Miért gondolja azt sok anyuka, hogy a babának mindig szopnia kell?
Egészségügyben dolgozom és valamelyik nap fültanuja voltam egy telefonbeszélgetésnek. Az anyuka a babárol beszélt és boldogan mesélte, hogy a kicsi egész éjszaka szopott.
Szintén a napokban láttam, hogy egy anyuka még enni sem tudott mert ha nem a babájával volt elfoglalva akkor a telefon lógott a fülén.
Nektek mi erről a véleményetek? Szerintetek ezek az anyukák tapasztalatlanság miatt ilyenek vagy miért?
Ugye ti sem hiszitek el, hogy egy két napos baba egész éjszaka szopik?
Nekem is nagyon furcsa ez a szoptatási mánia, ami van mostanában (azt hiszem, a rendszerváltás óta).
A mamák a nap 24 órájában 24-szer szoptatnak.
A mi időnkben 4 kg alatt kb. 3 óránként, afölött 4 óránként szoptattunk. A baba magától be is állt erre a menetrendre, kb. ennyi idő alatt éhezett meg. Ennél gyakrabban csak a koraszülötteknek és a beteg csecsemőknek adtak enni.
Éjszaka elvileg nem szoptattunk, akkor pihenjen a gyomor (és az anyuka is).
NYilván egy pár napos újszülött abszolút tisztában van vele, mikor van éjjel. És simán meg lehet magyarázni egy teljesen ösztönös kisbabának, hogy ne sírj, most éjjel vagy, most nem is vagy éhes :D
Amúgy a kisbabák gyomra nagyon pici, és nem mindegyik baba áll be azonnal a 3-4 órára, pláne szülés után, amikor amúgy is hulla fáradt a baba is, örül, ha kettőt tud szopizni.
Plusz nem mellékes az sem, hogy a cici nem kizárólag táplálék funkciót szolgál a babánál, akkor is keresi (ösztönösen) ha nyugtalan, fáradt, fáj valamije, vagy csak dédelgetésre vágyik.
Nem tudom, az én babám újszülöttként kb 2-3 óránként ébredt, próbálkoztunk, de inkább fejve itta, mert nem tudott ráhatapni, nekem meg agyon nyomorgatták a mellem a csecsemősök. Nagy baba volt a maga 4135 grammjával, mellettem lévő két anyuka 3 kilós kis üvöltőgéppel volt megáldva. Én miattuk nem tudtam aludni, mert a nap 24 órájában sivalkodtak. Az egyik anyuka a 3. császármetszésén volt túl, és az első baba, akit szoptatott. Vígan osztogatta a tanácsokat, hogyan kell szoptatni, közben ő maga is zöldfülű volt ebben a témában. Naphosszat gyömöszölte a baba szájába a cicijét, már rossz volt nézni komolyan! Szerintem a pici már azért üvöltött, mert már nem akart szopizni.
A másik anyuka kisfia egy kis röfögős malacka volt: sírás, röfi, sírás, röfi. Ő első nap kb 23 órát bömbölt szinte egyfolytában, az anyja birkatürelemmel próbálta csitítani. Második nap már csak 20 órát üvöltött, harmadik napra beállt a 3 óránkénti üvöltés-röfi-szopi-alvás ritmus.
Az első anyuka, akit írtam, pontosan olyan volt, mint akit leírt a kérdező. Ha a baba nem szopizott, akkor telefonált, enni is csak úgy evett, h a párja bejött délután és a csaj meg ment melegíttetni mikróban a kaját. Iszonyat elmebeteg volt a csaj, a kislány nevén is látszik: xy Olimpia Szófia... Mikor a férje bejött, h na akkor menjenek haza, a nő közölte a babával a mellén, h még húsz perc, mert a kicsike éhes. A pasin látszott, h siet, gondolom visdza a munkahelyére. A nő háromnegyed óra múlva fejezte a be a szoptatást. Gondolom egy 5 napos csecsemő, miután egész nap zabált, egy órára van még szüksége, h most aztán tényleg jól belakjon.
Lehet, h azért, mert nekem nagy babám volt, de az enyém legtovább 40 percet szopizott, jól belakmározott és 4-5 órán keresztül hangját se hallottam. Nem ébresztettem fel csak azért, h mellre tegyem. Soha nem is volt hasfájós. Egyetlen egy éjszaka volt 4 hónapos korában amikor óránként kelt, de az is azért, mert egyik napról a másikra elapadt a tejem. És igazából nem sajnálom, sokkal kényelmesebb mindannyiunknak a tápszer, nem kell babához kötni, h mikor mozduljunk ki, nem kell stresszelni, h most hol fogom majd megszoptatni, és nem is volt beteg egyszer sem. Ennyit az igényszerinti szoptatásról.
24-es!
Azért írtam, hogy "elvileg", mert azért a gyakorlatban persze, hogy meg lehet szoptatni újszülött korban nyugodtan, ha sír éjjel. Aztán később át lehet térni a teáztatásra.
Nekem 2 gyerekem ébredt fel 3 hónapos koráig éjjelente, utána átaludták az éjszakát. Egy kb. két hétig csinálta ugyanezt (de ő nem szopott, csak teázott). És volt egy csodagyerekem, aki a kórházból hazajőve SOHA nem ébredt fel éjszaka. Se szopni, se teázni.
Mindegyik szépen gyarapodott, azóta felnőttként mind a négy diplomás.
Most ezzel csak azt akarom mondani, hogy AZ ÉJSZAKAI SZOPTATÁS ELLENZŐJE VAGYOK!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!