Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szerintetek igaza van a...

Szerintetek igaza van a védőnőnek?

Figyelt kérdés

Húgom kisfia december 21-én volt 2 éves. Nagyon aranyos, okos kisfiú. Viszont a védőnő szerint nem fejlődik rendesen, mivel még nem tud beszélni. Beutalta neurológiára.

A gyerek amúgy kérdésre mindent megért, megcsinál, telefont, tabletet önállóan kezeli, játszik. Az apja azt mondja, ő is 3 évesen szólalt meg. Most kezdi amúgy mondogatni, hogy apapapap, meg ilyenek.

Szerintetek? Volt még valakinek ilyen, hogy később kezdett beszélni a baba? A hallása rendben van.

2014. jan. 11. 21:34
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

mindenből van játéka, de nem játszik. Írtam az előbb. Van építőkockája, még babája is van, zenélő könyve, kirakója (neki való), autója, dömpere...stb. 2 nagy doboznyi!

MÁR nem veszünk neki többet, mert nem játszik velük. Akkor miért legyen 6 zenélő könyv meg 20 kisautó?

2014. jan. 11. 22:22
 12/26 anonim ***** válasza:
És leült vele valaki megtanítani neki, hogy kell játszani. Mert a gép interaktív azért köti csak le.
2014. jan. 11. 22:23
 13/26 A kérdező kommentje:

persze, építeni szoktunk neki a kockából tornyot, kirakózunk, de még legjobban az autóval van el. Ha elgurítja az autót, mondja, hogy eeee! (vagyis hogy elment) Vagy dobáljuk a labdát, ha kérem, vissza is hozza.

A kutyusommal is nagyon szeret játszani, mindig visz neki mogyorót (van egy hatalmas mogyoróbokrunk, és tudja, hogy a kutyám imádja a mogyorót.:))

Csak ezek nem kötik le annyi ideig, hogy azt mondanám, hogy játszik.

2014. jan. 11. 22:33
 14/26 anonim ***** válasza:
Egyik ismerősöm gyereke most 5 éves és most kezdett el játszani otthon. Eddig a játékok nála is csak porosodtak eddig semmi nem kötötte le. Most jöttek rá, hogy a játékok nagy része olyan volt ami nem a gyerek életkorához passzolt.
2014. jan. 11. 22:36
 15/26 anonim ***** válasza:
72%
Igaza van a védőnőnek, és ezt egyébként hivatalból is meg kell tennie (mármint a beutalást), mert tényleg megkésett beszédfejlődésnek számít. A kivizsgálástól semmi baja nem lesz, legfeljebb ott rámondják, hogy még normális, de ha gond van, az derüljön ki minél hamarabb, mert csak akkor lehet a legjobban fejleszteni!
2014. jan. 11. 23:36
 16/26 anonim ***** válasza:
69%

Abból semmi baj nem lesz, ha elviszitek kivizsgálásra és kiderül, hogy nincs semmi baja.

De az, hogy a telefonnal játszik, az zenél neki, stbstb nekem elkeserítő. Mennyire nem beszél? Értelmes szavakat nem mond vagy hangsorokat se (állathangok pl). Szerintem érdemes lenne elpakolni a telefont meg a tabletet és könyvolvasásra, játékra "kényszeríteni".

2014. jan. 12. 00:08
 17/26 anonim ***** válasza:
100%
Igen igaza van. Nálunk én magam kértem, hogy utalják be. Megvizsgálják, megnézik mivel, hogyan játszik. Meg valszeg elküldik pszichológushoz. De ha nem játszik mással mint telefonnal nem csoda, hogy nem fejlődik. Az sem normális, hogy nem alszik eleget.
2014. jan. 12. 01:43
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Az én kislányom 2 évesen csak pár szót mondott. 3 éves 2 hónapos volt, amikor most szeptemberbe elkezdte az ovit. Egyre többet beszél mondatban és minden szót mond utánunk, de le van maradva a társaihoz képest. Logopédus segít neki, hogy beinduljon rendesen a beszéde.

Örüljetek neki, hogy tovább küldik, így ovikezdésre valószínű behozza a lemaradást. Attól, mert később indul be a beszéde még nem fogyatékos!

Azért a nővéred elég kényelmesnek tűnik, hogy ipaden szólnak a gyerekdalok, mondókák. Miért nem ő énekel, mondókázik a kicsinek? Nekem nincs jó hangom, de fel sem merült bennem, hogy egy "gép" szórakoztassa a gyereket, ne én.

3-4 órát alszik csak éjszaka? Napközben mennyit alszik? Ennyi alvás még egy felnőttnek is kevés, nemhogy egy 2 évesnek. Már csak ezért is jó, hogy látja neurológus, mert ez nem elég.

2014. jan. 12. 02:02
 19/26 anonim ***** válasza:

Az én kisfiam is csak pár szót mondott 2 évesen, és a környezetemben élő kisfiúk nagy része hasonlóan volt ezzel. Senki nem küldött minket sehova, ez még nem megkésett beszédfejlődés, a védőnő sem paráztatott. Mindegyiküknek valamivel a 2. szülinapja után indult be a beszéde, most 3,5 évesek, és be nem áll a szájuk.

Persze ha a védőnő elküldi szakemberhez, akkor vigye, minden bizonnyal én is vittem volna, ha mondják, de azért ne ijesztgessétek már a Kérdezőt olyasmivel, hogy ha most nem beszél, akkor ovikezdésre sem fog, az még egy év!

A folyamatos mobilozás, tabletezés más téma, azt valóban nem kéne, de nem biztos, hogy van összefüggés. Az én gyerekem soha az életében nem látott tabletet, nincs is nekünk olyan itthon. Mégsem beszélt 2 évesen.

2014. jan. 12. 07:27
 20/26 anonim ***** válasza:
21%

2 évesen egyáltalán nem kóros, hogy nem beszél. Sőt kisfiúknál igen gyakori. Ha 3 évesen nem beszél az már bajosabb. Persze nyilván nem baj, ha látja szakember.

A mai túl zajos, ingergazdag világ késleltetheti a beszédfejlődést.

A kisfiam 2 éves kora után kezdett beszélni, azóta be sem áll a szája.

Pedig én aztán mondókáztam, énekeltem neki.

A védőnő túlbuzgó, de a kózelmült eseményei miatt( agárdi kisfiú) megértem.

A szomszéd kisfiú 2.5 éves , és éppen csak pár szót mond, de senki nem csinál belőle problémát, pedig elég lelkes védőnőnk van.

2014. jan. 12. 07:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!