Miért nem a szoptatás ÉS a tápszeres táplálás EGYÜTT a legjobb a babának?
Ma már elég jó tápszerek vannak, de a babának a legjobb az anyatej, női tej. Biológiai értéke van, immunanyagok vannak benne, amik kb. fél éves koráig védik a babát, ez nincs a tápszerben. Már vannak humanizált tápszerek, amelyek összetételükben legjobban hasonlítanak az anyatejhez, de mégsem érhetnek az anyatej nyomába. Ha az anya nem tud/nem akar szoptatni, vagy a baba nem akar szopni, akkor persze adhatunk tápszert, semmi baja nem lesz természetesen, és ha már kevés a tejci akkor ugye el kell kezdeni a hozzátáplálást is.
Remélem értelmes dolgokat írtam :)
Csupán azért, mert a legideálisabb táplálék az anyyatej: 1.mindig kéznél van
2.steril
3.megfelelő hőmérsékletű
4.ideális összetételű, mindig igazodik az összetétel a bab igényéhez, vagyis az elején még kevéske kell, de az a legértékesebb immunfehérjéket, vitaminokat, zsírokat tartalmazza, amikor már sokat eszik, akkor sokkal több termelődik más összetétellel.
5.a legemészthetőbb
6. a legjobban felszívódik
7 a legolcsóbb
8. a legszorosabb kötődés az anya és baba között a megszületés után.
A legmodernebb tápszerek is nagyon jók, de nincsenek annyira jók, mint az anyatej. Az, hogy a baba a tápszertől jobban alszik annyit jelent, hogy a tápszer lassabban tűnik el a gyomorból, mert nehezebben emészthető.
Ha a baba rászokik a cumisüvegre nehezebben fog szopni, mert az nagyobb meó, éalapesetben annyi tej termelődik, amennyire szükség van, vagyis, ha a szervezet érzi, h este nem volt rá szükség nem fogja pótolni.s a tejtermelésre sincs jó hatással a tápszer, mert
Nem a tápszerrel van a baj, mert az nem méreg, gyerekek millió nőttek fel rajta. De az anyatej mennyisége a kereslet-kínálat elvén működik, nem pedig olyan mint egy csap, amit akkor nyitsz meg amikor akarsz, és jön belőle amennyit akarsz. Ha valaki az esti szoptatás helyett átáll a tápszerre, akkor a szervezete kevesebb anyatejet fog termelni. Tehát még többet kell pótolni a tápszerből, vagyis az anyatej mennyisége tovább csökken....
Ha valaki fenn akarja tartani a tejtermelést, akkor fejnie kell. Én csináltam, mert annyi tejem volt mint a fene, egy tehenészetet lenyomtam volna hozamban, muszáj volt fejni különben szétrobbantak volna a melleim. Utáltam, hogy naponta többször (szoptatás után is kellett néha) rá vagyok kötve egy zörgő gépre mint a Riska tehén, aztán fertőtlenítek, mosom el a darabjait. Sok időt nem kellett tápszerezni a gyereket, csak sokkal később pár alkalommal, épp elég volt nekem a cumisüveggel zsonglőrködni, hőfokot eltalálni (félálomban éjjel ezt hogy csinálják???), cumisüveget mosni....
Ha nekem azt javasolta volna valaki, hogy egy esti szoptatás után bealszunk, éjjel egyszer félálomban a gyerek szopik majd alszunk reggelig helyett válasszam azt, hogy este tápszert kevergetek, cumisüveget mosok, kikészítem a következő adagot hogy ne félálomban kelljen kotorászni, majd leülök fejni, elmosom a darabjait, majd éjjel kelhetek fejni, hogy ne durranjak szét, amikor a gyerek kel készítem a tápszert, fejek / vagy akkor már szoptatok, na annak a fejéhez vágtam volna a mellszívót, hogy bonyolítsa a saját életét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!