Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Fogtályog mellett magas láz?

Fogtályog mellett magas láz?

Figyelt kérdés

Ma délelőtt metszették ki a kislányom (5 éves lesz) fogánál lévő gennyes tályogot. Hajnalban 39 volt a hője, csillapító levitte, majd délben 39,5 volt, gyógyszer nem viszi le, előbb 39,8 volt.

Doki szerint nem kell antibiotikum, amit én már nehezen hiszek el, miután 2 éve egy bakteriális húgyúti fertőzésnél majdnem vérmérgezést kapott a gyerek (szintén a nagytudású orvosoknak köszönhetően).

Ti mit gondoltok? Meddig számít normálisnak ilyen magas láz?

Köszönöm.

tegnap 15:39
 1/6 anonim ***** válasza:
90%
Biztos, hogy kell antibiotikum. A lányomnak egy egyszerű bölcsességfog műtét után is kellett 1 hétig. Ez a láz is magas, szerintem feltétlen vidd el másik orvoshoz.
tegnap 16:16
 2/6 anonim ***** válasza:
87%
Nekem is volt fogtályogom, kaptam antibiotikumot. A tályog szájsebészeti műtét. Komoly fájdalommal járt, feldagadt az arcom, kb. 5 nap volt, mire helyre jöttem.
tegnap 16:48
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Vidd masik orvoshoz vagy ugyeletre fiamnak is irtak fel talyog miatt 7 naposat.
tegnap 17:29
 4/6 anonim ***** válasza:
75%

Ugyan le leszek pontozva, de fogorvosként írom, hogy a 2-es válaszoló rosszul tudja: nem hogy nem szájsebészeti műtét, hanem rutin fogorvosi feladat és az alapellátás része a tályog megnyitása, még hallgatóként is gyakran csináltuk. Egyrészről. Másrészről önmagában tályogra valóban nem kell antibiotikum, leírás alapján pl a 2-esnek nem is tályogja volt, hanem periostitise, a 2 pedig szigorúan nem keverendő össze, a bölcsfog műtét meg annyira más kategória, hogy nem is értem, hogy jön ide (kb olyan, mintha a lábadon lenne egy gennyes elváltozás, és összehasonlítanád egy csonttöréssel…).

Nyilván a láz alarmírozó, de önmagában a tályog miatt nem tévedett az orvos. Fel kell hívni mihamarabb a FOGÁSZATI ÜGYELETET (nem gyerekorvosit, ez nagyon fontos, mert konkrétan fingjuk sincs, hogy ilyenkor milyen gyógyszer kell, ha kell egyáltalán, nagyobb kárt tudnak csinálni, mint hasznot), nem érdemes várni, megvizsgálják és eldöntik. Én fogorvosként nem tudom ennyi alapján eldönteni, hogy kell-e (már csak arra való tekintettel is, hogy a tályog, ciszta, periostitis kifejezéseket itt gyakorin szinonímaként használják, habár 3 különböző diagnózis), nagyon elkeserítő, hogy laikusok viszont ilyen magabiztosan megmondják az amúgy teljesen téves választ.

Szakemberhez vidd minél hamarabb!

tegnap 17:31
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Hívd fel a fogorvosi ügyeletet, max azt mondják vidd be és ránéz egy orvos. Az is simán lehet, hogy elfertőzte azóta, lássa orvos.

Off:A bölcsességfog meg teljesen más, hozzáteszem, nekem mind a 4-et elkellett távolítani, egyszer sem kaptam antibiotikumot. Nem volt romlott, a fogaim is rendben, a bölcsességfogaim rossz irányba nőttek, inkább kiszedték. Elötte valami undi ízű fertőtlenítővel kellett öblögetnem, ami asszem fertőtlenítő. De sose kaptam antibiotikumot.

tegnap 18:02
 6/6 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást.

Megfogadtam a tanácsot és felhívtam a fogászati ügyeletet, azt tanácsolta a doktor, hogy szedje be az antibiotikumot.

tegnap 19:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!