Ha terhesség alatt végig táppénzen voltál? Segítséget várok?
Sok mindentől függ, hogy miért kevesebb a gyed. Legfontosabb, hogy a gyed maximált összeg, legfeljebb 102900 lehet. A másik oka az, hogy esetleg nem kérted az adójóváírást, ebben az esetben jóval több a kettő közti különbség. Valamint a gyed-ből nyugdíjjárulékot is vonnak. Ha a fizetésed nem érte el a minimálbér kétszeresét, akkor az utóbbi az ok, ha meghaladta azt, akkor az előbbi.
ҝ
Lemaradt, hogy akkor átlagolnak 180 napból, ha nem volt több munkaviszony. Ha kevesebb volt, akkor abból. Táppénz nem számít bele, mert egyik ellátás nem alapja a másik ellátásnak.
Aki olyan kevés gyed-et kap, valószínű nem kérte az adójóváírást.
60 ezer volt a tgyásom.Most pedig 40 et kaptam.Az OEP a kifizetőhely.Rékérdeztem, de nem értettem teljesen, de nekem azt mondta a nő hogy azért kevesebb mint a tgyás mert a tgyást megelőző évben még dolgoztam, a gyedet megelőző évben meg már végig (januártól) táppénzen voltam.Hát nem tudom, nem értek hozzá.Az adójóváírást igényeltem, rá is kérdeztem hogy az rendben van e.Nem értem.Ismerősöm aki már a második babával van otthon folyamatosan, és ő is táppánzen volt(mert terhes lett mikor vissza kellett volna mennie 3 év után), neki nem ilyen kevés.Nem értem, azt reméltem azért 50 körül azért kapok.
Köszi akik válaszoltak.
Egész 2009-es évben táppénzen voltál?
Akkor is elnéztek valamit, többet kell kapnod, ha valóban rendben van az adójóváírás.
A törvény szerint ha a biztosítottnak azért nem volt figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben részesült, a gyed naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani. Ez pedig a szerződés szerinti béred! Kérj ellenőrzést, és hivatkozz a a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényre, ott szó szerint ez van leírva. Nem is értem, miért mondták, hogy a táppénz lesz az alapja, amikor ellátás nem lehet másik ellátás alapja.
Egyre tudok még gondolni: mikor kezdődött a táppénzed? Mert ha pl. január egytől betegszabadságon voltál, és utána táppénzen, akkor esetleg figyelembe vehették azt is, és a betegszabi (az első 15 nap) alatti juttatásodat vették alapul. Mindenképpen érdemes rákérdezned, mert a hivatalban is tévedhetnek.
ҝ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!