Mikortól lehet egy gyerkőcöt nevelni? Úgy értem, hogy
mikor érti meg pl. azt, hogy nem szabad, stb.
Figyelt kérdés
Kisfiam 9,5 hónapos és mindent megtalál ami nem neki való. Próbálok határozottan rászólni, hogy nem szabad, de rám se hederít. Mikor már ötvenedszer mondom, hogy nem csimpaszkodunk a ruhaszárítóra, mert rádől, addigra már kezd elfogyni a türelmem és akkor a virágokról, vezetékekről még nem is beszéltem.
Mindent nem pakolhatok el előle. Hogyan tanítsam meg, hogy az nem neki való?
2010. ápr. 13. 07:22
1/9 anonim válasza:
Egy gyereket az első perctől nevelni kell, csak mindig kornak megfelelően. Ő most ebben a korban van. Szólj rá százszor. Vedd el tőle százszor. És mindig mond, hogy nem szabad. Minden egyes ilyen mozdulat közelebb visz ahhoz, hogy előbb-utóbb megértse és összetársítsa a "nem szabad"-ot azzal, hogy nem szabad. Ha lehet el is mondhatod neki miért (mert rád esik, mert megráz és fájni fog...). Kitartás
2010. ápr. 13. 07:41
2/9 anonim válasza:
Mintha én írtam volna. Az én kisfiam már magára rántotta a szárítót. Ezerszer, sőt milliószor elmondom, hogy nem szabad, közben csimpaszkodik bele és vigyorog. Akkor elhozom onnan, visszamegy, mondom nem szabad és elhozom, visszamegy... és ez így zajlik nap, mint nap. Lassan kezdi érteni, mi is az a nem szabad. Határozottan szólok rá, nem mosolygom el magam, ha csak vigyorog, mellé rázom a fejem, hogy nem és ha kell az ujjamat is felemelem. Türelem.
2010. ápr. 13. 08:19
3/9 anonim válasza:
Nah mintha az én kisfiamat olvasnám :D! Nálunk is most van abban a korban 11 hónapos lesz,hogy mindent megnéz nálunk a tv a sláger :)! Odaáll a tv állvány elé és nyomja a digi tv közben nézi a tv-t is hogy most mit csinált és hangosan kacag neki :)!! Imádja a dvd tartót is állandóan eldönti és rugdalja a dvd-ket :D! Én is nagyon sokszor elmondom neki hogy nem szabad és határozottan szolok neki nem nevetek rá de ő csak rám néz és rám mutat a kis ujjával :D! Mintha azt mondaná anya te fogdd be ...... :)!! Amugy nagyon édesek ahogy mindent megnézek és kitárul előttük a világ :D!
2010. ápr. 13. 08:30
4/9 anonim válasza:
Szerintem minden baba ilyen :) Mikortól lehet megtanítani,hogy nem szabad? Ahogy először olyat csinál, amit nem szabad :) Én sem pakoltam el a lakásból (persze vegyszereket meg ilyesmiket nem ér el) de a könyvek, cd, stb mind maradt a helyén, a fiókokra sem szereltünk semmit. Ahogy elkezdett kúszni és nyúlkálni, ha olyan helyre tévedt amit nem akartam, hogy pakoljon, vagy pl a fiókot húzgálni kezdte, megfogtam a kis kezét és mondtam neki, hogy nem játék, ezt nem szabad. volt hogy 20szor is... ha másképp nem ment arrébb vittem (sokszor volt síárs-rívás :)) Most 8 hós múlt, de már sok helyzetben csak szólok, hogy NEM, akkor rámnéz és arrébbmegy (persze van, hogy rafkózik, ha nem figyelek és visszasomfordál, de hát mindig résen kell lenni :))) és egy nap százszor is elmondani: nem szabad!
Csoda, hogy a nem lesz az első szavuk?? :))))
2010. ápr. 13. 08:47
5/9 anonim válasza:
A NEM SZABAD olyan a gyereknek, mint a legjobb móka. Ha ezt mondogatod neki, ne csodálkozz, ha hülyére vesz. Első lépésként töröld a szótáradból ezt a szót. Válts át a HA...AKKOR stratégiára. Pl.: Zavar ha kapcsolgatod a tévét. Ha hozzányúlsz a gombhoz, kiviszlek a szobádba. És nagyon fontos, hogy ki is kell vinni, azonnal! Higgadtan, nem jelenetet rendezve. És mielőtt hónod alá csapod, guggolj le hozzá, nézz mindig rá (érd el, hogy ő is rád nézzen) és röviden mondd el neki, hogy: Hozzányúltál a tévéhez, ezért most kiviszlek a szobádba. És vidd ki. Nincs kegyelem, nincs kibúvó. Lesz olyan gyerek, akinél három hétig keserves harc lesz (akkor már jól elrontottad! ) de kivétel nélkül mindig eredményre vezet! És ezt a technikát tartsd is meg a továbbiakban!
2010. ápr. 13. 08:56
6/9 anonim válasza:
Ja, és még valami. Esze ágában sem lesz bent maradni a szobájában. Lehet, hogy tízszer kell visszavinni eleinte. Tedd meg. Higgadtan, nem veszekedve. Mond neki, hogy ha úgy gondolja, hogy nem kapcsolgatja a tévét, szóljon neked és akkor kijöhet. Macerásnak tűnik, de csak eleinte. Utána viszont lesz egy kezelhető, rádfigyelő gyereked! :))))
2010. ápr. 13. 09:30
7/9 anonim válasza:
utolsó válaszadó szerintem nem vette figyelembe,hogy a baba még csak 9,5 hónapos... legalábbis az én 8,5 hós gyerekem egy hónap múlva nem hiszem, hogy szól nekem, ha nem kapcsolgatja majd a tv-t, azért ne támasszunk eléjük elérhetetlen elvárásokat! Ennek majd később jön el az ideje, mikor már megértette, mi az a tv, a nem szabad, és az összefüggést a tettei és a következmények között...
Addig nyugodtan mondogasd neki, hogy nem szabad, miközben megfogod a kezét, és nem hagyod nyúlkálni, és ha ez nem hat, vidd arrébb őt egy másik játékhoz. Ezt ismételd meg ahányszor csak visszamászik :)
2010. ápr. 13. 09:35
8/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek!
Remélem előbb utóbb megtanulja :-))
2010. ápr. 13. 11:33
9/9 anonim válasza:
Egy 9 hónapos baba rengeteg mindenre képes, nagyon sok mindent megért, képes akár három nyelven érteni a környezetét. De mivel nem beszél, a felnőttek nagyon alulértékelik a képességeiket! A "nem szabad" olyan a gyereknek, mint felnőtteknél a "csak". Idegesítő.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!