Tanítsam neki a magyart vagy ne?
Külföldön élek alapvetően (Ausztrália). Az angolt ugye a környezetből összeszedné. A férjem francia, ő franciául fog beszélni a kislányhoz. Az én anyanyelvem a magyar, de közel hasonló szinten beszélek németül is, meg ugye angolul is, de ez utóbbi a környezet miatt nem jön szóba, mint anyanyelv.
Dilemma, hogy hasznos nyelvet tanítsak a gyereknek, vagy azt, amit az anyukámtól tanultam. Szerintetek?
(Mennyi gond van egyébként már most vele, pedig "csak" -2 hós... :D)
Számomra nem lenne kérdés, hogy megtanulja tőlem az anyanyelvét, a magyart!
Attól ne félj, hogy kavart okoz benne, a kisgyerekek agya, mint a szivacs, nagyon könnyen tanulnak.
Talán annyi hátránya van, ha többnyelvű egy baba, hogy lehet, később kezd el beszélni, de ez se nagy baj.
Egy példa: Tesóm magyar, a felesége svéd, ők egymás közt angolul kommunikálnak.
Mind a két szülő a saját nyelvén beszél a 2 lányukhoz, tehát a gyerekek értik és beszélik a magyar és a svéd nyelvet is és ragadtak rájuk angol szavak is.
Gondolom azért, mert az anyjuk van többet a gyerekkel, na meg Svédországban laknak, ha együtt játszik a 2 gyerek, akkor svédül beszélnek, tesómmal magyarul, sőt, ha jönnek látogatóba, hozzám is magyarul szólnak.
Más megközelítés:
Én elég jól beszélem az angolt és elhatároztam, ha gyermekem születik, rengeteget fogok hozzá angolul szólni a kezdetektől.
Tavaly megszületett a fiam és egyszerűen nem jönnek a számra a szavak idegen nyelven.
Érzelmet legjobban kifejezni csakis az anyanyelvemen tudok és egy babánál fontosak az érzelmek.
Néha persze énekelek, mondókázok neki angolul, vagy poénból egyszer-egyszer úgy beszélek hozzá, de a hétköznapi életben ösztönösen magyarul jönnek a szavak a számra.
Barátnőm 15 év külföld után sem beszél akcentussal... Szentgyörgy Albert közel 40 év Amerikában tartózkodás után sem...
Érdemes ápolni az anyanyelvet, az identitás alapját képezi..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!