Mennyi segítséget vártok el gyermekeitektől? A házimunkára gondolok.
Én úgy tervezem,hogy mindent megcsinálok, csak a minimálisat kell majd segíteniük (pl. játékpakolás), helyette játszanak, tanuljanak. Volt egy barátnőm gimis koromban, hárman voltak testvérek, és az anyukájuk is ilyen gondolkodású volt, nem háztartásbeli, tanárnő. Azt mondta nem azért szülte a gyerekit, hogy segítsenek a házimunkában. Akkor ez nagyon megtetszett, és elhatároztam én is ilyen leszek. Remélem megvalósítható. Persze a lányomat pl megtanítom sütni-főzni stb, de nem lesz kötelező a krumlipucolás stb., napi szinten.
Csak most egy kicsit ideges lettem, mert anyósom már azt tervezgeti, hogy hogyan segít majd neki az unokája a házimunkában! Pedig nem is velük lakunk, hetente egyszer látogatjuk meg őket. Vajon mit fog szólni az én elképzelésemhez? De nem is ez a kérdésem, hanem hogy van-e aki így csinálja és bevált-e, nem bánta-e meg hogy így neveli a gyerekit?
Én rengeteget segítettem anyukámnak, szerettem neki segíteni, nagyon jó emlék :) Olyan klassz volt, amikor pénteken fáradtan hazajött a munkából és szegény elkezdte sorolni mit kell kitakarítani, kimosni stb, én meg csináltam neki egy kávét és elmondtam, hogy a fele már kész is van.
Rokon velem egy idős lánynak nem kellett segíteni, mindig mindent megcsinált anyuja helyette, felnőttként is ilyen maradt (ahol kibújik a bugyijából az ott is marad pl)
Ez persze nem egyetemes igazság, csak példák.
Összességében ez szerintem nagyon nagy hazárdírozás, nem látom az ilyen nevelés hosszútávú következményeit, túl sok benne a kérdőjel :)
Szia!
Én szeretném majd bevonni őket a házimunkába. Engem is bevontak a szüleim, (magam után ágyaztam, elpakoltam, segítettem a takarításba, apu zsebkendőit vasaltam...stb) és egyáltalán nem bánom, hogy így neveltek, és nem 30 évesen kellett ezeket megtanulnom, hanem megszoktam, hogy ez is hozzátartozik a nagybetűs élethez. Persze nem rabszolgamód tették, de megtanítottak rá. Én is így szeretném a kislányommal, ha majd eljön az ideje.
Nálam nem ment se a tanulás, se a játék rovására, jogot végeztem, és van sok barátom, így én követni szeretném a magam példáját.
2. vagyok. Bocsi, végül csak arra nem válaszoltam amit kérdeztél :X
Saját tapasztalat nincs, de barátnőm hasonlóan nevelte a gyerkőcét, sajnos a suliban már kezdődtek is a gondok emiatt, valahogy nem alakult ki benne a közösségtudat, a közös felelősség, ilyesmi. Többször kellett már iskolát váltaniuk, mert szegény lányt mindenhonnan kiutálták :(
Nekem fiam van.
Elmondom, hogy imád panírozni, lisztezni, szórni a lisztet mindenfelé, imád krumplit pucolni, imád kókuszgolyót gyúrni...
Szóval a kicsiknek ez érdekes és nem kell befogni, ez nekik nem munka. Csak neked utána összetakarítani.
Már 9 éves és imád ablakot pucolni, mert ilyen fújós Clin-t használunk és lövöldözi vele az ablakot!
Tök jól érzi magát, ha el van foglalva.
Adagolja a piskótához a cukrot, önti nekem a muffinhoz a tejet stb.
Ezt szeretik a gyerekek!
Engem úgy neveltek a szüleim, hogy mindenben segíteni kell. Nem mondom, hogy rosszul tették, de talán kicsit túlzásba vitték. A barátnőim annak idején gimiben ki voltak akadva, hogy ahányszor felhívtak otthon és anyáék vették fel, mindig az volt a válasz, hogy nem érek rá mert épp ezt vagy azt csinálom.
A saját lányomat szeretném bevonni a házimunkába, hogy mindenről legyen egy kis fogalma. Illetve azért, hogy tisztában legyen vele, hogy a saját környezetét (nyilván a korának, erejének, idejének megfelelően) neki is rendben kell tartania. Most 13 hónapos és mindenben próbál "segíteni". Szerintem ha ezt a játékot pár évig szépen tovább játszuk, akkor idővel természetes lesz számára, hogy neki is vannak feladatai.
A férjem tinédzser korú gyerekei szinte semmit nem csinálnak meg maguktól. Az édesanyjuk mindig mindent megtett körülöttük, helyettük és most ki van akadva, hogy miért nem képesek még a koszos tányért sem eltenni maguk után. Amikor nálunk vannak, én ezt nem hagyom. Igaz, kellett hozzá pár év, de már van amire odafigyelnek (de csak nálunk).
Pár éven belül egyetemisták, valószínűleg kollégisták, vagy albérletben lakók lesznek mindketten. Ott pedig nem-igen fogják a lakótársak tolerálni a koszt, rendetlenséget stb.
Szerintem jobb, ha ezt mindenki otthon a szüleitől tanulja meg.
Szia!
17 éves vagyok és tesóimmal szépen rendben tartjuk a házat de ez sem elég sokszor...
szerintem nem jó ha ezzel nyúzzák a gyerekeket az,h. a szobájukat rendbe rakják legyen elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!