Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért ilyen brutálisak a...

Miért ilyen brutálisak a magyar mondókák, gyerekversek?

Figyelt kérdés
Egy csomó versben, mondókában csupa "szadizmus", erőszak, vagy erőszakkal fenyegetés van. Miért? Mire jó?

2014. febr. 9. 14:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

A "Csip-csip csóka" meg "Boci, boci" pedig szerintem csak azért ilyen, mert jól rímel. :D

Amúgy szerintem felesleges átkölteni, a gyerek még nem gondol bele, hogy mennyire durva, csak felnőtt fejjel tudatosul bennünk.

2014. febr. 9. 14:32
 12/22 anonim ***** válasza:
96%
Nézd meg a Grimm meséket vagy Andersent. Tiszta horror mindegyik. Mondjuk gyereknek nem úgy éltem meg
2014. febr. 9. 14:34
 13/22 A kérdező kommentje:

Oké, persze. Én is ezeken nőttem fel, mégsem lettem tömeggyilkos... :)

Csak most, hogy a kicsimnek elkezdtem mondókázni, szöget ütött a fejembe (csak hogy egy hasonlóan szép képpel éljek)...

Meg kíváncsi lettem, honnan ez a sok vér, brutalitás.

2014. febr. 9. 14:40
 14/22 anonim ***** válasza:

A gyerekeket így lehet elég hatékonyan nevelni.

A mókusos például elég egyértelmű. Azt kommunikálja a gyereknek, hogy aki rossz, az nem érdemel segítséget, tehát a gyerek legyen jó.

Ezekről egyébként érdemes elbeszélgetni a gyerekkel. Jó kérdésekkel rá tudod vezetni arra, hogy a megfelelő tanulságot vonja le.

Jó, persze az is kérdés, hogy melyik tanulság segíti jobban a gyerek jellemének a fejlődését?

2014. febr. 9. 14:40
 15/22 anonim ***** válasza:
"hogy aki rossz, az nem érdemel segítséget"- http://www.youtube.com/watch?v=rneECZ94E4U-ez a kislányom kedvence, az angol dalokban, azért kihívja anya a doktort :DDD. De ténylleg, hintázás közben néha elszörnyedek- sós kútba tesznek, onnan is kivesznek...a nagy része röhejes... :).
2014. febr. 9. 14:51
 16/22 anonim ***** válasza:
tényleg
2014. febr. 9. 15:03
 17/22 anonim ***** válasza:

A VAK varjúhoz csak ennyit:

[link]

Szerintem egyébként nagyon túl van ez gondolva. A török idők mondókáin nem kell sokat magyarázni. A mókusost nem ismertem.

A csiga biga gyere ki meg így sikerült :D

Találtam egyébként még jót:

Öreganyám tanított,

Lába közé szorított.

Úgy megsivalkodtatott,

mint egy koszos malacot.

Egyszer egy kutya

A kolbászt ellopta

Gazdaasszony nagy mérgében

Kétfelé vágta.

Jött a sok kutya,

Hogy eltemesse őt,

Fejfájára ráírták

A következőt: egyszer egy...

De más népeknél is találunk "brutális" mondókákat.

2014. febr. 9. 15:12
 18/22 anonim ***** válasza:
A külföldiek is ugyan ilyenek.
2014. febr. 9. 15:53
 19/22 anonim ***** válasza:
92%
A kisgyerek számára a világ sokszor ijesztő, sok mindent nem ért meg, nem tud feldolgozni, nincs ráhatása az eseményekre. Legtöbbször még csak ki sem tudja fejezni verbálisan a szorongását. De ezekkel a felnőtt szemmel agresszív mesékkel, mondókákkal fel tudja dolgozni. Pl. a Jancsi és Juliskában a boszorkány a mostohaanya szimbóluma. Ha egy gyereknek át kell élnie, hogy "új anya" kerül az életébe, mert elváltak a szülei és az apja újranősül, és az új anyát szeretnie kell, és el kell nyomnia magában az ellenérzéseit, és tudat alatt rossznak érzi magát mert nem szereti, annak ez a mese segít feldolgozni a helyzete, anélkül, hogy tudna róla. Annak a gyereknek meg, aki nincs ilyen helyzetben, semmit sem mond. Egy kisgyereknek leginkább az okoz szorongást, hogy nem tud mit kezdeni a negatív érzéseivel, pl. a testvérféltékenységgel. A mesékben, mondókákban, ahol a rossz tényleg rossz és lehet haragudni rá, levezetheti a saját negatív érzéseit.
2014. febr. 9. 15:56
 20/22 anonim ***** válasza:
8%
Neked se a fogad fáj.Nagyon unatkozol.
2014. febr. 9. 18:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!