Ennyi pénzből megélhetünk babával együtt? Lehetetlenség?
Sosem gondoltam, hogy egyszer spórolnom kell, vagy aggódni, lesz-e elég pénzem. Viszont most így alakult és nem tudom, képesek leszünk-e így gyereket nevelni...
Mindennel együtt egy hónapban 265.000 forintot kéne beosztanunk, ebből fizetni mindent. Fogalmam sincs, hogyan, mikor ezelőtt ennek a többszörösét költöttem el egyedül, nemhogy három emberre osszam be (mert ugye a babára is kell majd költeni, hiába picike). Kérlek ne ítélkezzetek, hogy biztosan szegények vagyunk, meg minek így gyerek. Én sem gondoltam, hogy ez lesz, vagy hogy egy nap majd számolgatnom kell, mire mennyit adunk ki.
Azon aggódik, hogy nem lesz így Stokke babakocsi meg Mamas &
Papas tipegő.
Apuci elzarta a penzcsapot?
Gondolom dolgozni se dolgoztal meg.ez a penz valoszinuleg a palid havi bevetele.
Ha nincs felretett penzetek akkor necces lesz kihozni ebbol a baba dolgait.mar persze nem lehetetlen,de nincs 300 ezres b.kocsi,ugyan ennyiert butor.zaras ruhak a gyereknek es hasonlok.
Mi havi 460-500korul kapunk(plusz a mellekesek,de ahoz nem nyulunk)
3 gyerek van.hitelunk nincs,de havi 80-130 kozott rakunk felre a gyerekeknek.
Egyszer megyunk nagybevasarolni,az 80 korul van.ebben minden benne van.
Rezsink 40-50kozott telen.
Ket telefon 14,benzin mostaban 7 korul,mert parom egy munkatarsaval jar,igy az autot nem hasznaljuk napi szinten.
Boltban napi szinten csak friss zoldseget,pekarut veszek.neha egy-egy aprosagot ha kell valami.
Ez mondjuk havi 20.
Igy 160 korul tartunk ha jol szamolom teli idoszakban.
Meg igy is marad 170 korul ruhara,szorakozasra.de sosem koltjuk el.mindig plusszosak vagyunk.es persze biztosan ki is felejtettem valamit.
Mindig en fozok,parom itthonrol visz kajat,nagyon ritkan vesz barmit a cegnel a bufeben,automataban.
En sem szoktam csak ugy vasarolni.nem is szeretek mondjuk.az arkadban 15 perc utan kippatogok mert plazacica allergiam van 😂
A gyerekeknek is megvan mindenuk,de nem kapnak csak azert ruhat mert ami van mar volt rajtuk ketszer,vagy meguntak.
Mire koltenel annyi penzt???
Fodrasz,kozmetikus,manikuros??nem azert mert sajnalom toled,hidd el.csak erdekel.
"Eddig sosem kellett."
De, pont eddig kellett volna, és akkor most nem itt tartanál, hanem lenne annyi megtakarításod, hogy nem kellenne izgulni a kevés jövedelem miatt.
Nem baj, sosem késő fejlődni, és átértékelni bizonyos dolgokat. Majd a gyerekkel foglalkozol a drága tárgyak és drága élmények felhalmozása helyett.
Őszintén javaslom a kiszamolo.hu blog olvasgatását, sokat fog segíteni.
(u.i.: eszedbe ne jusson hitelt felvenni a Stokke miatt)
Szerintem te csupán csak azért érzed ezt nehéz helyzetnek,mert eddig ennél sokkal jobb anyagi körülmények között éltél,ésmost nehéz elképzelni milyen lesz ennyi pénzböl élni. De hitel, albi és hasonlo nagy kiadások nélkül abszolut vállalhato sztem:)
Mi is Bp. budai oldalon élünk, két gyerekünk van, lakáshitel,kocsihitel. Az össz havi kiadásunk kb 400e ft, ebben már minden benne van (hitelek,rezsi,tankolás,kaja,ruházkodás,gyerekek dolgai, szorakozás, utazás). Ha nem lennének hiteleink és csak egy gyerek lenne, sztem 265böl ugyanilyen szinvonalon élnénk:) nincs mitöl félned,meglesztek!
Igazából nem szerettem volna leírni, hogy miért lett ez a helyzet, hogyan is alakult így... Viszont sokan kérdeztétek, privátban is, itt is. Úgyhogy leírom. De nem szeretnék utálkozást, kioktatást, így is nehéz.
Negyedéves vagyok az egyetemen, rendes munkám sosem volt (tehát olyan, amivel eltartanám magam egyedül, 100%-ban). Mindig a szüleim támogattak, ők fizettek körülöttem mindent. Régen is így volt, most is. Ők úgy gondolták, hogy amíg tanulok, addig foglalkozzak azzal, hiszen most ez a 'munkám'. Ez nagy könnyebbség volt, mert így tanulhattam egy újabb nyelvet, mehettem versenyekre, vállalhattam gyakornoki állást, élvezhettem az életet. Viszont nem volt soha határ a költekezésem terén... Budapesten pedig elég könnyű nagyobb összegeket elkölteni, akár egy napon belül is. A legtöbb pénzt az étkezések vitték el, mert nem igazán főzök, mindig beültünk valahová inkább. Szórakozni is sokat jártam, ott sem igazán figyeltem, mennyit költök. Vásárolásoknál, rendeléseknél is inkább azt néztem, hogy mi tetszik, nem pedig, hogy mennyibe kerül. A lakásom is központi helyen volt, így az is drága volt. Sokat utazgattam is. Nem figyeltem soha arra, hogy mennyi pénzt költök el éppen, mert tudtam, hogyha el is fogy, kapok utánpótlást. Ezért nem kellett beosztanom semmit, nem kellett gondoljak arra, hogyha pl. megveszek egy cipőt, akkor miből élek a hónap további részében... Mert tudtam, hogy nálam nincs olyan, hogy nincs pénz. Viszont a szüleimnek nem tetszett, hogy én szeretném ezt a babát, és nem úgy cselekedtem, ahogy ők gondolták. Ezért közölték, hogy válasszak. Vagy ők, és a pénzük, vagy pedig a barátom és a baba. Megtettem, jelenjeg 5 napja nem beszélünk. Ma délután elvileg találkozom az anyámmal és a nagyszüleimmel, de nem tudom, hogy mire számítsak, vagy hogy egyáltalán elmenjek-e.
Szerintem mindenképp menj el, de nyilvános helyen találkozzatok, pl kávézó, és ne engedd, hogy kofizessék a részed. Hallgasd meg őket, mondd el te is az álláspontod, és ne hagyd magad eltántorítani. Szerintem jól döntöttél (nem vagyok sem az ab ellen, sem mellette, mindenki maga dönt). Remélem ráébredtek, hogy a pénzükkel nem tudnak tovább sakkban tartani, érzelmileg manipulálni/zsarolni.
Nekem is egyetem alatt született a tervezett gyerkőcöm, én egy félévet hagytam ki, majd befejezetem (igen, segítettek vigyázni rá). Ha esetleg megkérdezik, én csak annyi segítséget fogadnék el, hogy néha vigyázzanak rá (csak amennyit szeretnének), de nem kérnék anyagilag semmit tőlük.
És hogy a kérdésre is válaszoljak. Ha megtanulsz főzni, tudatosan tervezni, akkor ki lehet jönni a pénzből. Csak gátat kell szabni a költekezésnek. Adtak jó tanácsokat.
Én is úgy csináltam, hogy volt 3-4 boríték.
1. Rezsi (ebbe minden benne volt, ami kötelező-telefon, benzin, számlák). Ebbe tettem 80.000 ft-ot. Ami hó végén kimaradt, az benne maradt, mert ugye télen több a rezsi, így nyáron már gyűjtöttünk rá előre.
2. Nagybevásárlás (ebbe 50-60.000et tettem). Ebbe is maradt a maradék, hisz esetleg ha egyik hónapban több minden kell, akkor is legyen miből.
3. Tartalék (ebbe olyan 40.000 körül tettem). Ha valami extra kiadás kellett, akkor ebből vettük. Vagy ha hó végén elfogyott a pénzünk, akkor nyugodtan vehettem ki (azért volt rá példa, hogy hó végén lett beteg a család, 14.000t hagytam a patikában).
Eddig 180.000. Nekünk akkoriban olyan 240-250 volt a bevétel. Úgyhogy a negyedik boríték a heti kajapénz volt. Ez olyan heti 15.000re jött ki. Felvágott, pékáru, gyümi/zöldség. Általában elég volt, ha semmi extra nem volt. Sajnos akkoriban félretenni nem nagyon tudtunk, de a gyerkőcnek bőr szandi (10-15.000), és minőségibb cuccok, és mi is ettünk húst. Úgyhogy éhenhalni nem fogtok, de engem ez a borítékos módszer tanított meg bánni a pénzzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!