Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy járnék jobban? TGYÁS,...

Hogy járnék jobban? TGYÁS, GYED kérdés

Figyelt kérdés

2008 októberétől veszélyeztetett terhesként táppénzen voltam a fiammal, aki 2009.04.30-án született. Utána vettem ki a TGYÁS-t, majd kaptam a GYED-et. Idén 05.01-től GYES-en vagyok. A kistesót 12.08-ra várjuk.

A bruttó bérem amíg dolgoztam 170 eFt volt.

Mit csináljak hogy jobban járjak? Vegyem ki a bentlévő szabijaimat, mintha visszamennék dolgozni? Vagy inkább maradjak GYES-en? 180 bérezett napom nem lesz a szülésig.

Légyszi segítsetek!

Előre is köszönöm!

2011. aug. 4. 10:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A gyedet jövőre igényled, vagyis akkor az idei évedet nézik. Jan-máj gyed (119 nap) máj-dec 08-ig gyes (220 nap), dec 08-31 tgyás (24 nap). Mivel a gyes volt túlnyomó részben, így a gyedet a minimálbér után fogod kapni.

Megoldás az lenne, ha minél előbb elmennél táppénzre, de legkésőbb 10.28-án. Ugyanis akkor már a gyed/táppénz/tgyásos időszak lesz többségben, így a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja is.

A szabikkal max. a gyeses időszakban érdemes variálni(tehát okt. 28-ig), hiszen, ha a gyed/táppénz/tgyásos időszak nem lesz több, mint a gyeses időszak, akkor ugyanúgy a minimálbér után fogod kapni a gyedet.

2011. aug. 4. 11:06
 2/11 anonim ***** válasza:

Még valami:

A tgyásodon egyik sem változtat, mivel azt a tavalyi jövedelmedből nézik. Mivel ott végig gyeden voltál (nem volt 180 bérezett napod), így a minimálbér kétszeresének a 70%-a lesz a tgyásod (ez a maximum, megegyezik a gyed maxal).

2011. aug. 4. 11:07
 3/11 A kérdező kommentje:

Tehát mondjam le a GYES-t, és menjek vissza dolgozni papíron. De ugye nem kell ténylegesen visszamennem 1 napra sem? És akkor az 1. naptól menjek el tp-re a szülésig?

Egyébként az ilyen kéréseket jól szokták fogadni a munkáltatók? Csak mert az enyém elég kukacoskodó más téren is. Nem tudom ezt hogy fogja lereagálni?!

2011. aug. 4. 11:38
 4/11 anonim ***** válasza:

Az, hogy te most gyesen vagy és váltasz táppénzre, teljesen korrekt, hiszen jogilag lehetőséged van választani az egyes ellátások közül.

Biztos, hogy nem fog örömtáncot lejteni a munkáltatód, hiszen a táppénz 30%-át neki kell fizetnie, de ez van.

Az intézés mente az, hogy írsz egy levelet a munkáltatódnak, hogy tekintettel arra, hogy újra várandós vagy, X. nappal lemondod a fizetés nélküli szabadságodat, X+1 naptól pedig táppénzen vagy. Egy árva napot sem kell ténylegesen dolgoznod, a szabikat sem veszed ki most.

A táppénz összege cirka 100eFt lesz (mivel tavaly gyedet kaptál így a gyed alapjául szolgáló jövedelmed lesz a táppénz alapja).

2011. aug. 4. 11:55
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaid! :-)

Még egy! Tehát ha jól értelek az összes szabim akár meg is maradhat ami eddig felgyülemlett, nem kell kivennem azokat sem? Maradhatok tp-en a szülésig?

2011. aug. 4. 12:02
 6/11 anonim ***** válasza:

Igen. Általában a munkáltatók azt nem szeretik (jobban), hogy a szabikat kiveszed (100%-os bérkifizetés), míg a táppénz "csak" 60%-nak a 30%-a.

Így megmarad az összes eddigi szabid, és mivel majd táppénzen leszel, így az év hátralévő részére is időarányosan jár :)

2011. aug. 4. 12:09
 7/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm még egyszer a segítségedet! :-)
2011. aug. 4. 12:13
 8/11 anonim ***** válasza:

Off, kedves kérdező, ezért bocsi!

A válaszadótól kérdezném, hogy az említett gyed/táppénz/tgyás-os időszakban esetleg a kivett szabik is számíthatnak e, illetve ebben a tgyásban az akkori tgyás is beleszámít?

Tehát hogyha nincs meg a 180 napom, de úgy indulok neki, hogy szabi és dolgozom utána, de ha közben kiderül, hogy terhes vagyok, nem szeretnék dolgozni (két vetélésen túlvagyok), akkor is a fenti szabályok érvényesek?

2011. aug. 4. 16:34
 9/11 anonim ***** válasza:

Minden esetben megnézik, hogy van-e 180 bérezett nap az igénylést megelőző naptári évben (szabi, meló, betegszabi- kivéve veszélyeztetett terhesek, mert nekik nincs betegszabis időszak). Ha nincs 180 bérezett nap, akkor megnézik, hogy miért nincs: ha azért, mert túlnyomó részt (183 napot meghaladóan) táppénz/tgyás/gyed folyósítása volt, akkor a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja. Az senkit nem érdekel, hogy a maradék 182 napon mi volt: szabi, meló, gyes, stb.

Ha viszont úgy jön ki a lépés, hogy nincs 183 napot meghaladóan táppénz/tgyás/gyedes időszak, akkor a minimálbér lesz a gyed alapja. Kivéve, ha a szerz. szerinti bér nem éri el a minimálbért.

2011. aug. 5. 17:17
 10/11 anonim ***** válasza:
Köszönöm, és még egyszer bocs a belekérdezésért.
2011. aug. 5. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!