Tényleg ennyire veszélyes a kenguru? És tényleg nem értenek hozzá az orvosok?
Azért teszem fel ezt a kérdést, mert ledöbbentett a napokban néhány vérre menő és elfajult vita a babahordozással kapcsolatban. Kíváncsi lennék a véleményekre, hogy vajon az orvosok tényleg ennyire nincsenek képben a babahordozással? Ugyanis amikor vittük a kisfiamat csípő szűrésre kenguruban, a doki kifejezetten megdicsért, hogy jól teszem, hogy ebben hordozom, mert ez helyes pózban tartja a csípőjét és a gerincét. Még azt is mondta, hogy ez jobb, mint a hordozó kendő, mert a kendő túlságosan összenyomja a babát és görbén tartja a gerincét. Itt viszont az ellenkezőjét olvastam több embertől is, és eléggé összezavarodtam. Egyesek azt állítják, hogy az orvosok nem tudnak semmit, nem szabad adni a véleményükre. Az orvosok viszont azt mondják, hogy laikusok tanácsát nem szabad elfogadni, mert nem értenek hozzá. Bevallom őszintén, én szeretnék az orvosnak hinni, mert ha beteg a gyerekem, akkor kitől várjak segítséget, ha nem az orvostól? Viszont most elbizonytalanodtam és nem tudom nyugodt szívvel használni a kengurut, pedig a babám imádja.
Szeretném, ha nem fajulna el a vita, csak véleményekre lennék kíváncsi, veszekedni légyszi menjetek máshova.
Köszi!
Igen, én is úgy látom, hogy a kenguru-ellenesek egy kicsit agresszíven adják elő a nézeteiket.
Ne haragudjatok, kendősök, de ahogy nézegettem az említett veszekedős topikokat, meg ezt is, hát elég durva. Tudom, a "kenguruanyu" is mondott csúnya dolgokat, de én úgy láttam, hogy direkt provokáltátok, hergeltétek és elvetettétek a sulykot. Valahol megértem, hogy nem tűrte szótlanul amiket a fejéhez vágtatok. Ez egyébként az adott téma szempontjából nem lenne érdekes, csak kicsit nehezebb elfogadni olyasvalaki álláspontját, aki direkt élvezetből cukkolja az ellentábort.
Mindegy, nem akarok ebbe belefolyni, nem ez a lényeg.
Még mindig nem tudom, hogy fogom a jövőben hordozni a babám. Egy ismerősnek van mei-tai-ja, meg fogom kérni, hogy adja kölcsön kipróbálásra, aztán meglátom.
De ezek után akkor lennék a legnyugodtabb, ha sikerülne megszerettetni a babámmal a babakocsit, amit jelenleg utál.
Azért még várok hozzászólásokat, ha valakinek van új infója a témával kapcsolatban. A veszekedést meg a másik tábor hergelését meg légyszi hagyjátok abba.
Hú, látom itt is eléggé elfajult a vita, mint a többi topikban... Én nem szeretnék vérre menően vitázni, úgyhogy próbálok egy "nyugodt" választ adni, a személyeskedő, veszekedős kommenteket figyelmen kívül hagyva. :D
"Azt mi bizonyítja, hogy ez a nagy terpesz, és a görbén tartott gerinc a helyes tartás? Hiszen azt mondják, hogy a pihenőszékben sem tölthet órákat az újszülött, mert nem tartja egyenesen a gerincét, és inkább egyenes, kemény matracon kéne feküdnie."
A legegyszerűbb bizonyíték: mert ez a természetes tartása a babának. Ösztönösen ilyen pózban veszed kézbe a pici babát, a combját alátámasztod az alkaroddal térdhajlattól térdhajlatig, és nem egyenesíted ki a gerincét, hanem hagyod úgy, ahogy van. Így:
És a hordozókendő valójában nem görbíti a gerincet, hanem felveszi annak a vonalát. Újszülöttnél a C alakot, járó babánál pedig már a dupla S alakot.
A pihenőszék ezzel ellenben nem veszi fel a baba hátának ívét, hanem a baba háta igazodik a felülethez.
A kemény matrac pedig egyrészt a fulladásveszély miatt kell, másrészt pedig azért, mert egy besüppedő szivacs például nem veszi fel teljesen a gerinc vonalát, és a baba természetellenesen görnyed.
"És a másik kérdés is elgondolkodtató, hogy akkor nem szabad úgy tartani a babát, hogy lóg a lába? Én sokszor szoktam úgy tartogatni, hogy kb olyan tartásban van, ahogy egy kenguruban lenne (lóg a lába, egyenes a háta), akkor ezt sem kéne erőltetni?"
Ha kézben tartod úgy, akkor az nem baj. Mert valójában nem tartod úgy. :D Nem is igazán lehet úgy tartani. A baba a lábait ösztönösen békapózba húzza, amit egy kenguruban nem tud megtenni (ha megfigyeled, gyakran látni babákat kenguruban, akik végig húzgálják fel a lábukat), viszont ha kézben van, és felhúzza, akkor úgy marad. Másrészt pedig az ember ösztönből alátámasztja a baba fenekét.
A többit pedig leírták már előttem.
"Tudod, a Gyakorikérdéseknek van egy FB oldala ( [link] ahová ők maguk postolnak topikokat. 22-esnek az égvilágon semmit nem kell tennie ahhoz, hogy egy topic kikerüljön az FB-re.
Szégyenled, amit írtál?"
Úgy látom nem értettél meg. Nem szégyellek semmit, amit írtam, a véleményemet most is tartom. A másik nagy kendő-térítő ősasszony (egyébként stílus alapján gyanítom, hogy egy emberről van szó, csak jobban hangzik, ha többen szajkózzák ugyanazt) azzal próbált engem hergelni, hogy idézem: "Ez ment az FB-re, megvan a nap hülyéje". Vagy valami ilyesmi, lusta vagyok megkeresni a kommentet. És ezt csak azért mondtam el, mert itt megkaptam mindenkitől, hogy én mondok csúúúúúnya dolgokat, csak egy példát hoztam fel, hogy a pattogást nem én kezdtem.
"A következő válaszokat már hallottuk, és nem elégségesek:
- "Mert nekem tetszik"
- "Mert egy meg nem nevezett nagynevű szakorvos ezt mondta" "
Nem tudom ez másoknak miért nem evidens, de igen, jobban hiszek egy szakorvosnak, mint egy névtelen, önjelölt-szakértő fórumozónak, akármennyire is úgy gondolja magáról az illető, hogy ő aztán mindent sokkal jobban tud, mint egy senkiházi kis ortopéd professzor (aki még ráadásul vidéki is, ugye). Ha a gyereked megbetegszik, orvoshoz viszed, vagy megkéred itt az önjelölt-orvos kendő-anyut, hogy gyógyítsa meg a gyerekedet? Mert az alapján, amit mondtál, ez lenne a logikus.
Egyébként miért kéne megneveznem az orvost? Miért követelitek ezt rajtam? Mi közötök van hozzá? És én miért adnám meg a nevét? Hogy ti felkeressétek, és jól lehordjátok, hogy fogja be a száját, mert ti, a gyk-s szakértő anyukák mindent sokkal jobban tudtok, és mostantól ti vagytok a megmondóemberek ortopédiai kérdésekben? Azért nem őrültem meg, és nem kívánok én rosszat annak az orvosnak...
"A rémhírek a hordozókendőből kiugró újszülöttekről nem értelmes indok a kenguru mellett"
Nekem viszont ez elég indok. Lehet, hogy nektek nem gond, ha a gyereketek esetleg az út közepén kiesik a kendőből és egy autó elé gurul, én nem vállalom be a kockázatot. Bocs...
"Igazából nem is értem, hogy miért vitatkozunk ezen. A gyerek tök jól ellenne egész nap az öledben, vagy a karodon."
El is van az ölemben egész nap, köszöni szépen. Nem itthoni, egész napos hordozásra használom a kengurut, hanem napi fél-1 óra sétához (ahogy ezt már néhányszor leírtam). Néhány kevésbé fanatikus kendős anyuka társatok még el is ismerte, hogy nem hinné, hogy napi fél óra kenguruzástól bármi baja is lehet a babának. Gyorsan keresd vissza, hogy őket is lepontozhasd :)
Tudom, a kérdező kérte, hogy ne veszekedjünk. Elnézést kérek tőle. De most sem én kezdtem, és sajnos nem vagyok az a fajta, aki elbújik a sarokba és kussol, ha piszkálni kezdik. Legfeljebb kitörlik ezt a választ is, nem zavar.
Egy jó kiképzésű babkocsi is jó megoldás, sok gyerek szereti a kocsizást. Ha tudod kezeli, és nem okoz gondot a közlekedésben, akkor használd azt.
Aki a hordozást választja bármilyen formában, az a általában azért választja ezt a formát, mert problémás a babakocsi a közlekedésben (tömegközlekedés miatt, esetleg nincs lift a házukban, van olyan is, akinek olyan kicsi a lakás, hogy egyszerűen nincs hová tenni a kocsit otthon), vagy azért választja ezt, mert úgy gondolja, hogy így szorosabbra fűzheti az anya-gyerek kapcsolatot (de persze ez nem csak ezen múlik, ez csak egy a sok teendő közül), vagy mert egyszerűen szimpatikusabb neki a hordozás, és egy egész életformát épít fel eszerint, vagy a gyereke nem szereti a babakocsit, és ezért nincs más alternatíva.
Azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a gyerek nagyon sok időt fog tölteni a választott hordozóeszközben, ezért figyelembe kell venni az ő igényeit is: szereti-e az adott eszközt? Egészséges-e neki hosszú távon?
Nem elhanyagolhatóak a te igényeid ugyanezen kérdésekben. A megoldás ott lesz, ahol a két igénykör találkozik.
A babakocsi körül szerintem kevesebb kérdés merül fel. Ha te és a babád szeretitek, akkor használhatjátok korlátlan ideig.
A babahordozók terén azért van ennyi vita, mert sok a félreértés, félinformáció, agitáció mindkét oldalon (kenguru, ázsiai típusú hordozók)
Ezt a kérdést emiatt itt nem hiszem, hogy meg tudjuk válaszolni egyértelműen, de mint láttuk kenguruból is van olyan fajta, amit még a kendőhasználók is elfogadhatónak tartanak. ennek a kérdésnek szerintem nem itt lesz meg a válasza. Ha biztosra akarsz menni, akkor érdeklődj orvosi fórumokon, menj el olyan kórházakba, ahol ismerik a babahordozás rejtelmeit (pl ha jól tudom a Heim Pál Kórház egyik vezető gyermekortopéd orvosa indít hordozókendő tanfolyamokat, ő biztosan kimerítő választ tud adni a kérdéseidre! Olvasdel a cikket itt: [link] a szakértő: Dr. Marschalkó Péter, a Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd Osztályának vezető főorvosa)
Az előző kommentelő részéről mindenki (nem hiszem, hogy egy ember az, aki vele ellentétes nézeteket vall, többek között én sem) csak azért vár valamilyen konkrétumot, mert a kendőhasználók is szeretnék látni az ellentábor véleményét alátámasztó, ellenőrizhető indokokat. Egy dologról csak úgy lehet érdemben vitázni, ha mindkét félnek megalapozott érvei vannak, és azokat el is árulják. Mivel ez egy internetes fórum, ezért csak az interneten fellelhető cikkeket, írásokat lehet figyelembe venni, vagy az olyan információforrásokat, akiket valamilyen módon el elehet érni (email, telefon, internetes szakfórum, stb). Az olyan orvosi véleményt, ami ezekkel a módszerekkel nem ellenőrizhető én sem tudom meggyőző érvként elfogadni.
Azért van olyan a hordozókendőt pártoló kommentelők között, aki nem "önjelölt-orvos", hanem ortopéd sebész gyakornok.
Az "önjelölt-orvos" kommentelők leírásai 90%-ban helyesek.
Dr. Marschalkó Péter (mint fentebb írták: osztályvezető főorvos a SOTE Ortopéd Klinikán) beszél az RTL klubon a helyes hordozóeszközről:
A kételkedőknek ezt is érdemes végignézni. A 9 perces videó utolsó pár perce már az iskolás korra vonatkozik, de az sem haszontalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!