"Régen 6 gyerekre volt egy ember, most egy gyerekre van hat ember! "Mit gondoltok, igaz?
3 hónapos kislányom van.Tegnap egy szomszédasszony megnézte,otthon voltam én is/én mentem el/ott volt a nagymama,meg a férjem is,plusz a nagypapa is telefonált,hogy nemsokára jön.A mama fogta,én készültem,apa csinálta a fürdővizet,közben befutott a nagypapa is,aki játszott a kislányommal.A nő beszélgetett az anyukámmal,közben pedig megjegyezte,hogy régen 6 gyerekre volt egy ember,most egy gyerekre van 6 felnőtt.Persze,ez van ahol így van,van ahol semmi segítség,de kétségkívül van benne némi ráció.Meg azt is mondta,hogy Magyarországon elkényeztetettek az anyukák.
Mit gondoltok?
Ha szigorúan a statisztikát nézzük, nincs annyi születés mint régen, mondjuk egészen más az egész világ is!
De aki így általánosít az buta.
HÁt ez abszolút változó.Nekem egy darab segítségem sincs,mióta hazajöttünk a kórházból.Nagyszülők 250 km-re laknak,barátok szintén.
Ez nem annak a függvénye,hogy régen mi volt,hanem hogy hol él az ember.Ha messze költözöl az addigi lakóhelyedtől,egyértelmű hogy nem lesz annyi segítő kéz a közeledben.
Nekem sok ismerősöm van hasonló helyzetben,mint mi.Viszont olyan is akad,ahol grátiszba van még legalább 10 hiperaktív családtag,akik minden gondot levesznek az anyuka válláról.
Tehát ez változó.
"Ha ezt arra értette, hogy régebben nem volt az anyukáknak segítsége, ma meg van, akkor nagyon rosszul látja"
Azért ma elég sok luxus van amiért a nagyi oda lett volna.
Már ha csak az eldobható pelenkára gondolok is. Ők még mosták mángorlón esetleg később tárcsás mosógéppel kifőzték vasalták, mi meg kivesszük a csomagolásból aztán eldobjuk. Tényleg könnyebb ma anyának lenni mint a nagyi idejében én ezzel egyetértek.
Hát én sem cserélnék egyik nagyimmal sem.. Kézzel mostak mindent, a napi X kakis pelenkát is. A nagymamám még a mosószappant is maga csinálta. Meg hát vezetékes víz sem volt minden háztartásan (és autó sem..), hanem úgy hordták innen-onnan. A tésztákat is maguk csinálták és még sorolhatnám. Persze mindezt csak azután, hogy hajnali 4kor megetette az állatokat. Merthogy a nagyapám kint dolgozott a földeken.
Vagy a másik nagyanyám a háború idején a bundájáért vagy az arany fülbevalójáért vette meg "feketén" a gyógyszereket, csakhogy a lánya megússza az agyhártyagyulladást agykárosodás nélkül.
Nyilván az is számít, kinek hány évesek a nagyszülei. Az enyémek már nem is élnek, de most lennének "átlagban" 90évesek.
Esetemben igaz ez a mondás (bár még nem hallottam róla), juniustól 6 gyerek jut rám - aki egyedül vagyok velük késő estig, amíg nem jön haza a férjem.
Én úgy gondolom, hogy van benne igazság, hogy a mai friss Anyukák elkényelmesedtek, nehezen bírják a terhelést, sokkal kevesebb feladattal sokkal nehezebben bírkóznak meg. Mondjuk egy napig bedobnám az én életembe azt, aki 1-2 gyerek mellett panaszkodik időhiányról, fáradtságról.
Jó, nekem Anyukám nem segít semmit, nem kívánom, hogy más is így járjon, de egy kicsit kéne hagyni belerázódni az újdonsült szülőket a feladatokba, nem kivenni a kezükből mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!