Mit tegyek ha "nem vagyok jó anya"gondolataim vannak?
Hát, igen. Biztosan igyekszel jól csinálni, hisz ezért is foglalkoztat a téma! A rossz anyák általában meg vannak győződve róla, hogy mindent nagyon jól csinálnak. Tehát, biztosan jó anya vagy!
De: a kicsivel foglalkozz sokat, akkor is, ha néha fárasztó, mert ami energiát az első 3 évben belefektetsz a gyermeknevelésbe, az köszön vissza később. A házimunka is fontos, de esetleg azt hagyd estére. Nappal gyerek, jól lefárad, aztán este nyolctól gyorsan elmosogatsz, kimosol egy adag ruhát. Még mindig jobb, mint fordítva, hogy a gyerek miatt éjszakázol. Azért van ő fenn, mert nincs "lefárasztva". Valószínű, a nappal elspórolt idő miatt érzed úgy, hogy mellé kellene feküdni este. EGyébként tényleg ne szokasd oda, mert nem fog leszokni róla.
Én első három évben nagyon sokat játszottam velük, sokat sétáltunk stb. Nem volt melléfekvés. Az oviban ugye már lefárasztották őket, és 4-5 éves kora óta divat, hogy esténként egy-egy negyedórára melléjük fekszek. Mostmár értik, miről van szó, nem ordítanak, ha felkelek mellőlük. Nagyon kiegyensúlyozott, nyugodt gyerekek.
16:02-es vagyok. Az első válaszolót irigylem a 400 nm-ért ... :) Nekünk csak 100 van.
Most jutott eszembe, pszichológustól olvastam, hogy a legtöbb feszültséget az okozhatja egy szülő-gyermek kapcsolatban, ha a szülőnek túlzott elvárásai vannak a gyerekkel szemben. Tehát, anyának elvárása, hogy baba aludjon este, BABA: "de miért aludjak, amikor egész nap unatkoztam, nincs még kedvem. Egyébként is, anyut egész nap nem látom, viszont ha így este rádolgozom egy kis nyűglődéssel, egyből itt van a közelben." Ugyanígy van ez az étkezéssel, anyu azt szeretné, ha a baba félévesen már 10 kiló lenne, de baba mindig csak alszik, anya ébreszgeti, baba meg csak nyűglődik, ő nem hízni akar, csak aludni. És még sorolhatnám a sok példát. Próbálj picit azzal a csöpp kis 14 hónapos aggyal gondolkozni!
Négyen vagyunk, tervezünk meg gyermeket, a négyzetméter nem zavar. Örülök, hogy 400 nm-en is élnek érzelmes, jó gondolkodású emberek :)
Kiegészítésképp: az sem jó, ha mindig mindent csak a pici fejével látsz. Ő a saját korlátait keresi, hogy mit szabad és mit nem. De néha tényleg neki van igaza! Kamasz gyermekeim vannak, a nevelésem eddig bevált. Jelmondatom: szigor és szeretet (végtelen önzetlen szeretet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!