Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szülők, akik külföldi és/vagy...

Szülők, akik külföldi és/vagy különleges nevet adtak a gyereküknek, nálatok is voltak okoskodó rokonok?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Nos az a helyzet, hogy nemsoká megszületik a kisfiúnk és vegre döntöttünk a nevét illetően, amit elmondtunk a rokonoknak, mert kérdezősködtek.

Külföldi származasu neve lesz, amin férjem szülei már egyből kissé megütköztek, mert hát miért nem valami szép magyar nev és amúgy is náluk az a szokás, hogy a fiú gyerek az apja nevét viszi tovább...(náluk nagypapat, ferjem apját és a férjemet is ugyanúgy hívják) Mondtuk, hogy náluk meg nem szokás, eszünk agaba nem jutott a fiunknak is ugyanezt a nevet adni, csak azért hogy tovább vigye. Jó, de akkor miért nem valami magyar nevet adunk. Értetlenkedtek, hiába mondtuk j nekünk ez tetszik és kész.

És akkor jött a hab a tortán, hogy az én vezeteknevemre fog kerülni a baba. Minimum kötőjelesen lett volna a neve, de megbeszéltük férjemmel, hogy ez a nev az én vezetéknevemhez (ami szinten külföldi) jobban illik és abban maradtunk legyen inkább csak az én vezeteknevemen. Hát itt rövid zárlatot kaptak az ő szülei, hogy de miért nem a fiúk vezetéknevere kerül, ez így szokas blablabla. Próbáltam magyarázni, hogy minket kicsit sem izgat mi a szokás, ha nekünk így felel meg, akkor engedtessék már meg, hogy így legyen. Hőbörögtek még ott egy ideig, mi pedig eljöttünk, nem volt kedvünk tovább magyarázkodni, meg amúgy is dolgunk volt.

Szerintetek normális h valaki ekkora hisztit csapjon emiatt...? Másnál is volt hasonló? Ti mit csináltatok?

Köszi előre is.

2018. jún. 7. 09:03
1 2 3 4 5 6 7
 31/61 anonim ***** válasza:
75%

Nincs semmi probléma azzal, ha a ferjed egyetértésével úgy döntötök, hogy a te, azaz az édesanyja nevén lesz a gyereketek. Gaz max akkor lenne, ha ferjed szeretné, hogy kötőjelesen legyen, de te csak azért is harcolsz, hogy márpedig egyedül a te neveden legyen. Azonban erről itt szó sincs!

Életemben nagyon hülyeséget nem hallottam annál, hogy nem illik a gyereket az anyja nevere iratni.:DD Nem illik??? Mi a fene, illemórán vagyunk vagy mi? Mióta van illemhez kötve, hogy az ember a saját gyerekének milyen nevet ad? És mégis miért ne lehetne egy gyerek az anyukája nevén? Vagy talán az anyja nem ugyanolyan szülője a gyereknek, mint az apja? Egyformán fontosak, tehát pont az a gáz, ha valaki azért adja csak az apja vezeteknevet, mert “Jajj ez a szokás, a hagyomány és nem illik másképp csinálni”

Én speciel teszek ra kinek mi a véleménye, a saját gyerek névadásahoz rajtam és páromon kívül senkinek nincs köze.

Az hogy anyosek ilyen bunkók reagáltak, sok mindent elárul róluk. Képtelenek örülni az unokanak, ő nekik csak a hagyomány számít. Szánalmas. És az is h nekik a kötőjeles verzió sem felel meg, csak az ha a pici fiúk nevét kapja. Meg miért nem a fiúk keresztnevét kapja, hisz náluk az is hagyomány. Konkrétan tesznek a babára meg rátok, nekik egy születendő unoka csak a hagyományokat emg a szokásokat jelenti, és ha valami, na akkor ez gáz! Méghozzá nagyon.

Nem az őskorban élünk, hogy ennyire remegni kell a hagyományokért, de a minimum lenne, hogy nem b*asztatnak ezzel titeket és nem ilyen bunkó, lekezelő stílusban formálnak véleményt. El kell fogadniuk, ez van.

Itt nem a kérdező és a parja a gaz, amiért úgy élik az életüket, ahogy nekik megfelel, hanem anyósék és a hozzáhasonlók, akiknek az jelenti legnagyobb szívfajdalmukat, hogy valaki nem a szokások szerint el...!!

2018. jún. 7. 13:45
 32/61 anonim ***** válasza:
22%

"Ja most már kicsinyesek is vagyunk és szegény gyerekunket tesszük tönkre, amiért nem a hagyományok által diktált kötelező apa vezetéknév - tipikus magyar keresztnév kombór adjuk...? :D"

A stílusod kicsinyes. Tudhattad náluk mi a hagyomány, de te a ki ha én nem stílusban megmondod a frankót.

Nem kell tucatnevet adni, lehet olyan amilyet akartok. Sőt én sem hagytam, hogy beleszóljanak. Amikor Megszületett bemutattuk, hogy ő Tóth Carmen Consuella. Ennyi. Saját magadnak bonyolítottad azzal, hogy meg akarod győzni őket, ahelyett, hogy kész tények elé állítod.

2018. jún. 7. 13:45
 33/61 anonim ***** válasza:
71%

15: Az, hogy te budapesti vagy és diplomád van, az nem kímélt meg a cselédmentalitástól. "Nem lenne pofád az apósoddal szemben, hogy ne az ő nevét vigye tovább a te gyereked"?!

Na, ez a benevelt szolgaság minősített esete. Amikor fel sem merül, hogy nem rendelkezik az apósod a te gyerekeddel és a nevével sem, sőt, az a kínos, ha megpróbál beleszólni ...

Under his eye, sister.

2018. jún. 7. 13:49
 34/61 anonim ***** válasza:
86%

Senkinek nicns köze ahhoz, hogy milyen nevet adtok a gyereKETEKnek.

Ennyi. Az itt okoskodóknak SEM, felesleges volt kérdést kiírnod.

Az otthoni patriarchális társadalomban mit vársz? Ahol a NŐ a hibás amiért megerőszakolták, nem a pasi, addig ALAP, hogy az APA vez. nevét kapja a gyerek, és aki másképp gondolja, az tiszteletlen bunkó.

2018. jún. 7. 13:50
 35/61 anonim ***** válasza:
17%

"Nem a neve fogja meghatározni egy gyereknek az anyját és az apját."

Dehogynem, adsz neki valami marha különleges nevet és vicc tárgya lesz, vagy rosszul fogják érteni, nem tudják leírni, esetleg azt sem tudják majd fiú vagy lány név-e.

A hagyományhoz egy két megjegyzés....

Akkor te nem nagyon tiszteled a hagyományokat ezek szerint, vajon hogy lesz akkor a Jézuska, nyuszi, Húsvéti locsolkodás....

Hiába adsz valami külfölni nevet lehet leírva borzalmas lesz pl Dzsenifer, ami amúgy szép név külföldön, de így magyarosan leírva inkább vicc.

Mond anyósodéknak, hogy ha akarja a gyerek majd megváltoztatja a nevét 18 évesen.... olyanra amilyenre akarja.

Amúgy valóban a gyerek issza meg a levét ennek az egésznek, meg sem született, de már hajba kap a családotok, pedig milyen jól jönne ha segítenének néha, hidd el, de ha így összevesztek nem várhattok segítséget tőlük.

2018. jún. 7. 13:50
 36/61 anonim ***** válasza:
33%

Ez nem illem kérdése, drágáim.

Ez arról szól, hogy akkor volt "hagyomány", amikor egy férfinak el kellett ismernie és nevére venni a gyereket, különben fattyú volt, és az asszony meg ordas kva, és kivetette a társadalom.

Nos, 2018-at élünk. Ez a dolog eddig sem illemszabály volt, és ezután SEM lesz az. És a férjnek sem kell kegyeskednie a nevére venni a gyereket, mert egyrészt nem szégyen, másrészt, ott van helyette a genetikai vizsgálat.

Harmadfelől: már nem függünk a férfiak hatalmától és kegyétől. Már, ugye, aki. De az se pattogjon itt, hogy illemszabály, mert nem az. És nem is sértés. Az más kérdés, hogy van az a proli, aki azt hiszi.

2018. jún. 7. 13:51
 37/61 anonim ***** válasza:
31%

Az illemről meg: illene megnevelni a gyereket, hogy ne vonyítson meg rohangáljon a boltban, étteremben, stb., mégsem teszik.

Akkor milyen illemről papol itt mindenki? :D

2018. jún. 7. 13:52
 38/61 A kérdező kommentje:

Még egyszer hangsúlyozom, nem arra voltam kiváncsi, hogy ki mit gondol a nevvalasztasunkról, mert lehet nem fogalmaztam egyértelműen, akkor elnézést, hanem arra hogy hogyan lehet a szüleivel ezt a helyzetet megoldani. Ellenben le lettünk hordva, hogy micsoda gáz szülők vagyunk, amiért nem állunk be a sorba és követjük a hagyományokat. Egyáltalán nem csinálunk hülyeséget azzal, hogy a nevemre iratjuk a gyereket, hisz épp annyira az én fiam is, mint az övé, ebben amúgy is egyetértünk a férjemmel, szerencsére ő nem az a típus, aki veri az asztalt, hogy már pedig az én nevemen lesz, mert....Csak mert. Mert ugye megindokolni senki nem tudta eddig még normálisan, hogy miért is kötelező apuka nevere írni a gyereket, de ugyanilyen erővel számunkra az a gáz, aki így nyilvánul meg idegen emberekről egyetlen (!) dolog miatt.

Ja és valaki írta h csak magyarosítva adhatjuk a nevet. Hát nem, mert én félig külföldi vagyok, kettős állampolgár apukám részéről, tehát normális, eredeti helyesírás alapján fogja kapni a nevet a fiúnk, ilyen esetben nem kell magyarosítani.

2018. jún. 7. 13:52
 39/61 anonim ***** válasza:
11%
Csináld úgy ahogy akarod, vedd a nevedre valami külföldi névvel. Aztán mikor megszületik a baba nem fog ezzel foglalkozni senki, mindenki örülni fog a babának, aztán az más kérdés, hogy a hátatok mögött mit pletykál, mond, gondol, a lényeg, hogy a szemetekben minden szép és jó lesz, te is megnyugszol.....
2018. jún. 7. 13:54
 40/61 anonim ***** válasza:
75%

29:

1, Nem hagyomány, hanem egy jogi aktus része volt, ha már okosak vagyunk ...

2, Az is hagyomány volt, hogy nem örökölhetsz, nem szavazhatsz, 15 évesen férjhez mész, szülsz, ahányszor felcsinálnak és otthon kussolsz vagyon, pénz, minden nélkül.

3, Kinek a hagyománya? Mert egy időben az is hagyomány volt, hogy többnejűség van, meg az is, hogy azt a nőt, akinek felfedezik, hogy csiklója van, máglyán elégetik, mint boszorkányt, mert az az "ördög csecse" (idézet korabeli, inkvizíciós iratokból)

És a végére egy kérdés: miért kell mindig ugyanazt csinálnia mindenkinek? Mert ha így lett volna, soha nem jövünk ki a barlangból, mert hát mindenki, mindig barlangban lakik, ugye ... ez hagyomány.

2018. jún. 7. 13:56
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!