Én csinálok valamit rosszul? Rossz anya lennék?
2 hetes fiam állandóan sír. Eszik, büfizik, utána másfél óráig sír, majd alszik másfél órát, utána eszik, büfizik és így tovább. Nagyon szégyellem magam, mert néha teljesen kiidegel, pedig határtalan nagy a türelmem felé, de van h túllépi. Én már nem tudom mi baja lehet. :(
Mostmár ez mindig így lesz?
Dehogyis csinálod rosszul! :-)
Egy kisbaba szinte bármilyen negatív érzésre, élményre sírással hívja fel a figyelmet. Azért tűnik valószínűleg egybefüggőnek a sírás, mert vagy éhes éppen, vagy szomjas, akkor sír. A sírásba kimelegszik, akkor melege van. El is fárad, meg is éhezik ismét, nyomja a puki, a büfi. Zavarja, hogy valaki a folyosón becsapta az ajtót, és még sorolhatnám :-D
Most képzeld magad az ő helyébe. 9 hónapig egy olyan helyen volt, ahol nagyon kevés dolog zavarhatta. Ezeket az új ingereket is meg kell szoknia, ez időbe tellik :-)
Akkor is sír (még kicsit később is), ha sok inger érte aznap, és így vezeti le a feszültséget. Hagy, hogy elmondja a bánatát, ő így gyógyul :-)
És akárki akármit is mond: soha ne hagyd egyedül, ha sír! Vedd fel ölbe, hordozókendőbe, vagy feküdj mellé, de ha a kiságyban fekszik, akkoris legalább a kezed tedd a hátára! Tulajdonképpen mindegy, csak érezze a bőrödet, az illatodat, hallja a szívedet! Sok gyereket láttam már életemben, és igazán nagy marhaság, hogy ettől elkényeztetett lesz, sőt!
Hogy te is tudj aludni, szerezz be egy mobil légzésfigyelőt (ha fontosnak tartod a légzésfigyelőt), feküdj hanyatt kicsit felpócolt háttal, fektesd a hasadra a gyereket, egy vékony lepedővel takarózzatok, vastagabbal ne, és aludjatok egy nagyot!
Kitartás! Neked is mosolygós babád lesz nemsokára! ;-)
hmm
1. a tej az elején tényleg vizesebb --ez oltja a szomjat
majd beindul a termelés és a hátsó zsírosabb tej jön -- ezzel lakik jól a baba
lehet h neked hígnak tűnik de ha 200g hízott 1 hét alatt akkor semmi baj a tejeddel
másik a tej termelés -- mennyiség összetétel zsírosság automatikusan igazodik a baba igényeihez (jó nem 1-2 óra alatt hanem 2-3 nap alatt)
2. ekkora korban de még jó sokáig te vagy a mindene !!!! legyen csak közel hozzád amennyire csak lehet
ekkora korban nem lehet elkényeztetni sőt itt alapozod meg a bizalmat amit megad neked ha sír igenis vedd fel legyen kézben fektesd a mellkasodra legyen testközelben -- 9 hónapig ott volt benned/veled ez a szüléssel megszűnt akár ezt is hiányolhatja
3. büfi én a vállamra tettem és masszíroztam a hátát finoman felfele vagyis ez nem olyan jó szó inkább kicsit erősebben simogattam nagyokat büfiztek
minden etetés után büfizzen ne nyomja a pociját a levegő
4. a születés a legnagyobb stressz az életben ezt fel kell dolgozni
egy babának sokkal több idő kell rá sok esetben hónapok -- ha téged ér sérelem akkor te sem 1 óra alatt rakod le dolgozik benned még jó ideig ugyan így van a babáknál is csak nekik még nem olyan fejlett az idegrendszerük agyuk
5. átállás a kinti létre -- ez fizikailag is megviseli őket nem h szellemileg
gondold el ha elrepülsz Amerikába nekem is át kell állnod ez nekem 1-2-3 nap de akár 1 hét is lehet neki is idő mire megszokja h dolgozik a pocakja a mozgáshoz itt erő kell jobban lát sokkal több és élesebb inger éri mint bent a pocakban
még csak 2 hetes a picur biztos h nem rontasz el semmit ha a babára figyelsz és megtanulod őt a jelzéseit a sírásait és ö is megtanul téged :-)
figyelj az ösztöneidre azok jót súgnak és
ne keseredj el ezen minden újszülött anya és baba átesik :-))
(még többedik gyereknél is :-P)
hááát
mind a 3 gyerekem máshogy szeretett fürdeni anno
de ami fontos leginkább akkor ordítanak ha nem érzik biztonságba magukat
próbáljatok ki több fogást módszert valamelyik beválik majd és nem kell túl szorosan sem fogni mert az fájhat
érdekes h nálunk apa soha nem feküdt rá a picire sőt inkább majd leesett az ágyról annyira kihúzódott a szélére :-D
ha megoldható a kiságyat tedd közvetlen a te ágyfeled mellé h ha éjjel kell akkor 1 pillanat alatt meg tudd simizni vagy felvenni
anyóst meg leinteni nem az ö gyereke :-)
a babára hallgass inkább, kell neki a közelséged
(mind a 3 gyerek majd 2 éves korig velem aludt vagy mellettem a kiságyban nagyon sokat számított h 1 perc alatt mellre tudtam rakni éjjel szopi és már aludt is tovább és én is :-) nem kellet ide oda menni nem kellet a babának sokat sírni míg oda értem stb...
Az én babám is sokat sírt eleinte, de ha magamhoz fogtam akkor elillant minden baja. Mivel egész nap nem tarthatom magamhoz két kézzel így vettem egy mei tai-t és magamra kötöttem. A súlyát meg sem éreztem és nem sírt. Éjszaka jól aludt mondjuk.
Ez tartott egy hétig, aztán fokozatosan kevesebbet igényelte míg nem 4 hónaposan már csak a boltba mentünk így, otthon nem kellett neki.
Kell neki a testi közelség, egy ilyen idős babát nem lehet elkényeztetni. A fiam most 1,5 éves és tök önálló, nem csüng rajtam meg ilyesmik. De én nem siettettem.
Nálunk is voltak hasonló gondok (sok sírás, büfizés gondok, alvás problémák). Nekünk legalább 15 perc büfiztetést javasoltak. A legjobb, ha pár percig függőleges helyzetben van, aztán a hátára fekteted. Ilyenkor általában tud büfizni. Ezután vedd megint föl, majd megint tedd le. Nekünk hosszas próbálgatás után ez vált be.
Amúgy az első heteket nekem is végigsírta a pici. Amikor kijött a doktornő, közölte: hát ez a gyerek éhes. Tényleg az volt, nagyon kevés volt a tejem... végül tápszert kellett adni neki. Miután megitta, elégedetten elnyúlt és aludt egy óriási nagyot. Aztán persze, hogy ne unatkozzunk, jött a "hasfájós" korszak. Pedig már kezdtünk örülni, hogy nem hasfájós a pici... senki nem szólt előre, hogy a hasfájós időszak csak pár héttel a születés után kezdődik....
Kövesd az ösztöneid.
Ha anyós bírta is az üvöltő 2 hetes gyerekét nézni és ösztönöz téged is erre, ne tegyél neki eleget ha te igenis magadhoz akarod venni a kicsit. Neki arra van szüksége! El fog múlni ez az időszak, de biztonságban kell magát éreznie.
Persze idővel nem sírna már akkor se ha nem vennéd fel mikor szüksége van rád, már rájönne, hogy nem számíthat senkire.
Te vagy az anyukája, kire számítson ha nem rád?
Ne az anyósra hallgass, hanem a gyerekre. Anyós menjen főzni, vagy találjon magának valami hasznos elfoglaltságot :-)
RE fürdetés:
"Gyakorló szülőknek kötelező videó, ha szeretnék úgy fürdetni a babájukat, ahogy "kell".
Főleg a kezdő szülőkre jellemző a remegő kézzel való fürdetés, pedig rendre próbálják a fejükbe verni, hogy a kicsi természetes közegében mozog, amikor vízben van. Nem kell aggódni, nem fog megfulladni, nem törnek el a kis tagjai, bátornak kell lenni.
És mi lehet egy ellazító, megnyugtató fürdés tökéletes befejezése? Természetesen egy gyengéd masszázs..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!