Ti mindkettőtök vezetéknevét adnátok/adtátok babátoknak? Miért igen, vagy miért nem?
Mostanában sok barátnőm vette fel kötőjellel a férje vezetéknevét, viszont csak az egyikük gyerekének van kötőjeles neve, a többieké csak az apukáét kapta.
Én eleve kötőjeles vagyok (anya+apa neve) és kötőjellel vettem fel a férjemét (vagyis a 3 rendelkezésemre álló vezetéknévből kettőt választottam ki), és a leendő gyereknek is azt adnánk, ami az én új vezetéknevem.
A férjem mindig azzal viccel, hogy azért nekem is van egy kis közöm ahhoz a picihez, ha már kihordom.:))
(De lehet, hogy a kettős vezetéknév nekünk megszokottabb.)
Ha ti adtátok/adnátok, ha nem, miért igen vagy miért nem? Hosszú lett volna együtt? Nem illettek össze a nevek? Vagy nem is akartátok a sajátotokat a gyerek nevébe beletenni?
25 hkm
Kötőjelesen kapta (mi maradtunk eredeti néven). Nekem azért volt fontos, mert nagyon ritka, kihalófélben levő vezetéknevem van. A legfiatalabb férfirokon ezzel a vezetéknévvel 50 feletti. Illetve egyfajta tisztelgés is édesapám felé.
Szóval én szerettem volna továbbvinni a vezetéknevemet.
Lányunk van, felnőttként majd maga eldönti, hogy mit kezd a két névvel házasság, gyerekszülés esetén.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
3: nem ebben mérik ezt!:) ha neked rendben van a "né" vezetéknév, csak az a fontos. mindenki magával azonosuljon.
már bediktáltuk a házasságkor a kötőjeleset a leendő gyereknek (aki akkor még gondolat sem volt), ha mégsem így döntünk, az ráadásul pénzbe is kerül majd.:D (legalábbis az anyakönyvvezető ezt mondta, ki tudja, mi az igazság)
felénk is kihalófélben van édesapám neve, ettől függetlenül gyermekeink(testvéreim gyermekei is)az ő apukájuk vezeték nevét kapta/kapja.
testvéreimnél talán a hagyomány miatt, nem tudom, de nálunk a férjem külföldi neve mellé szerintem nem illene az én magyar nevem kötőjellel
Jeszusom ebből ekkora ügyet csinalni!!
Nem vettem fel a ferjem nevét.
Gyerek pedig az apuka neven van
Annyira nagyra tartják sokan a kötőjeles nevet mert isten tudja milyen egyedi névvel rendelkeztek hogy kihalna a vilag ha elhagynatok a lanykori nevet es csak a férjed nevet használnak vagy epp forditva.
Aláírásnal milyen célszerű ahol csak par mm hely van.
Es majd gondold el ha a gyermeke lány es ferjhezmegyen es megtartja a családi es a férjes nevet is kész röhej!!!
A férjem és az én nevem is egy átok, még sosem volt olyan, hogy valaki elsőre megértette volna, vagy normálisan leírta volna. Nem akartunk kiszúrni a gyerekkel, hogy neki duplán rossz legyen szóval alapból elvetettük az ötletet, elég neki egy ilyen név:)
De nyilván más ha valakinek egyértelmű neve van, pl. Nagy-Kovács
Akkor lehet elgondolkodtam volna, de így esélytelen volt a dolog.
7: nem olyan nehéz ez (ha olvastad a kérdést, velem is így volt ez), Magyarországon jelenleg 2 vezetékneved lehet. Így a 3-ből kettőt választottam, ha a férjem is két vezetéknevű lett volna, akkor is 2-t választottam volna a 4-ből.:)
Az aláírás meg ugye egy betű is lehet, ha az a hivatalos. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!