Magas láz esetén mi a teendő?
Lehet hülyén fogalmaztam meg a kérdést, most jöttünk haza az orvostól és nem tudok megnyugodni. 1,5 éves fiam tegnap estére lázas lett (37,8), gondoltuk a foga miatt (épp kettő jön neki), adtuk neki a szokásos nurophent. Éjszaka ennek ellenére felszökött neki 38,6-ra, akkor ismét adtunk neki a gyógyszerből, ami úgy tűnt már leviszi neki, kora reggel már csak hőemelkedés volt neki.
Rá egy 2 órára megint felment neki, 39,6ra, akkor indultam vele orvoshoz.
Más tünete nincs, azt mondta az orvos ne nurophent adjak, próbáljam a panadolt és írt antibiotikumot a "biztonság kedvéért" adjam neki.
Na most én ezt kivaltottam, de a "semmire" nem akarom neki adni.
A kérdésem leginkább az lenne, mi az a határ úgymond, hány napig tartó és milyen magas láz amikor pl bevinnétek ügyeletre?
Először lázas a gyerekem, így tök tapasztalatlan vagyok, van ahol olvastam hogy 1-2 nap belefér lázasan, de így hogy más tünet nincs, se orrfolyas se semmi, így kicsit meg vagyok ijedve hogy mitől lehet beteg.
Ha eszik iszik (főleg iszik) és nem levert, játszik, éber, akkor nincs gond.
Egy tanfolyamon én azt tanultam orvosoktól, hogy lázcsillapítót akkor érdemes adni, ha láthatóan leveri a gyereket a láz - rossz kedvű, csak fekszik, nyűgös. Ez lehet 37,8nál de lehet csak 38,5nél jön elő. Az én fiam egyszer volt több napig lázas, de az a foga miatt volt és azt nem lehet befolyásolni gyógyszerrel én úgy látom. A fontos, hogy ne száradjon ki és figyeld a kedvét, a viselkedését. Ha látta orvos, akkor gond már nem lehet.
Ügyeleten is max a kiszáradás jeleit néznék meg és kapna csillapítót.
Tipp: egy nap többször fürdesd. Rendes meleg/langyos vizet tölts amiben fürdeni szokott amúgy is és hagyd ott játszani sokáig. Nem baj ha hűl a víz. Az is segít.
Köszönöm szépen! Szerencsére játszik, kedve jó, csak enni nem akar, inni iszik rendesen
És köszönöm a tippet!
Ha jó a közérzete, akkor csillapítani sem nagyon kell a lázat. Ekkora gyerekeknek több olyan vírus van (pl. háromnapos láz), amelyik ijesztően magas lázzal és max. rejtve pár kiütéssel járnak, a gyerek meg vígan el van vele. Ameddig jó a közérzete, addig ne aggódj túlságosan.
Ha elhúzódik a láz 2-3 napon túlra, vagy bármi más megjelenik (különösen bágyadtság, elesettség, aluszékonyság, súlyos hasmenés-hányás, stb), akkor mindenképpen vidd vissza.
Ha először lázas, akkor ez simán lehet a "3napos láz" betegség. (2hete volt a 8hónapos fiamnak, 2éves korig a gyerekek 95%-a átesik rajta, a legtöbben 6-12hónaposan)
Szimptómák: hirtelen jött láz, akár 39,5celsius (nekünk 38,7en tetőzött) de más tünet nincs. A láz 2-3 napig tart, ritka esetekben kicsit tovább. A láz hirtelen múlik el VISZONT utána kiütések jelentkeznek a testen, kb mindenhol. Ez ismét 2-3napig tart. (nekünk talán 4nap is volt)
A gyermek fertőző a láz előtti 3. naptól a kiütések megjelenéséig. (csak olyan gyermekekre fertőző, akik még nem kapták el, aki átesett rajta, immunitást szerzett)
A lázról: ahogy anno 15éve is gondoltam laikusként, ma már az orvosok is ezt mondják: Ne csillapítsd a gyermek lázát, amíg a gyermek jól érzi magát. (lehet bágyadt, rossz kedvős, stb 38foknál is, de lehet 39,5nél sincs semmi baja, egyén függő) A láz egy védelmi mechanizmus, nem lesz tőle baja. (A fiam 38fok fölött nem tudott aludni-> nyűgös, hisztis volt, így alváshoz kapott kúpot. tehát nem gyógyszerellenesség beszél belőlem, mielőtt félreértene valaki)
Antibiotikumot meg végképp csak alapos esetben érdemes adni, az ismert mellékhatások (rezisztencia) miatt. (ismét: ha kell, akkor eprsze, azonnal, de csak úgy poénból ne, mert amikor kelleni fog, akkor elsz már ekvésbé hatékony)
Az antibiotikumot érdemes lett volna a gyerekorvossal megbeszélni, egyetértek, hogy a semmire nem kell adni, de ha felírta és nem adod be és megint a rendelőbe, ügyeletre kerültök kellemetlenebb lesz bevallani, hogy fel volt írva gyógyszer csak te nem adtad be.
Lázcsillapitásnál se értek egyet a dokiddal a panadol gyengébb, mint a nurofen, valami más erösebbet javasolhatott volna, én nurofent szoktam adni, 3 napig lehet, 6 óránként, ha közben lázas, akkor fürdetem langyos vízben. Ha nagyon lázas lehet váltva is adni 4 óránként, pl. Panadollal, vagy mással.
Tüszős mandulagyulladása volt 🙂 bent tartottak minket, kaptunk infúziót meg a lázcsillapítót is injekció formájában kapta mert a kúp se vitte le neki 40 fokról. Már jobban van, 3 nap után hazajöhettünk, ma már lázmentes napunk volt!
Köszönöm az érdeklődést 💖
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!