Nem bírok az egy évesemmel. Mit tehetnék?
Ne tiltsd meg neki! Legyél ott mellette, tanítsd meg lemászni, de ne tiltsd, mert annál inkább mászni fog. Persze, hogy mászik, hiszen élvezi, hogy magasan van :-D Még a felnőttek is élvezik a hegymászást, nemhogy az a kisember, akinek ez még totál újdonság :-D
A másik dolog: ha van felesleges matracotok, akkor azt tedd a kanapé elé, és engedd, hogy ráessen a matracra. Persze ekkor is ott kell lenni, és figyelni, hogy ne fejjel előre essen le, de azért csak hagyjad, had tapasztalja meg az esést. Én pl Azt csináltam régen, hogy elkaptam ugyan, de csak az utolsó pár centiméteren, hogy érezze a mélységet. Szépen ki is alakult a félelemérzete, már nem ugrál le sehonnan, nyugodtan tudok úgy főzni, hogy ő közben a konyhapulton üldögél.
Azt is megteheted, hogy ott állsz mellette, és miután felmászott, te mindig leveszed. Nem is kell mondani semmit, ne reagálj hevesen a dologra, mert ő csak kipróbálja a mászást, a magasságot. Ha te mindig leveszed, akkor meg fogja érteni, hogy ezt te nem akarod, ráadásul egy idő után meg is unja a dolgot, nem fog mászni többé.
A "csakazértis" dolog azért van, mert tiltasz neki valamit, amit ő akar. Tulajdonképpen felügyelet mellett a mászás nem nagyon veszélyes dolog, nem muszáj tiltani. Ha nem tudsz ott állni, akkor helyezd úgy a bútorokat, hogy ne tudjon rá felmászni csak akkor, ha te ott vagy (néhány nehezebb párna a kanapéra, és már nem tud felmászni ;-)
Azt vedd figyelembe, hogy ha tótágast állsz, akkor is el fog elsni, le fog esni. De ez nem feltétlenül rossz dolog, hiszen megtanul belőle sok dolgot. Max arra kell vigyázni, hogy ne tudjon nagy kárt tenni magában. Tehát: nem kell megóvni magától a mászástól, eséstől, de a sérüléstől igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!