Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan fegyelmezed 1 év...

Hogyan fegyelmezed 1 év körüli gyermekedet?

Figyelt kérdés

Kisfiam lassan betölti a 13. hónapot. Imádnivaló, csibész kissrác, és jó nagy akarattal van megáldva - ami alapvetően jó, örülök neki, de vannak helyzetek, amiket nem tudok kezelni, illetve nem is nagyon tudom, ilyenkor kellene-e már fegyelmeznem.

Ilyenekre gondolok, hogy pl. a szobájából rendszeresen kidobálja a játékokat (biztonsági rács van az ajtaja és az előszoba között), kemény, súlyos tárgyakat dobál ki, csak úgy koppannak a járólapon, frászt kapok tőle. Amikor mondom, hogy "nem szabad", kajánul vigyorog, pontosan tudja mit jelent. A következő dobás előtt már néz rám és várja a reakciót, de csak eldobja. Ha rácsapok a kis kezére, szintén semmit nem jelent, vigyorog közben... Akkorát meg nyilván nem fogok csapni, hogy igazán fájjon neki.

De akkor mit lehet tenni? Hogyan lehet megtanítani ilyen kicsi, de már egyre okosabb gyerekekkel, hogy amit nem szabad, azt nem szabad?

2012. máj. 8. 09:12
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
69%
A kemény súlyos tárgyakat pakold el tőle, szekrény felső polcára, vagy ahol nem éri el. A kisebb játékokat meg had dobálja, ne is figyelj rá, ne reagálj semmit. Tegyél úgy, mintha ott sem lennének a játékok. Mikor észreveszi hogy nem hat meg téged, akkor már nem is lesz olyan érdekes ez a játék, mármint a dobálózás. Hidd el úgy már meg fogja unni.
2012. máj. 8. 09:18
 2/21 anonim ***** válasza:
16%
Legyen egy büntető sarok, oda állítsd be néhány percre, ha nem fogad szót! Ha egy fajta büntetés nem használ, nem szabad annyiban hagyni, más módszert kell keresni a fegyemlezésre.
2012. máj. 8. 09:29
 3/21 anonim ***** válasza:

Mert szereltel biztonsagi racsot a szoba ajtajara? Engedni kell, hagy maszkaljon, ha estere becsukod, az oke, de nappal bezarni nem jo. En a lepcso aljara es tetejere tettem racsot. Lassan 2 eves, de ha meg nem probalja meg atmaszni, akkor tuti fennhagyom meg akar par evre is. Na mindegy, nem akarlak kritizalni, biztos okod van ra, hogy oda tetted.

Akar az enyem, ilyen volt, es meg ma is ilyen az uj dolgokkal, es van nehany dolog, ami meg mindig ilyen. (tavkapcsolo, szamitogep, telefon....nem szabad piszkalni, o azert is piszkalja.

Ahogy en szoktam: Latod, hogy mire keszul, megfogod a kezet, elered, hogy a szemedbe nezzen, mikozben te leguggolsz hozza es nyugodt hangvetellel mondod neki, hogy nem szabad. Elmondod, hogy mert nem szabad: eltorik a jatek. Kovetkezo lepcsofok: eppen nem vagy ott, vagy ott vagy, de nem tudod megallitani, hogy elhajitsa a jatekot. Mondod neki, hogy nem fogod visszaadni, es tenyleg nem adod vissza. Mikor meglatod, hogy meg egy valamit ki akar hajitani, figyelmezteted, hogy ezt se fogod visszaadni, es nem szabad, mert eltorik a jatek. (kislanyomra neha rajon a dobalhatnek, es ledobal ezt-azt a lepcson. Ha latom, figyelmeztetem, es ilyenkor nem dobja le a dolgokat. Persze kellett egy par nap, mire rajott, hogy tenyleg nem kapja vissza a kidobalt cuccokat. Aznap se, masnap se, csak 3. 4. napon. De akkor sem ugy a kezebe, hanem csak visszatettem a szobajaba, o mar elfelejtette, hogy azt ledobta, ha felhivom ra a figyelmet, hogy a multkor azt ledobta, de en visszaadom, akkor tovabbra is dobalozik.

Most nagyon kemenynek, hatarozottnak kell lenned. Most probalgatja a hatarait. Ha kell, 100x el kell mondani neki, hogy nem szabad. (egyik rokonunk, akinek nincs gyereke, mar 50 eves, es naluk toltottunk par napot. Azt mondja, egyfolytaban csak annyit hall, hogy en azt mondom neki, hogy nem, nem, nem. Azt mondja, ez borzaszto, hogy nem szabad neki semmit:D Aztan felvazoltam neki, hogy miert csinalom es megkerdezgettem tole, hogy akkor ezt-meg ezt engedjem? rajott, hogy igazam van. De akkor ha otthon is ezt kell csinalnom, akkor mert nem pakolom el azt, amit nem lehet. Persze, pakoljam feljebb a konektorokat, szamitogepet, asztalt, szeket (felmaszik),viragokat....meg kell tanulnia,hogy szem elott vannak a dolgok, de nem lehet hozzajuk nyulni. Akkor volt kislanyom olyan idos, mint a tied. Mara mar kevesebb nem hangzik el naponta.:D Kitartas!

Ha vigyorog, a szemed se rebbenjen, nezz ugyanolyan hatarozottan ra, ha egy pillanatra is lat valami valtozast, vagy hall a hangodban differenciat, azon lesz, hogy minel jobban kibillentsen teged. Nagyon kis ravaszak:D

2012. máj. 8. 09:32
 4/21 A kérdező kommentje:

Kedves 1.: ez jó ötlet, csak az a baj, akkor is csinálja, ha nem is lát engem, tehát amikor pl. a konyhában vagyok. Ha nem jelenek meg a képben, akkor képes mindent kidobálni. Végül is rosszul írtam, nem súlyos tárgyakról van szó, hiszen minden balesetveszélyeset kihoztunk a szobájából (be sem vittünk ilyet), inkább koppanós játékokra gondolok. Ezeket csak nem vehetem el tőle.

Kedves 2.: azért a sarokba állításhoz sztem ő még nagyon pici, nem hiszem hogy ezt felfogná.

2012. máj. 8. 09:35
 5/21 anonim ***** válasza:
77%
Bunteto sarok egy egyevesnek? Nem hinnem, hogy ott maradna, akarmivel is fenyegeted...3-4 evesnel mar oke, megerti, hogy ott kell maradnia. En a majd ket eves lanyomat max atkuldom a szobajaba, ha rossz, ha meg ott rosszalkodik, akkor kimegyek a szobabol, miutan elmondom neki hogy rossz volt es akkor johet ki, ha mar jol viselkedik. De egy helyben allitani egy ilyen picit, fel se fogja, hogy mit akarsz.
 6/21 anonim ***** válasza:
85%

Csak úgy lehet, ahogy előttem írták. Hiába csapsz rá a kezére, később lehet még vissza is fogja adni. Ha meg rászólsz, annál inkább csinálja, pont azért mert nem szabad. Azon se lepődj meg, ha egy ideig majd abbahagyja, és később eszébe jut megint.

Úgy kell csinálni mintha nem érdekelne, illetve valamivel el kell vonni a figyelmét.

7/21 anonim ***** válasza:
73%

:-D

Neked kell tanulni, ez a titka. Súlyos, nehéz tárgyak nem szabad, hogy gyerekkéz közelében legyenek, elég ha csak a feje fölé tartja, és véletlenül kiejti a kezéből.

Amit a kisfiad csinál, az teljesen normális és elvárható az ő korában. Akkor kéne aggódnod, ha nem figyelné a reakcióidat. Ő most ebből is tanul, gyűjti az információkat a világról.

Én nem csapkodnék a kezére, inkább ha nem érek rá épp vele foglalkozni, akkor biztonságos helyre teszem, és beszélek hozzá. Ha meg ráérek vele foglalkozni, akkor elmondom neki, hogy nem szabad, rövid magyarázat, és tovább lépünk. Minél nagyobb jelentőséget tulajdonítasz egy dolognak, őt annál jobban fogja érdekelni, főleg mert látja rajtad, hogy azzal föl tudja kelteni az érdeklődésedet, és rá figyelsz.

20 hós kiscsaj anyukája

2012. máj. 8. 09:37
 8/21 A kérdező kommentje:

Kedves 3-as: nagyon-nagyon tetszett amit írtál, köszönöm szépen!:) Hát most én is azt tettem, hogy elvittem a kidobált játékait a másik szobába, nem adtam vissza, de csak 1 mondatban magyaráztam el neki, nem guggoltam le vele szemben meg ilyesmi. Nem tudom egyébként, hogy megérti-e már azt, hogy nem fog visszakapni 1-1 játékot. Főleg hogy így is maradt még a szobájában jópár játék.

De meg fogom próbálni a módszert!!!

Hogy miért zárom be a szobájába? Azért mert nagyon veszélyesnek találom, hogy a lakásban kószáljon. Hogy kinyitogasson minden fiókot, kipakoljon, ráessen vm, stb. Nem tudom 100% biztonságosra csinálni a lakást, és vannak dolgok, amiket még tényleg nem ért meg, annyira kicsi.

Nagyon kis eleven, örökmozgó kisfiú, nem ül meg nyugodtan a popóján, szinte keresi a veszélyeket.

2012. máj. 8. 09:41
 9/21 A kérdező kommentje:

Igen, igazatok van, tényleg lehet abban vm, hogy minél nagyobb feneket kerítek a dolognak, annál érdekesebb számára a "játék", és már szinte várja, hogy mondjam: "nem szabad".:)

Lehet hogy figyelemfelkeltés is a dolog? Hogy most már menjek oda hozzá és foglalkozzak most már vele és ne a házimunkával?

2012. máj. 8. 09:43
 10/21 anonim ***** válasza:

Azt akarja, hogy felfigyelj rá; gyere elő a konyhából, és vele foglalkozz. Főleg ha látta, hogy a dobálózással bosszant is.

Ilyen kicsit büntetni, vagy kezére csapni, NE?

Nagyon kell az a rács? Konyhában főzés közben is lehet játszani. Formabedobó nálunk nagyon bevált; egyet bedobtam, a többit a kisfiam.

2012. máj. 8. 09:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!