Aki 4 hósan elkezdte a hozzátáplálást? Tapasztalat?
4 hósan még csak akkor kapott mást - nem anyatejet- ha nem volt elég tejem volt otthon tápszer de nem mindig szerette pedig boldogabb lettem volna úgy. ...
hippoallergén tejpépet adtam vacsira gyümöllcsel
zöldséget párolva - alma és krumpli -tejjel turmixolva
az a lényeg hogy nagyon be kell tartani a szabályokat mert még nem tud mindent megemészteni nekem a kismama melléklete a babatáplálási táblázat volt kimágnesezve a konyhába onnan puskáztam és egy füzetben vezettem hogy mit mennyit evett mert ha gond lett volna visszanézhettem volna mi okozott gondot. ezt javaslom!!
Én is elkezdetem 4 hónapos korban, mert elkezdett éjjel megint felkelni a babám, nagy is volt, és azt hittem, hogy nem elég neki a tej. Hát, szinte semmit nem evett vagy 1,5 éves koráig. De aztán nagyokat aludt, szóval nem az éhség keltette fel. Aztán azt olvastam, ha túl korán elkezdik a hozzátáplálást, lehet, hogy pont azért lesz rossz evő. Most is elég válogatós.
A 2. gyerekkel tuti várok 6 hónapos korig.
Te miért akarod most elkezdeni?
Én már 3 hónaposan kostóltattam vele almát, és barackot, de azt még akkor nem csípte. Aztán nem kezdtük pontosan 4 hónaposan, hanem kicsit később, de még 5 hónapos kora előtt. A szokásos módon először pár napig néhány kanál alma, majd utána őszibarack, ezeket kevertem, már tettem az almájába 1-2 szem meggyet is. Szép fokozatosan emeltem az adagot, nehogy megterhelje, utána mindig kapott tápot. Ma pl. alma-meggy volt, kb 70-80 gramm, utána csak pár korty tápot kapott. Még pár nap, és nem is kap utána. Viszont a gyümölcstől hamarabb megéhezik, tehát nem bír ki 4 órát. Ebédre már eszik zöldségpüréket, kapott krumplit, répát, ma próbálom ki a sütőtököt, majd pár nap múlva a céklát is. Ezeket is lehet keverni, akár a gyümölccsel is, pl. nagyon szereti a krumpli-alma, répa-alma keveréket. 6 hós koráig én sem szeretnék mást adni neki, elég, ha ezekből eszik egyre többet. Szerintem addigra már az ebéd is csak főzelék lesz. Még nem sűrítem a pépet, töményen a zöldség a főzőlevével.
Először furcsa volt neki lenyelni, ne lepődj meg, ha megrázkódik az első falatoktól, vagy úgy csinál, mint aki meg akar fulladni. Ha nagyon ellenkezik, mint pl a lányom a baracktól, akkor keverd valami édessel, pl. sütötökkel, vagy én almával szoktam, mert nem reszelem az almát, hanem sütöm, így sokkal édesebb. Szóval először nehezen nyelik le, meg nehéz is a szájukba adni, a szopó mozdulatok miatt fele mindig kijött. Nálunk nyammogott az egész család, és mutattuk neki, hogy áááááááá. Így több hét után már szépen nyitja száját, és persze a kanállal akar játszani, meg az előkére visszacsurgott kaját maszatolja...szóval kicsit macerás:-) de megéri elkezdeni.
Pontosan milyen tapasztalatra vagy kíváncsi?
Mi a reszelt almával kezdtük, már elsőre szerette, úgy nyelte, hogy huhh... :) Meg jött utána a többi gyümölcs, majd a főzelék, mindig jó étvággyal evett, bármilyen ízt megkóstolt.
Nálunk inkább azzal volt gond, amikor már nem turmixoltam, a darabosabb ételekhez sokáig nem volt bizalma. De azokat is megszerette azért :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!