Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Az örök kérdés? Tgyás, gyed,...

Az örök kérdés? Tgyás, gyed, gyes, kicsit másképp

Figyelt kérdés

Már majdnem mindent kinyomoztam az ügyemben, egy kérdés maradt fenn.

Nekem augusztusban lejár a gyedem, és most úgy érzem, ha most nem leszek megint terhes, és visszamegyek dolgozni, nem fogok még egyszer belevágni. Ezért utánajártam, hogy ebben a helyzetben hogyan járnék jobban anyagilag. Tehát ha sikerül augusztusig teherbe esnem, akkor rögtön a gyed lejárta után táppénzre kell mennem, így "csak" 10%al lesz kevesebb a jövedelmem, és amint szülök megint a mostani pénzt kapom. A kérdésem még az, hogy vajon Tgyást igényelhetek?

2010. máj. 20. 13:48
 1/6 anonim ***** válasza:
Igen, ha a terhesség közben nem szűnik meg a munkaviszonyod
2010. máj. 20. 13:59
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszi. És az akkor ugyanannyi lesz, mint az előző terhességnél?
2010. máj. 20. 14:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Szerintem már válaszoltam egy korábbi kérdésedre, de ha nem te voltál, akkor bocsi.

Amint terhes leszel a kicsivel, lemondhatod a gyed-et, igényelheted a táppénzt ÉS apa igényelje meg a gyest. Így lehet, hogy neked -10% (halkan megjegyzem, ez sem feltétlenül, mert ha most max. gyedet kapsz, akkor ez kevesebb mínusz, sőt lehet, hogy több lesz a táppénzed, mint a gyeded), de apának +25eFt.

A mostani kérdésedre a válasz, ha nem szűnt meg közben a munkaviszonyod, jár tgyás, de nem feltétlenül lesz ugyanannyi, mint most. Mivel a két gyerek között nem mész vissza dolgozni, ezért a második gyerekkel kapott tgyásodnak van maximuma, ami megegyezik a gyed max-al. Ez azt jelenti, hogy ha a béred több, mint br. 145eFt, akkor is csak br. 102900 Ft lehet a tgyás.

2010. máj. 20. 15:16
 4/6 A kérdező kommentje:

Szerintem már válaszoltam egy korábbi kérdésedre, de ha nem te voltál, akkor bocsi.

Amint terhes leszel a kicsivel, lemondhatod a gyed-et, igényelheted a táppénzt ÉS apa igényelje meg a gyest. Így lehet, hogy neked -10% (halkan megjegyzem, ez sem feltétlenül, mert ha most max. gyedet kapsz, akkor ez kevesebb mínusz, sőt lehet, hogy több lesz a táppénzed, mint a gyeded), de apának +25eFt.

A mostani kérdésedre a válasz, ha nem szűnt meg közben a munkaviszonyod, jár tgyás, de nem feltétlenül lesz ugyanannyi, mint most. Mivel a két gyerek között nem mész vissza dolgozni, ezért a második gyerekkel kapott tgyásodnak van maximuma, ami megegyezik a gyed max-al. Ez azt jelenti, hogy ha a béred több, mint br. 145eFt, akkor is csak br. 102900 Ft lehet a tgyás.

Köszi. Nem, nekem még nem válaszopltál, mert ha valaki ilyen egyszerűen elmagyarázta volna akkor nem kellett volna nyomozgatnom:)

és ebben biztos vagy, mármint hogy én táppénz, apa gyes? Vagy csak egy ember nem kaphatja egyszerre? Ezeket miért nem mondják el a szakemberek?

2010. máj. 21. 14:31
 5/6 A kérdező kommentje:
Bocsi, véletlenül bemásoltam a válaszodat is, de alatta kérdezek:)
2010. máj. 21. 14:31
 6/6 anonim ***** válasza:

Szia megint!

Az apa meló + gyes, anya táppénz azért járható út, mert apa a gyerek után, de magának kapja a gyest, te magad miatt vagy táppénzen. Az nem működhet, hogy egy ember kapjon két ellátást (gyes+táppénz) és az nem működik, hogy egy családban két gyerek után két ellátást vesznek igénybe (pl. anya gyed, apa gyes).

És, hogy miért nem mondják ezt el a szakemberek? Egy nagy passz. Alap esetben sajnos a "szakemberek" sem tudják, pedig a folyósító szervek honlapján még az egyszerű ember is elérheti - már ha tudja, hol keressen :)

2010. máj. 24. 13:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!