Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nem adok cukrosat neki amíg...

Nem adok cukrosat neki amíg lehet. De utána hogy lesz?

Figyelt kérdés

Én sem eszem semmi cukrosat, és a babámnak sem szeretnék adni, amíg nem muszáj. Szeretném, ha meglennének az alapjai a felnőttkori egészséges táplálkozáshoz, és ez főleg a gyermekkori étkezésen + a szülőktől látott mintán múlik.

Azok válaszai érdekelnének főleg, akik így csinálták. Mi történik azután, ha bekerül az oviba, illetve barátok közé, ahonnan kezdve már elkerülhetetlen a cukorfogyasztás. Ha kap az oviban, nem fogja előnyben részesíteni mindig utána már pl. a csokit a gyümölccsel szemben? Nálatok hogy volt?

2012. ápr. 29. 16:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Picit hogy ha lejjebb görgetsz van egy kérdés, hogy "mit vallasz édesség ügyben?" Olvasd el a válaszokat :)

Én adok 1,5évesemnek csokit, édeset, cukrosat. Ha tiltod és nem adsz Neki akkor De igen, előnyben fogja részesíteni a csokit a gyümölccsel szemben. Ez tuti. Pont mivel nem zárhatod el örökre az édességtől!

2012. ápr. 29. 16:09
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
A kisgyerekeknél, nem a babáknál van az a kérdés. Bocsi, de amikor olvasgattam, nem szűkítettem.
2012. ápr. 29. 16:11
 3/16 anonim ***** válasza:
42%
1 éves koráig nem tudta a fiam azt sem, hogy mi az a cukor és édesség. Akkortájt már jártunk játszóterezni, ahol az anyukákkal, gyerkőcökkel összeeresztve mindig volt valakinél valami nasi. Viszont én mondtam, hogy a fiamnak ne adjanak se csokit, se cukrosat és ezt szerencsére tiszteletben is tartották. Ha keksz vagy kuki volt, abból kapott és bár az sem a legegészségesebb, de azért mégsem édesség. Egyébiránt gyakran volt, hogy az anyukáknál is darabolt gyümölcs volt tálban, vagy kölesgolyó, szóval azért nem mindennap nagy mennyiségű nasit ettek. 1 évesen kapott a tortájából. Aztán ha jól emlékszem, 16 hónapos volt, mikor jött a mikulás. Megkapta élete első csokiját a nagymamáktól. Sosem felejtem el a pillanatot... A fiam csak nézte mi van a kezében, anyukám meg buzdította, hogy na, kóstold meg, finom! Mikor a fiam beleharapott, csak úgy felragyogott a szeme! Szerencsére utána is még jódarabig csak alkalmakra kapott. Ő mindig vizet kapott, ritka volt, hogy teát vagy gyümölcslevet adjak neki. 2 évesen a bölcsiben kezdte el, hogy ott a tízórai gyümölcslé volt, de attól még evéshez vizet kaptak. Sajna azóta egyre rosszabb a helyzet. Mióta önálló tudatra ébredt, teljes kétségbeesésben vagyunk. Alig tudjuk az édességtől eltiltani. A boltban már simán leveszi, beteszi a kosárba, ami még hagyján, mert jó sokáig meg lehetett vele beszélni, hogy boltban nem eszünk, így mire hazaértünk elfelejtette. De már nem felejt... pénztár után kikönyörgi. Voltak már olyan napok, hogy alig evett normális kaját. Persze a mi hibánk is, de néha nagyon nehéz. Reggeli rohanás, mikor minden perc ki van számolva, hogyha elkezd hisztizni, akkor úgy elkések, hogy csak na... (akkor is ha fél órával előbb ébredünk). És van, hogy már azzal nyitja ki a szemét, hogy van valami édesség? Szóval nehéz. Most próbáljuk megint normális mederbe terelni a dolgokat... Sajna a nagymamák nem könnyítik meg a helyzetet. :( Mikulás, karácsony, húsvét, annyi édességet kapott, hogy még mindig van belőle... Hiába mondtam, hogy pl. húsvétra elég 1! db csokitojás, annak is örül a gyerek, az egyik mamától egy szatyorral kapott, a másiktól egy zacskóval, a déditől újabb zacskó, nem hazudok: még kb. 20 csokitojás van a lakásban elrejtve, mert nem tudtam másképp letiltani a gyerekem róla! Úgyhogy nálunk nagyon szépen indult, de nagyon el lett rontva. :( Ellenben még mindig imádja a gyümölcsöt és az oviban ő az egyik aki a legtöbbet eszi! :) Érkezik nemsokára a kistesó, én már most mondom, hogy ő már 2 éves koráig nem fog egy falat édességet sem enni! :D
2012. ápr. 29. 16:18
 4/16 anonim ***** válasza:
39%
Okos dolog az édesség mellőzése. Jól ki lehet váltani gymölcsökkel. Éppen olyan helyen vendégeskedek, ahol a gyerekek reggel Kinder csokival indítanak /tele a hűtő/, de egész nap megy a csokizás, cukrozás minden lehetséges formában. Közben az apa és az anya szüleinek egyike cukorbeteg, a másik szülő pedig rákbeteg. A szülők diplomás emberek!
2012. ápr. 29. 16:22
 5/16 anonim ***** válasza:
75%
Én még nem tudok az ovis korról nyilatkozni, 20 hós a fiam. Nem igazán kapott cukrosat, csokit, de amikor kapott csokit (pl. most húsvét, de mikulás, karácsony, szülinap is akast már), akkor meg nem szerette (megkóstolta, aztán ott hagyta). A cukros sütikért sincs annyira oda - a sós nasikért bezzeg él-hal. Úgyhogy nem tudom, mi lesz később, de lehet, hogy alkati is.
2012. ápr. 29. 16:52
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Én az aranyközépútra szavazok. Attól, hogy majd a barátainál kap csokit, attól az ég-világon semmi baja nem lesz. A lényeg az, hogy ne tömd édességgel, egyen változatosan és mosd a fogait. Adj neki sok gyümölcsöt, de azért majd ha nagyobb lesz, adhatsz neki hetente 1-2 alkalommal egy túrórudit vagy hasonlót. A tiltás szerintem semmiképp nem jó. Azzal csak azt éred el, hogyha majd olyan helyzetbe kerül, hogy lehetősége lesz több édességet ennie (barátnál, nagyszülőknél stb), akkor majd mindig jól megtömi magát.
2012. ápr. 29. 16:54
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

6. vagyok. Most olvastam végig a 3. válaszoló kommentjét. Hát éppen azt bizonyítja, hogy amiért nem kapott sokáig édességet, most érdekes neki, "tiltott gyümölcs".

Ha a gyerek kap már mondjuk 1 éves korától hetente-kéthetente édességet, akkor ismerni fogja, és nem lesz neki olyan érdekes, így nem is fog annyira rákapni, hogy ne egyen mást. Én mindig hagytam, hogy a játszótéren megkínálják a játszón nasival, általában evett két falatot, és kész. (Kicsit off: egyébként a puki attól hogy nem édes, semmivel sem jobb a cukros dolgoknál. Tele van mű cuccokkal és nagyon sós. Szóval nem csak a cukor egészségtelen.)

2012. ápr. 29. 17:00
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Az en lanyom reggelente nem egyszer ugy kel, hogy: Tosi (=csoki), pedig en nem vagyok csokiparti, de van nagymama, nagyneni, rokonok, vendegek stb. Mar rongyosra beszeltem a szam a rokonokkal, hogy ne adjanak neki, megis csurran-cseppen innen-onnan. Ezt probalom kompenzalni azzal, hogy en gyumolcsot adok neki, ritkan kolesgolyot, vagy max turorudit. Mi alapjaraton nem iszunk cukros lottyoket, ezert o csak teat kap, amit max barnacukorral vagy mezzel edesitek eppenhogy, de inkabb vizet iszik. Ha valamit tiltunk, annal inkabb ki akarja majd probalni es mivel a csoki finom, igy nem akarja majd abbahagyni, ezert jobb, ha kap belole, de csak mertekkel. Ha toled kap nagy ritkan, akkor nem fog dugiban zabalni belole. Nalunk pl cukor csak azert van, mert a vendegeknek adok a kaveba, meg egyszer-egyszer egy-egy sutibe, tiramisuba muszaj rakni, amugy nem hasznaljuk. Meg a tejbegrizbe is csak olyan keveset rakok, hogy alig erezni, de ezt szokta meg, nekunk ez igy jo. Mivel bolcsis es a nagymama jar erte delutanonkent es nala vacsorazik, igy elkerulhetetlen, hogy ne nasizzon, vagy egyen valami edeset, mivel anyam nagyon edesszaju, de otthon mindig probalom kompenzalni valami egeszseges kajaval, gyumolccsel. Szerintem az arany kozeput a legegeszsegesebb.
2012. ápr. 29. 17:11
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Az első vagyok...tényleg érdekes amit a 3. válaszoló ír. Azt hittem, hogy az lesz a végén hogy a második babának inkább többször ad majd, hogy ne ez legye Vele is. De hát tévedtem...
2012. ápr. 29. 18:00
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelmű, minél jobban tiltunk valamit, az annál vonzóbb. Meg valahogy én úgy érzem, hogy nem lehet állandó stresszben élni, hogy mikor kap valahol csokit a Fiam ... Mi sem tömjük csokival meg édességgel, de mivel mi, a szülei is ritka nagy édességzabálók vagyunk, naponta kap egy-egy falat sütit, csokis kekszet, rudit a 13 hónapos Babánk. Még csak azt sem mondom, hogy kéri ... De miután Apukája, aki orvos, megtudta, hogy a csoki milyen jót tesz az agy fejlődésének, kerek-perec kijelentette, hogy igenis, fog kapni a fiunk is, mert a csoki egészséges :-))

Szerintem mostanában ez olyan "trendi", hogy a gyerekem nem kaphat csokit ... Én is tiszteletben tartom a játszótéren az anyuka kérését, de őszintén, sajnálom a gyereket.

2012. ápr. 29. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!