Négy hónapos kislányomat tegnap este be kellett vinni a tatbányai gyerekosztályra mert nagyon fullad, de a kórház karantén alatt van az influenza miatt. Nem bírom, hogy nem láthatom őt, mit csináljak?
A kórház nem börtön, a betegek közül egyre többen vannak tisztában jogaikkal – és élnek is ezekkel. A legfontosabb kérdéseket Kristóf Péter betegjogi képviselő segített tisztázni, aki a debreceni Kenézy Gyula Kórházban, illetve a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában látja el a betegek jogi képviseletét.
Minden betegnek joga van a kapcsolattartáshoz. Ez az, amire a legtöbb panasz van. A kiskorú gyermek szüleinek joga van a gyermekkel lenni éjjel- nappal együtt lenni a kórházi kezelés ideje alatt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy általában az anya van a kicsivel (természetesen az apának sem tilos), a kórháznak is biztosítania kell ezt a jogot.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ágyat, étkezést, ellátást is kell kapnia a szülőnek! Azonban egy szék a kiságy mellett mindenkinek jár. Ha a szülőt éjszakára – leggyakrabban helyhiányra hivatkozva – kiküldik, az egyértelműen jogsértés, ezt mindenképpen ki kell vizsgálni, tanácsolja Kristóf Péter. Vannak speciális helyzetek, amikor a közösségi érdek erősebb, ennek tipikus példája a mostanában egyre több helyen életbe lévő látogatási tilalom, amelyet például járványok idején léptethetnek életbe. Ez azonban mindig ideiglenes rendelkezés.
Nekem is azt mondták nem maradhatok benn a fiammal (akkor 4 éves volt) Bedhesda kórházban. Kértem a betegjogi képviselő jelenlétét jegyzőkönyv felvétele miatt. Érdekes rá egy órára kiderült hogy maradhatok persze csak egy széken.(amit előtte is tudtam mert volt lehetőségem megtapasztalni.
Ez volt 2008 ban amikor valami járvány volt és karantént rendeltek el.
Én tuti ne hagytam volna ott, az ellátást követően átvittem volna másik kórházba.
Hát én nem vagyok érzelgős, de mire végigolvastam, a könnyem is kicsordult.
(Én ettől félek mindig, hogy valami történik, és őt bent kell hagynom-egyedül.)
Remélem mielőbb meggyógyul a törpéd!
Beolttatnám magam. Az influenza oltásban nincs élő vírus, csak vírusrészek, nem lehetsz beteg tőle.
Tudom mit élsz át: nyolc napot feküdtem egy másik kórházban, mint ahol az újszlött kisfiam(80km-re tőlem)...
Légy bátor és erős, ne hagyd magad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!