Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szörnyű anya vagyok, soha nem...

Szörnyű anya vagyok, soha nem fog hozzám kötődni a kislányom?

Figyelt kérdés

20 évesen szültem, most 2 hónapos a kislányom. Egészen egyszerűen borzalmas volt a szülés. Nagyon sokat vajúdtam, és azt vártam az egész alatt hogy majd rám teszik a kicsimet, de ez elmaradt mert nem sírt fel és elvitték. :( A mai napig összerezdülök ha vissza gondolok. Tudtam szoptatni, a 2. napon beindult a tejem és jó sok volt. A kórházban végig cicin volt a babám azt akartam hogy még jobban beinduljon. Aztán elkezdett borzasztóan fájni. Gondoltam ez normális. Mikor haza mentünk próbálkoztam a szoptatással de sokszor sírva olyan szinten fájt. Aztán elkezdett vérezni és a kislányom vissza küldte a tejet ami véres volt. Ekkor felhívtam a doki nőt azt mondta nem érdekes szoptassam minden áron. Hát jó. De a picim vissza bukta szinte az összeset amit megevett és véres volt. Persze aztán sírt mert éhes lett. A párom megelégelte és lement neki tápszerért, akkor először lett nyugodt a babám. Látszott rajta hogy végre jól lakott. Közben próbáltam fejni, de kiderült hogy az is gond volt hogy kevés volt neki a tej 10 miliket tudtam csak lefejni. De amit fejtem mind véres volt így nem mertem neki adni. Cicire is tettem hátha de annyira fájt hogy akkor feladtam. Azt mondtam hogy ennyi fájdalom és küzdelem után még ez is fáj, én feladom...azóta nem szoptatok nem fejek és azóta szörnyű anyának érzem magam. A kislányom már nem alszik el rajtam mint az elején max 20 percet, mindenkire mosolyog, mindenkinél jól el van. Azt érzem hogy azt se venné észre ha én többet nem lennék neki :( Ez kikészít. :( Egy barátnőm kisfia 1 hónapos és ő neki minden anya. Nincs el másnál és csak anya jó neki. Irigylem. Annyira jó volt az elején mikor rajtam aludt és órákig éreztem a kis szívverését a mellkasomon. Majd meghalok ezért :( Szörnyű anya vagyok hogy a tápszert mellett döntöttem.. Jobban kellett volna próbálkoznom.

Kérlek ne ítéljetek el, segítsetek hogy küzdjem le ezeket a gondolatokat? Hogyan érjem el hogy a kicsimnek szüksége legyen rám?

2015. jan. 4. 17:39
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Amiket megélsz, azok érzések, így nehéz lesz téged "tényekkel" megnyugtatni, de azért megpróbálom:)

1. Ha utána nézel a fejlődés lélektannak, akkor megtanulhatod, hogy a babák kb 3-4 hónapos korukig mindenkire mosolyognak, nem kötődnek kizárólag az édesanyához. Ez evulóciósan van így, megvan a maga haszna. (nem diszkrimináló szociális válaszkészség a neve) Ez nem függ az etetés formájától, sem a babával való foglalkozástól. 3-7 hónapos korukban kezdenek az elsődleges gondozó felé megkülönböztetetten figyelni, kötődni, majd Kb 6-8 hónapos koruk közé esik egy olyan idegrendszeri fejlődés, amire a szoros kontaktus keresés, aktív közelség jellemző.

Tehát a babád viselkedése TELJESEN ÉLETTANI!!! Az, hogy a szomszéd babájába mást láttál bele, ez valószínűleg a saját kivetített érzéseid, bűntudatod miatt van.

2. Az, hogy nem rajtad alszik el miért lenne hátrány? Én a második gyerekem alvását úgy alakítottam, hogy az ágyában aludjon el, kis cumival, simivel, mivel több gyerekem van, nincs időm hosszas altatási ceremóniákra, a nagyobbal is foglalkoznom kell.

3. Miért gondolod, hogy a baba etetési módja határozza meg a kötődést és a kettőtök közötti kapcsolatot? Tápszeres etetés miért ne lehetne meghitt és összebújós?

Úgy gondolom, hogy sokat böngészel az interneten és sok mindent félreértesz a kötődéssel kapcsolatban.

A kötődés kialakulása nem a szoptatás meglétén, vagy hiányán múlik, hanem a kettőtök közötti kapcsolaton, a te érzékenységeden, amivel értelmezed a babád jelzéseit és reagálsz rájuk, illetve a babádon is múlik, hogy milyen jelzéseket ad. Ez egy kölcsönös folyamat, egyáltalán nem kizárólag az anyán múlik. A modern kutatások ezt a régi hiedelmet már elvetették.

4. Azt, hogy a kicsi jól kötődjön úgy éred el, hogy te magad biztonságot nyújtasz a számára. Ha éhes megeteted, ha álmos segítesz neki elaludni, ha fáj valamije vígasztalod, ha érdeklődő és aktív, akkor játszol vele, énekelsz, mondókázol, majd hagyod önállóan is játszani. A rendszeres foglalkozás, kölcsönös tevékenységek fogják a kötődést megszilárdítani, amihez az kell, hogy te magad tudjál most elsősorban szeretetet adni és nem elvárni azt a babádtól. Ehhez rengeteg alázat és feltétel nélküliség kell.

A szeretethiányodat és az ebből következő lelki nehézségeid megoldását te magadnak kell intézni és nem a babától várni.

Emiatt és a szülés közbeni trauma miatt érdemes lenne felkeresni egy pszichológust, hogy segítsen átkeretezni az eseményeket, érzelmeket.

2015. jan. 5. 13:51
 12/12 anonim ***** válasza:

A babádnak szüksége van rád, akár szoptatod, akár nem.

Az én kisfiam császárral született, gyakorlatilag csak másnap kaptam őt meg. A szoptatással én is megküzdöttem, nekem sem ment, így Boti is tápszeres lett. Egy ideig én is csak azt éreztem, hogy nem vagyok másra jó, mint hogy kivasaljam a ruháit, megetessem és elmosogassak. Másra nem is kellek neki. De ez egyértelmű baromság volt és minél idősebb (maholnap 6 hónapos), annál jobban ragaszkodik hozzám, illetve sokkal egyértelműbben ki tudja fejezni, ha én kellek neki és nem csak valaki, aki a szükségleteit kielégíti.

A babád éhes volt, a lehető legjobban döntöttél, amikor tápszert adtál neki.

2015. jan. 6. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!