Ezért nem merek több gyereket vállalni. Ti hogyan gondolkodtok erről?
Van egy 14 hós tündéri kisfiam, imádtam terhes lenni, a szülés szép emlék maradt. Nagyon sokszor elfog a vágy, hogy szeretnék még egy gyereket. Anyósom szerint KELL egy testvér. Most is olvastam itt egy kérdést, hogy miért nézik hülyének azt, aki 3-4 vagy több gyereket bevállal. Mézes mázos mesés válaszok jöttek, hogy szép a nagy család, meg ilyenek. De Belegondolnak ilyenkor a gyerekek JÖVŐJÉBE? Példaként elmesélem az én helyzetemet, hogy nem az elkényeztetés és a gazdagság érdekel:
Párommal mindketten dolgos, de szegény családból származunk. Ez annyit jelent, hogy a szüleink egy fillérrel sem tudtak támogatni minket. Amióta a gyerek megvan, a nagyszülőktől sajnos 1-2 túrórudit leszámítva semmilyen segítséget nem kapunk. Mindketten szintén dolgozunk. Nagymamától örökölt 30 nmes szoba konyhában élünk. Ez az egyetlen, de hatalmas segítségünk volt. Jelenleg arra pályázunk, hogy ha még mondjuk 4 évet maradunk, addigra lesz annyi pénzünk, hogy tudjunk venni egy 1+2 félszobás panelt. Ha ez sikerül, akkor a fiamnak lesz egy fél szobája, és ha sikerül félretenni havonta egy KEVÉSKE összeget (ugyanis alacsony a keresetünk), akkor abból tudjuk vagy taníttatni, vagy egyáltalán annyi összeg összejön, hogy majd ha ő is vesz fel hozzá hitelt, tud egy saját (pici, olcsó) lakást venni, és ott fog tartani, ahol most éppen mi. Ez minden.
Új életet kezdhet majd a jövőbeli családjával egy egyszobás lakásban, ami legalább az övé lesz, és nem kell majd súlyos pénzeket kidobálnia az ablakon albérletre.
De ha bevállalnék én is hármat, oké, hogy aranyosak, szépek, nagy a család, van kire számítsanak, ilyesmi, 3 gyerektől ingyen van a tankönyv meg egymás ruháit hordják, de mi lesz, ha felnőnek? Az 1+2 félszobát felosztom 4 felé?
A Saját bőrömön tapasztalom meg, hogy milyen az, amikor tényleg semmilyen szülői segítség nincs. Farkasordító világban élünk, ki tudja mi lesz később? Mert szerintem nagyon jók azok a MESÉK, amikben elindulnak egy tarisznyával szerencsét próbálni, de saját magamon látom , hogy nincs kitörés! Ha a gyerek jól fog tanulni, akkor elmegy orvosnak vagy ügyvédnek és megvesz mindent, amit akar. De ha nem sikerül? Akkor lesz egy érettségije, egy szakmája, amivel havi 80-100-130 ezret fog keresni.
Ez utóbbi egy átlagos magyar "karrier".
A párom öccse jelenleg pont itt tart. A páromnak szerencséje volt, el tudott otthonról költözni az én saját lakásomba. De az öccse? 23 éves, dolgozik látástól vakulásig, de mivel anyósomék szegények, így nem tudják őt segíteni, és mivel anyósomék (pedig hangsúlyozom, anyóséknak régen jól ment!) egy fillért nem raktak félre a gyerekek jövőjére, így esélye sincs, hogy 30 éven belül saját lakása legyen, így vagy albérletre "dobálná" ki szerencsétlen az összes pénzét, vagy maradna a kisszoba a jövendőbelijével. De felteszem a kérdést: Ha mi is ott laknánk, akkor a jelenlegi felállás szerint 8-an lennénk 1+2 félszobában? És itt még csak 2 gyerekről van szó...
többször leírtad, hogy semmit nem tudtak segíteni a szüleid, de van egy saját lakásod ami a nagymamádé volt. tehát nem te örökölted, hanem valamelyik szülőd, így hát neked adták és ne haragudj, de ennél nagyobb segítséget???
én a világ legboldogabb embere lennék ha kapnék egy kis lakást...
mindenünk megvan mert dolgozunk, igyekszünk, spórolunk, de lakásra a büdös életbe nem fog összejönni a pénz. szerintem ne mond, hogy semmit nem segítettek, iszonyú nagy ugródeszkát kaptál a családodtól!
a másik meg, hogy akinek van 3-4-5 gyereke annak feltételezem nem 30nm lakása és 100EFt-os fizuja van.
nyilván az ember nem szül 3-4 gyereket az ingyen tankönyvekért mikor már 2 is éhezett, nem? :)
Nekünk sincs semmi segítségünk, nem is volt.
Mi bevállaltunk 3 gyereket, mert bennünk megvan a potenciál. Párom hónapról-hónapra jobban keres, jó végzettsége van (Elte), nekem sem sokkal kevesebb.
Hiszünk és bízunk magunkban és eddig mindent és még annál is többet meg tudnunk adni a gyermekeinknek.
Bár mi nem örököltünk lakást és most kezd az életünk talán jobbra fordulni, én bízom magunkban és a párom is. Nem lehet így az élethez állni, bár egy sima érettségivel biztos nem fogsz havi 400 e ft-ot keresni. Ezt nem sértésnek írtam, csak írtad, hogy mennyire keveset kerestek. Szóval elsőre ne ítélj, mert fogalmad sincs mások életéről. A magadét máséra vetíteni pedig butaság.
Hát igen, nagyon-nagyon sokat összetennék a kezüket, ha az ölükbe pottyanna egy 6-7 milliót érő lakás.
Hm.
Egyetértek azzal, hogy az a helyes, hogy úgy csinálod, ahogy akarod.
Mérd fel a lehetőségeidet és aszerint dönts!
Az sem jó, ha valaki félmilliót keres, minden meg van, de fél a mondjuk két gyereket vállalni, de az sem,ha a semmire vállal 3-at!
A férjemmel eléggé reális emberek vagyunk, soha nem vallottuk azt,hogy csak szeretet kell és kész. Szeretetből mér nem tudok ételt tenni a gyerekem elé, és osztálykirándulni sem tudom elküldeni.
Megbeszéltük,hogy csak akkor vállalunk két gyereket, ha mindkettőnek tudunk egy közép életszínvonalat biztosítani.
Ebben a kérdésben nagyon megoszlanak a vélemények, mindenki mást tart jónak. Én pl sosem szerettem volna egynél több gyereket.... Hát, erre is sokan felkapják a fejüket, mivel hogy "kell" tesó...
Nos, nálunk sem volt kolbászból a kerítés, nem tudtak engem sem úgy taníttatni. Ettől függetlenül, igen, munka mellett diplomáztam. Ja, testvérem nincs, és köszönöm, nem is érzem hiányát. Tudom ,ez szintén nagyon furcsán hangzik, főleg annak, akinek van. Én biztos így vagyok genetikailag bekódolva. Sajnos a környezetemben azt láttam, hogy ahol tesók vannak, csak marják egymást, megy a kivételezés. És ahogy telik az idő, szinte idegenként mennek el egymás mellett. Valószínű ez is erősítette bennem, hogy elég lesz egy gyerek. Az anyagi oldalra visszatérve: se nálam, se a férjemnél nincs anyagi támogatás (sőt anyósék a mi segítségünkre szorulnak gyakran). Én viszont szeretnék a lányomnak minnél többet megadni, hogy legalább könnyebben kezdje az életet.
Ha viszont valaki akár 3-4 gyereket nevel, és tisztességesen jut élelemre és ruhára, azt sem ítélem el. A gond ott van, ha már enni se jut...
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Kaptam hideget-meleget. Egyesek fel vannak háborodva pl. a lakásom miatt. Pedig nem erről szól a kérdés. Ennyit tennék még hozzá:
1. Úgy látszik, sokan csak magukból indulnak ki. Igaz én is, de én bizony szoktam TV-t nézni, ahol néha látni gyerekeket nyomorogni, éhezni. Ugyanúgy az utcán is. Van olyan ismerősöm, aki közölte, hogy nem szedi a gyógyszert, mert fáj a feje tőle, életében 1 percet sem dolgozott, 1 gyerekét sem tudja eltartani, a pasiját ki akarta dobni, de azért "véletlenül" becsúszott a 2. baba is. (Hozzáteszem, a párja elküldte abortuszra, amire mélyen megsértődött.)
2. Általában az vállal 3 gyereket, aki vagy nagyon gazdag, vagy nagyon szegény. (Előre is elnézést a kivételektől, akik írni fognak megint felháborodva.) Úgy látszik, csak én látok ennyi szegény gyereket.
3. Más volt a Ratkó-korszak, más volt a Kádár-korszak, és más van ma is. Oké, hogy volt idő, amikor "mindenkinek 10 gyereke volt (az én dédnagyimnak is) de úgy látom, ma ez kicsit nehézkes lenne.
4. Rájöttem, hogy hülyén tettem fel a kérdést, csak próbáltam úgy fogalmazni, hogy ne bántsak meg senkit, és ez lett belőle. Akkor most így teszem fel:
Mit gondoltok azokról, akik mélyszegénységben, iskolázatlanul szülik a 3-4-5stb. gyereket, úgy hogy nekik sincs mit enniük, felvenniük, csak azért, mert anyukámék is 10-en voltak, én is itt vagyok, majd lesz valami. ???
Minket hova sorolnál?
35-36 évesek. Bérelt lakás, mivel a jogos tulajdonunkhoz nem férünk hozzá, mert a másik örökös nem költözik.
Diploma, okj-s végzettség mindkét részről.
Se autó, se luxus vagyontárgak.
Bérelt lakásban az ingóságok sajátok, márkásak, minden, ami kell (videókamera....)
Párom br 420 eft-ot keres, én mindennel együtt 120 e ft-ot gyeden.
Most várjuk a 3. babát kis korkülönbséggel.
Segítség 0, azaz nulla minden tekintetben.
Minket hova sorolnál? Őszintén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!