Hogy járnék jobban? TGYÁS, GYED kérdés
2008 októberétől veszélyeztetett terhesként táppénzen voltam a fiammal, aki 2009.04.30-án született. Utána vettem ki a TGYÁS-t, majd kaptam a GYED-et. Idén 05.01-től GYES-en vagyok. A kistesót 12.08-ra várjuk.
A bruttó bérem amíg dolgoztam 170 eFt volt.
Mit csináljak hogy jobban járjak? Vegyem ki a bentlévő szabijaimat, mintha visszamennék dolgozni? Vagy inkább maradjak GYES-en? 180 bérezett napom nem lesz a szülésig.
Légyszi segítsetek!
Előre is köszönöm!
A gyedet jövőre igényled, vagyis akkor az idei évedet nézik. Jan-máj gyed (119 nap) máj-dec 08-ig gyes (220 nap), dec 08-31 tgyás (24 nap). Mivel a gyes volt túlnyomó részben, így a gyedet a minimálbér után fogod kapni.
Megoldás az lenne, ha minél előbb elmennél táppénzre, de legkésőbb 10.28-án. Ugyanis akkor már a gyed/táppénz/tgyásos időszak lesz többségben, így a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja is.
A szabikkal max. a gyeses időszakban érdemes variálni(tehát okt. 28-ig), hiszen, ha a gyed/táppénz/tgyásos időszak nem lesz több, mint a gyeses időszak, akkor ugyanúgy a minimálbér után fogod kapni a gyedet.
Még valami:
A tgyásodon egyik sem változtat, mivel azt a tavalyi jövedelmedből nézik. Mivel ott végig gyeden voltál (nem volt 180 bérezett napod), így a minimálbér kétszeresének a 70%-a lesz a tgyásod (ez a maximum, megegyezik a gyed maxal).
Tehát mondjam le a GYES-t, és menjek vissza dolgozni papíron. De ugye nem kell ténylegesen visszamennem 1 napra sem? És akkor az 1. naptól menjek el tp-re a szülésig?
Egyébként az ilyen kéréseket jól szokták fogadni a munkáltatók? Csak mert az enyém elég kukacoskodó más téren is. Nem tudom ezt hogy fogja lereagálni?!
Az, hogy te most gyesen vagy és váltasz táppénzre, teljesen korrekt, hiszen jogilag lehetőséged van választani az egyes ellátások közül.
Biztos, hogy nem fog örömtáncot lejteni a munkáltatód, hiszen a táppénz 30%-át neki kell fizetnie, de ez van.
Az intézés mente az, hogy írsz egy levelet a munkáltatódnak, hogy tekintettel arra, hogy újra várandós vagy, X. nappal lemondod a fizetés nélküli szabadságodat, X+1 naptól pedig táppénzen vagy. Egy árva napot sem kell ténylegesen dolgoznod, a szabikat sem veszed ki most.
A táppénz összege cirka 100eFt lesz (mivel tavaly gyedet kaptál így a gyed alapjául szolgáló jövedelmed lesz a táppénz alapja).
Köszönöm a válaszaid! :-)
Még egy! Tehát ha jól értelek az összes szabim akár meg is maradhat ami eddig felgyülemlett, nem kell kivennem azokat sem? Maradhatok tp-en a szülésig?
Igen. Általában a munkáltatók azt nem szeretik (jobban), hogy a szabikat kiveszed (100%-os bérkifizetés), míg a táppénz "csak" 60%-nak a 30%-a.
Így megmarad az összes eddigi szabid, és mivel majd táppénzen leszel, így az év hátralévő részére is időarányosan jár :)
Off, kedves kérdező, ezért bocsi!
A válaszadótól kérdezném, hogy az említett gyed/táppénz/tgyás-os időszakban esetleg a kivett szabik is számíthatnak e, illetve ebben a tgyásban az akkori tgyás is beleszámít?
Tehát hogyha nincs meg a 180 napom, de úgy indulok neki, hogy szabi és dolgozom utána, de ha közben kiderül, hogy terhes vagyok, nem szeretnék dolgozni (két vetélésen túlvagyok), akkor is a fenti szabályok érvényesek?
Minden esetben megnézik, hogy van-e 180 bérezett nap az igénylést megelőző naptári évben (szabi, meló, betegszabi- kivéve veszélyeztetett terhesek, mert nekik nincs betegszabis időszak). Ha nincs 180 bérezett nap, akkor megnézik, hogy miért nincs: ha azért, mert túlnyomó részt (183 napot meghaladóan) táppénz/tgyás/gyed folyósítása volt, akkor a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja. Az senkit nem érdekel, hogy a maradék 182 napon mi volt: szabi, meló, gyes, stb.
Ha viszont úgy jön ki a lépés, hogy nincs 183 napot meghaladóan táppénz/tgyás/gyedes időszak, akkor a minimálbér lesz a gyed alapja. Kivéve, ha a szerz. szerinti bér nem éri el a minimálbért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!