11 hetes babának kicsi a kutacsa? Ez mit jelent? Most voltunk a háziorvosnál és aztmondta hogy 1,1 és ez nem baj csak minden második nap adjak d vitamint. Pontosabban el tudná valaki magyarázni? Mert neki nem volt türelme
Túl gyorsan csontosodik, ha bezárul, akkor nem lesz lehetősége tovább nőni az agynak, mert nem lesz helye.
Régen angolkór néven ismerték a D-vitamin hiány miatti csontfejlődési zavarokat. Angliában, az ipari forradalom alatt akkora volt a légszennyezés, hogy nem jutottak elég napfényhez a gyerekek. Ott a meghajlott lábszárcsont volt a legfeltűnőbb tünet. A nevét is innen kapta, mármint a földrajzi észlelés miatt.
Ezért javasolt nagyobb mennyiségű D-vitamint az orvos. Jelenleg természetes napfényből nem tudja beépíteni, mert borult idő van és lesz is még egy darabig.
Első. Olvasd vissza. Kicsit kevered a szezont a fazonnal :)
A több D vitamin akkor kell ha lassú a csontosodás. Mi esetünkben pl, amikor még mindig 4 centi a kutacsa, pedig elmúlt fél éves.
A kérdezőnek csökkentenie kell a D vitamint, mert gyorsabban csontosodik az átlagnál. Megjegyzem a nagyobb fiamnak 1 évesen már záródva volt, mégsem volt belőle gond. De gondolom az orvosa a kérdezőnek inkább óvatos.
Lassú csontosodásnál kell többlet D :)
#2 - Igen, pont fordítva írtam, valóban figyelmetlen voltam.
De az összefüggés a D-vitaminnal van, bár én is elvinném koponya UH-ra és szakorvoshoz, mert ha a megadott méret cm-ben értendő, az rettentő kicsi ennyi idős babának. Nagyjából egy éves kor körül szokott ekkora lenni.
Az én fiamnak is kb ekkora, 4 hónapos most, de a 3. hónapban a koponya uh-n már azt mondták, hogy nagyon kicsi, nem is nagyon tudják vizsgálni kutacson keresztül.
Nekünk nem mondtak semmit ezzel szemben, hogy bármi gond lenne belőle, hogy gyorsabban zárul a kutacs.
A Dvitamint én gyakran el is felejtem beadni, mondjuk nem esek kétségbe, mert tápszeres és abból is hozzájut, de gyakran csak 2-3 cseppet kap egy héten és így is alig tapintható már a kutacsa:/
Csütörtökön megyek dokihoz, majd rákérdezek azért.
(A bátyjának nagyobb volt az biztos, de 1 évesen már neki sem volt kutacsa.
-akkor kell többet adni, ha túl lassan záródik, vagy extrém nagy már születéskor is a kutacs (nálunk pl a fél feje nyitva volt szó szerint)
-én azért is keresnék fel más orvost, mert oké, hogy csökkenti a D vitamint, de az kell az egyéb csontfejlődéshez, nem vagyok benne, hogy pl a test csontozatának jót tesz, főleg télen
-elsődlegesen azért szokták figyelni a gyorsan záródó kutacsot, hogy tud-e az agy rendesen fejlődni
-most ezt nem értem a "látszik sokat van foglalkozva vele"...egy icipici 11 hetesről beszélünk, aki barátkozik az élettel. természetes , hogy az ember foglalkozik a csemetéjével...
-summa summárum mindenképp megmutatnám vagy egy neurológusnak vagy egy gyereksebésznek, mindenképpen valaki szakinak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!