Szülők, akik külföldi és/vagy különleges nevet adtak a gyereküknek, nálatok is voltak okoskodó rokonok?
Sziasztok.
Nos az a helyzet, hogy nemsoká megszületik a kisfiúnk és vegre döntöttünk a nevét illetően, amit elmondtunk a rokonoknak, mert kérdezősködtek.
Külföldi származasu neve lesz, amin férjem szülei már egyből kissé megütköztek, mert hát miért nem valami szép magyar nev és amúgy is náluk az a szokás, hogy a fiú gyerek az apja nevét viszi tovább...(náluk nagypapat, ferjem apját és a férjemet is ugyanúgy hívják) Mondtuk, hogy náluk meg nem szokás, eszünk agaba nem jutott a fiunknak is ugyanezt a nevet adni, csak azért hogy tovább vigye. Jó, de akkor miért nem valami magyar nevet adunk. Értetlenkedtek, hiába mondtuk j nekünk ez tetszik és kész.
És akkor jött a hab a tortán, hogy az én vezeteknevemre fog kerülni a baba. Minimum kötőjelesen lett volna a neve, de megbeszéltük férjemmel, hogy ez a nev az én vezetéknevemhez (ami szinten külföldi) jobban illik és abban maradtunk legyen inkább csak az én vezeteknevemen. Hát itt rövid zárlatot kaptak az ő szülei, hogy de miért nem a fiúk vezetéknevere kerül, ez így szokas blablabla. Próbáltam magyarázni, hogy minket kicsit sem izgat mi a szokás, ha nekünk így felel meg, akkor engedtessék már meg, hogy így legyen. Hőbörögtek még ott egy ideig, mi pedig eljöttünk, nem volt kedvünk tovább magyarázkodni, meg amúgy is dolgunk volt.
Szerintetek normális h valaki ekkora hisztit csapjon emiatt...? Másnál is volt hasonló? Ti mit csináltatok?
Köszi előre is.
Igazából nem az volt a kérdésem, hogy ki ért egyet a döntésünkkel kapcsolatban és ki nem. Leírtam, hogy a legkevésbé sem érdekel, hogy mi a szokás és hagyomány. Most őszintén azért adjunk olyan nevet a tulajdon gyerekünknek, ami nekünk nem tetszik, mert ez a “szokás”?? Nem az őskorban élünk, hadd donthessuk már mi el, milyen nevet kap a gyerekünk. Azt meg végképp nem értem, mégis miért lenne sértés az, ha nem olyan nevet kap a gyerek, amit a nagyszülei akarnak. A névválasztásba én úgy gondolom az adott páron kívül senki nem szólhat bele, szerintem ez azért elég logikus. Nem kell egyetérteni a döntéssel, el lehet mondani, h nekik ez fura, nem tetszik, de mindezt normálisan kéne és ettől fuggetlen el kell fogadni, mert ezen változtatni úgy se tudnak.
De ismerem már annyira a szüleit, h ezen még bőven fognak problémazni, férjem is megmondta, h tudja h ez lesz, szeretnek minden nekik nem tetsző témát meglovagolni.
Mi az, hogy a gyerek automatikusan és egyértelműen az apja vezetéknevét KELL kapja és kész, mert ez a “hagyomány”?? Ha nem azt kapja, akkor meg micsoda dolog ez. Hagyjuk már meg az adott párnak azt a döntést, hogy a saját gyermeküknek milyen nevet adnak. És mi van, akkor ha csak az anyja nevere kerül? Semmi, vagy talán az anya nem épp ugyannyira szülője a gyereknek, mint az az? Dehogynem, sőt.... Ő hordja ki, ő is szüli meg, az esetek többségén ő is marad otthon evekre a gyerekkel, tehát szerintem a minimum h az ő nevere IS kerülhet a gyerek, ha nekik így felel meg.
Kérdező a helyedben pedig sürgősen leállítattnam paroddal a szüleit, mert mint mondod, hajlamosak lovagolni egy adott témán, és gondolom a francnak sincs kedve hallgatni ezt ahányszor talalkoztok. Vagy addig nem mentek át, míg le ne akadnak a témáról, amihez egyébként az eg világon semmi közük és beleszólásuk!
"ha nem olyan nevet kap a gyerek, amit a nagyszülei akarnak"
Ez a kisebbik ok, ezen túltennék magukat, hogy nem "Ottó" lesz a kisfiú. A vezetéknéven akadtak ki rendesen, és okkal, innentől kezdve meg tök mindegy, hogy bunkón mondták el a véleményüket vagy nem.
Legközelebb olyan kérdést látunk majd kiírva, hogy anyóséknak nem tetszik, hogy a szomszéd nevét/aktuális rockstar nevét akarják a gyereknek adni, mert az tetszik, míg az apuka és az anyuka neve nem, és most mit csináljanak. Pfff...
Hát, érdekes stilusod van. És még te kéred számon anyósék höbörgését, amikor mást sem csinálsz.
Figyelj itt ez bunkóság, ennyi, probáld meg elfogadni. Budapesti, diplomás nő vagyok, kicsit sem maradi, de soha nem lenne képem apósommal szemben nem továbbvinni a nevét, pedig nem vagyok vele jóban. Nekünk egyébként kötőjeles a nevünk és a lányunké is.
Senki nem mondta, hogy szarszemetek vagytok.
Az anyósék hőbörgésével nem tudsz mit csinálni. Mégis mit vártál? Hogy itt valaki tud egy varázslatot vagy bármit, amit ráolvasol és elfogadja vagy mit?
Másnál is volt biztos hasonló helyzet, de más sem tudott más csinálni mint vagy nem állni velük szóba, amíg nem állnak le, vagy szóba állni velük és sikerült megbeszélni, de az is lehet, hogy bármit is csináltok, soha nem fognak leállni.
Különben nemzetközileg jól használható és kimondható név pl. a Dávid (David), mégis sokkal elfogadottabb itthon, mint pl. a Meddox,a Kevin meg a Brendon. Mert ezek, akárhogy is nézzük idegen hangzásúak a magyar fülnek, pedig ugyanúgy nemzetközileg használatos nevek, mint a Dávid.
Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de szerintem érthető a szülők reakciója. Valszeg az én anyósomn is fel lenne háborodva, ha a gyerek az én (anya) vezetéknevét kapná, és jó eséllyel a keresztnévnél is meglesznek a saját elkélzelési, amiket majd jól meg is oszt velünk.
Rájuk kell hagyni. Ahogy írod is, a ti gyereketek, úgy nevezitek el, ahogy ti akarjátok. Az élet más területein is előfordul, hogy a szülők elmondják a véleményüket, csak a gyerek pont egy ilyen kényes pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!