A szoptatás vagy a tápszerezés a macerásabb, nehezebb?
Mi is kiprobaltuk mindkettőt.
Ha a cici jól megy, az áldás.
akkor sokkal könnyebb mint a tápszerezes.
De azért ne mondjuk már, hogy a tápi olyan könnyű dolog...
a tápszerhez a vizet melegiteni kell, ezt se tudod az erdő közepén.
Nem is tudjuk előre bekeverni, mert amit a lányom eszik, azt nem lehet. (laktobacilusos)
Ha éjjel felebred, lerohank, megcsinalom az adagot, eszik belőle 5 kortyot, aztán kiderül, hogy nem is volt éhes.
1 óra mulva ismét felkel, ujabb adag... amitel mosogatni kell,sterilizalni (az elején)
Ha megeszi az egész adagot, ott motoszkál a fejemben, hogy akkor most keveset csináltam ??
A masik, meg hogy elég drága dolog.havonta tobb 10 ezer akár.
Sokszor mondjak, hogy milyen jó, mert őket barki megetetheti... hát az én lánykám nem hajlando elfogadni mástól, csak tőlem. Nekik szivesen a kezükbe nyomnám, hogy akkor hajrá!
Amúgy műtve volt a mellem, igy egy mellből szoptattam egy darabig. Hát sokkal konnyebb volt.
A tápszer előnye viszont, hogy mondjuk egy családi/ baráti összejövetelen nem kell félre vonulnod etetni.
Mindig látod, hogy mennyit evett.
Az sem igaz, hogy a tapszeresek nem hasfajosak. ugyanúgy azok lehetnek, z nem ettől függ.
Jah és a tápis babákat itatni is kell, mert szomjasak...
11 es vagyok ismét.
De a legroszzabb az az időszak volt, mikor fejtem szoptattam, tapszereztem.. kb 3 hétig birtam.
Na az kész. Szopi, fejes, tapszer.. vagyis fejes közben tapi készítés. Etetés, fejes, sterilizalas.
Közben meg fáj a melled mint állat
ezt az egyet többet soha.
szóval, ha simán megy a szoptatás, akkor az a legkönnyebb.
Ha van rendesen tej, akkor szoptatni sokkal egyszerűbb. Az esetek túlnyomó részében csak az első néhány hétben nehéz a szoptatás. Ezen az első néhány hét küzdelmen pedig általában azok is átesnek, akiknek végül tápszeres lesz a babájuk.
Azzal sem értek egyet, hogy lakáson kívül egyszerűbb tápszerezni. Hát előbb találsz egy nyugodt helyet, ahol diszkréten megszoptathatod a babádat, mint ahol tápszert tudsz készíteni. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel egyszerűbb a cicit elővenni, mint a tápszerhez mindent előkészíteni és megcsinálni, majd utána elmosogatni, sterilizálni, esetleg az eszközöket és a tápszert hurcolni magaddal.
Azt szokták még felhozni, hogy tápszerrel bárki megetetheti a babát. Hát nem tudom máshoz ki megy el pl. éjszaka etetni. Hozzám soha nem jött senki.
Nekünk egyébként a tápszeres etetésben az volt a legnehezebb, hogy legalább 7 félét kipróbáltunk és egyik sem volt az igazi. Az egyiktől bukott, a másiktól szorulása volt, a harmadiktól a hasa fájt.
Az biztos, hogy nekem sokkal egyszerűbb volt a szoptatás, csak sajnos nem ment sokáig.
nekem úgy rémlik szinte áldás volt, hogy ment el a tejem és fokozatosan tápszer lett a vége, a baba gyorsan megitta.
igazából engem a 40-90 perces szoptatások készítettek ki, de még az, fejésnél(kézi Aventes) mindig cseppenként jött csak, vagy egy óra kellett mindig mire végzek vele és ugye mindezeket kialvatlanul, amikor az ember tényleg már azt sem tudja nappal van e, vagy éjszaka.
de persze a tápszerezésnek is megvolt a maga kálváriája, amikor nem lettem vele kész időben, a baba üvölt, mire lehűlt a forralt víz, az már éveknek tűnt, hirtelen a cumi részét sem találtam, aztán kiborult az egész, kezdhettem előlről; szóval ez és hasonló sztorik örökre emlékezetesek maradnak.
talán a legegyszerűbb, amikor önállóan issza már cumisüvegből a tápszert.
Ideális esetben, ha megy a szoptatás, akkor a tápszerezés a macerásabb, mert sokkal több kellék kell hozzá, ezeket meg kell venni, tisztán kell tartani, a tápszer is pénzbe kerül, el kell menni megvenni, figyelni kell, hogy mindig legyen tartalék otthon, melegíteni is kell, stb. A szoptatás, ha gond nélkül megy, nem jár túl sok plusz művelettel. Nekem, ami a szoptatáshoz kell, az két szoptatós melltartó, melltartóbetétek, meg a gyerek. :D De az első kettő is csak akkor kell, ha elmegyünk otthonról. 20 hónapos a lányom, kezdettől fogva igény szerint szoptatom, egyszer volt mellgyulladásom, az is féléves kora után, az első hetekben meg fájt kicsit a mellbimbóm, akkor kellett rá lanolin krém, de más gond nem volt. Én nem stresszeltem a szoptatáson akkor sem, amikor úton voltunk, igen szoptattam sok helyen, eltakartam, amit el lehetett, bármivel, ami kéznél volt. Nem volt nagy ügy.
Ha viszont valakinek gondjai adódnak a szoptatással, akkor az is macerássá tud válni. Fejni, meg ahhoz is kellékeket venni... Van, aki szeret anyatejet lefagyasztani, az is meló. Ha valaki nem tud/mer/akar nyilvános helyen szoptatni, az is sok előre készüléssel, macerával jár.
Tápszer nekem több okból egyszerűbbenk tűnt:
- bárki át tudta venni az etetést, kevésbé voltam kötött (éjjel férjem is tudott kelni, így cserélgethettük, hogy mindeni kipihenje magát)
- tápszert nyilvános helyen is macera nélkül lehet adni
- illetve én voltam olyan lusta és 6 cumisüveget vettem, így nem kellett mindig, azonnal streilizálni, hagytam gyűlni, aztán egyszerre elmostam és fertőtlenítettem.
- már egy éves, a tápszert önállóan eszi
Az elkészítés nem macerás, este a kimér vízmennnyiséget beletöltöm, reggel bedobom a mikróba, utána elég beleszórni a port és felrázni. Talán 1 perces művelet.
Ha mentünk valahová, volt egy tartóban kimért tápszer, egy másikban a kimért víz. Cumimelegítőben vagy a helyi mikrót igyébe véve egyszerű volt összerakni a kaját neki.
a szoptatas nehezen indul, foleg ha fejned is kell, akkor mindnekepp maceras. De altalaban azert nem kell rendszeresen fejni, ezekben az esetekben sokkal kevesbe maceras mint a tapszer. irom is miert:
pro szopi:
- a baba egeszsegenek a legjobb
- ejjel tapszert csinalni maceras, ha a baba kizokken a zajoktol, baromi nehez visszaaltatni, a cicit csak odaadod es kesz
- ha mentek valahova nem kell uveget vinni, nem kell bekeverni, melegiteni, tarolni
- nem kell mosogatni
- ingyen van
- nem kell hozza recept (tudom a tapszerhez se kell.csak ugy dupla annyi)
- egy intim kapcsolat anya es baba kozott
pro tapszer
- jobban kovetheted hogy mennyit eszik
- nincs olyan hogy nem elég
- nem kell fejni
- nem kell nyilvanosan szoptatni, barhol odaadhato
tobb szempontbol.tehat szerintem kenyelmesebb a szoptatas (mindkettot probaltam amugy), foleg hogy bizonyos erveket azert nyugodtan sulyozhatunk, mint a baba egeszsege, vagy hogy ingyen van.
szerintem nem lesz a szoptatastol senki sem jobb anya, es nem katasztrofa ha tapszeres egy baba. nem kell bantani aki nem szoptat (max azt, aki meg sem probalja) de ezek amiket felsoroltam tények, teljesen mindegy melyik oldalon allunk, ami igazsag az igazsag. a szoptatas a babanak a legjobb.
Nekem a tápszerezés egyszerű volt. Vettem cumisüvegmelegítőt. Azon beállítottam egy állandó, langyos hőmérsékletet, ami úgy tartotta vizet. Csak bele kellett dobni a port és kész. A fertőtlenítés sem volt nagy macera.
Ha mentünk valahova, akkor tápszerrel bárhol meg tudtam etetni, vittem a vizet vagy egy pici két dl-es termoszban, de sok helyen meg is melegítették,ha megkértem. Nem kellett helyet keresgélnem, hogy hol tudnék nyugodtan szoptatni.
A szoptatás előnyei:
-mindig kéznél van
-nem kell melegíteni
-nem kell mosogatni
-ingyen van
Hatranyai:
-csak az anya tudja megetetni a gyereket (hacsak nem fej le tejet)
-nem mindenki akár nyilvánosan szoptatni így kötött lehet az időbeosztása
A tápszer előnyei :
-más is meg tudja etetni
-bárhová magaddal viheted a tápszert
-senkinek néz rád furán, ha megeteted a gyereket
Hatranyai:
-drága
-mosogatni, fertőtleníteni kell
-melegíteni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!