Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Tanítsam neki a magyart vagy ne?

Tanítsam neki a magyart vagy ne?

Figyelt kérdés

Külföldön élek alapvetően (Ausztrália). Az angolt ugye a környezetből összeszedné. A férjem francia, ő franciául fog beszélni a kislányhoz. Az én anyanyelvem a magyar, de közel hasonló szinten beszélek németül is, meg ugye angolul is, de ez utóbbi a környezet miatt nem jön szóba, mint anyanyelv.

Dilemma, hogy hasznos nyelvet tanítsak a gyereknek, vagy azt, amit az anyukámtól tanultam. Szerintetek?

(Mennyi gond van egyébként már most vele, pedig "csak" -2 hós... :D)

2013. márc. 6. 19:46
1 2 3
 11/22 Jégtánc ***** válasza:
Nálunk is ez volt.Fiaim Németországban születtek,ott éltünk 16 évig.Volt férjem német, ő nem beszél magyarul.A fiuk magyarul tanultak meg beszélni, viszont idővel kevés voltam nekik.Ahogy közösségbe kerültek , hiába beszéltem hozzájuk csak magyarul ők németül válaszoltak.Mai napig keverem én is a nyelvet,ha nagyon belendülök németül beszélek pedig már 4 éve hazaköltöztem:)
2013. márc. 6. 21:08
 12/22 Jégtánc ***** válasza:
Azért tanítsd neki mindenképp:))
2013. márc. 6. 21:10
 13/22 anonim ***** válasza:
14 ève èlek Olaszorszàgban, lànyaim 11 ès 8 èvesek jòl beszèlnek magyarùl ès olaszùl is( pàrom olasz). Nyarat mindig Magyarorszàgon toltjuk ill toltik a nagyszulokkel, nekem fontos, hogy beszèljèk az anyanyelvemet is!
2013. márc. 6. 21:26
 14/22 anonim ***** válasza:

Párom görög,Én magyar vagyok és Ausztriában élünk...

25 hónapos a fiam..én legtöbbet magyarul beszélek hozzáde mivel párommal görögül kommunikálunk igy sokszor a gyereknek is ugy beszélek..nagyon sok mindent megért már 2 nyelven is..de görögül 3 szót mond,magyarul kb 10et(ezt is csak én értem) az igen-t meg a nemet meg csak németül mondja amiről fogalmam sincs hol ragadt rá mert senki nem beszél hozzá még németül..majd szeptembertől a bölcsiben..hát kiváncsi vagyok nagyon hogy mikor indul meg egy kicsit a beszédfejlődése..szégyen nem szégyen Én is gondolkoztam már hogy csak görögül fogok hozzá beszélni meg németül mert félek hogy nagyon összezavarom.. pedig nekem a magyarommal semmi baj..csak néha keveredek bele ebbe a sokaságba...

2013. márc. 6. 22:02
 15/22 anonim ***** válasza:
Szia! Svedorszagban elek 6 eve. A ferjem sved, Svedul es angolul beszelgetunk egymassal, ettol fuggetlenul en magyarul is beszelek a fiunkhoz, eleg sokmindent ert mar. Erdekes mert tudja h apuhoz nem szabad magyarul beszelni mert keveset ert, igy hozza angolul v svedul szol, hozzam pedif magyarul. Sztem tanitsd neki!
2013. márc. 6. 22:14
 16/22 anonim ***** válasza:
Barátnőm magyar, a férje olasz, Svájcban élnek. A gyerek 5 és fél éves, anyanyelvi szinten (korának megfelelően persze) beszéli a magyar, olasz, francia nyelvet a németet is teljesen el fogja sajátítani rövid időn belül. Soha nem erőltették a nyelvtanulást, oviban németül és franciául beszélnek, apával olaszul, anyával magyarul. Nyáron találkoztunk, teljesen meglepődtem, hogy milyen jól, akcentus nélkül beszél magyarul, pedig csak anyukájával szokott otthon és néha a nagymamával.
2013. márc. 6. 22:38
 17/22 anonim ***** válasza:

Nagymamám testvére 2 osztályt járt Magyaországon,utána Németországba mentek s majd onnan Ausztráliába ennek kb.65 éve.Ott házasodott meg lettek gyermekei és unokái.A felesége ausztrál volt.Ő azt irta nekem (magyarul),hogy nagyon bánja amiért nem tanitotta a gyermekeit magyarul,mert neki az az anyanyelve még ha csak 7évet is élt Magyarországon,ő onnan jött,nem szeretné elfelejteni származását.A levele végére ő még leirta nekem a Szózat első 2 versszakát is.

Én lassan 11 éve élek angol nyelvterületen,itt végeztem el az egyetemet is,akcentus nélkül beszélem a magyart(nem is értem miért ne beszélném anélkül) attól függetlenül,hogy anyanyelvi szinten beszélem az angolt.Kisfiam itt született,magyarul beszélünk hozzá,környezete angolul.Én egy kicsit később tervezem a 3.-ik nyelvet bevezetni nála.

2013. márc. 7. 00:46
 18/22 anonim ***** válasza:
Én tanitanám neki,mert sosem lehet tudni,nem jöttök-e Magyarországra,vagy ő nem jön-e élete során.Németül csak akkor tanitsd,ha anyanyelvi szinten tudod tényleg,különben elég súlyos hibákat elkövethetsz és nem fog tudni jól németül.Ha aztán meg valaha németül tanulna és csecsemő kora óta a rossz rögzült,akkor azt sosem vered ki a fejéből.
2013. márc. 7. 05:59
 19/22 anonim ***** válasza:

Feltétlenül tanítsd!

Azaz nem is kell tanítani, elég csak beszélni hozzá. Én is így tettem a lányommal. Most - igaz, hogy öt év egyetem után - remek állása van (lekopogom). Rengeteg jelentkező volt erre az állásra, és őt választották. Igaz, hogy nem kapcsolódik szorosan a munkájához, később megtudtuk, hogy az életrajzában szereplő magyar nyelvtudás sokat nyomott a latban.

Mellékesen elmondom, hogy mindig bámultam nyelvváltó képességét... Én voltam vele otthon, magyarul beszéltünk jóformán egész nap. De abban a percben, ahogy papa hazajött, automatikusan átváltott az itteni nyelvre, ugyanúgy, mint a "másik" magymamával, vagy a kis barátaival.

Soha nem keverte!

2013. márc. 7. 08:25
 20/22 anonim ***** válasza:
75%

Unokatestvéreim mindketten Ausztráliában születtek. Akcentus nélkül, gyönyörűen beszélik a magyart. Pedig talán 5-ször ha voltak itthon a 20 év alatt. Az a szülő, akinek fontos hogy gyereke megmaradjon magyarnak, képes őt tisztességesen megtanítani magyarul. Vannak ott is magyar iskolák (hétvégente) és magyar közösségek.

Számomra, mint szlovákiai magyarnak, nagyon fontos az anyanyelvem. És a lányomat is erre akarom majd nevelni. A mai globalizált világban egyre jobban vesztik el a kis nyelvek a szerepüket. De mi lesz belőlünk anyanyelv nélkül? A teljes identitásunkat veszítjük el nélküle.

Én büszke vagyok, ha meghallom a magyar himnuszt miközben mondjuk egy magyar sportoló fent áll az olimpiai dobogón. És elcsukló hangon éneklem szilveszter éjjel is.

Bűn ettől megfosztani egy embert! Főleg a saját gyermekedet!

2013. márc. 7. 10:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!