártalmas. persze ha komoly baja van inkább ne vidd ki de akkor is a többi gyerekre tekintettel lévén nehogy elkapják.
én pl amikor a fiam fogzott és volt 38 fokos (+/- 2-3 tized) láza simán kivittem az udvarra, elvittem sétálni, és ujjongtam örömömben hogy a láz ellenére ugyan olyan kis életvidám fiú mint láz nélkül.
persze jó dolog ha elmagyarázod neki hogy pl ne vigye ki nagyon szeles időben, vagy csak 1-2 órára a fél nap helyett...
a lázcsillapítót meg jó hogy elmagyarázod neki, ha tudja ha nem, ha el is tudja olvasni a betegtájékoztatót ha nem. biztos ami biztos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!