Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Bolti bébitel vagy otthoni...

Bolti bébitel vagy otthoni főzés? Ti melyik mellett voksoltok és miért?

Figyelt kérdés
Az igazság az, hogy én szívesebben készíteném el itthon a kislányom ételeit, viszont az az igazság, hogy fiatal anyuka vagyok, otthon főznöm sosem kellett ugyanis Édesanyám éveken át otthon volt velünk, mindig megfőzött, nem is nagyon akarta h én csináljam helyette. És most ott tartok, hogy bár magunknak megfőzök, szakácskönyvekből, internetről, anyától tanulok főzni most, a saját konyhámban de sajnos nem vagyok egy konyhatündér. :( Pedig nagyon igyekszem. Kisbabámnak a boltban veszem meg a bébiételt, de olyan sok rosszat hallottam már róla, hogy szívesebben főznék Neki itthon, csak félek, hogy mi van ha rosszul készítem el az ételét. Ti melyiket részesítitek előnyben? Aki otthon főzi meg a kisbabája ételeit az tudna nekem ajánlani jó babareceptes oldalakat, könyveket? Kislányom 7 hónapos, 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Előre is köszönöm a segítséget!
2012. ápr. 25. 11:00
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Én jól főzök ez azt jelenti ízletesen változatosan és nem aggodalmaskodom túl,kóstolok és javítom,baj nem lehet.

Babaételeknél az élelmiszerek minőségére és a tisztaságra kel odafigyelni .Ez nem is igazán főzés :)

friss jó minőségű alapanyag

tisztaság

mai menü 8 hónaposnak

főztem egy adag rizst ,alaposan nyákosra ,összeturmixoltam :


reggelire lefejt anyatejbe áztattam frissen,megszívta magát (előre lefagyasztott ) őszibarackkal turmixoltam


egy részét a tojássárgája kóstoltatáshoz használom fel + előre fagyasztottam pulykamell filét turmixolva ,abból 1 kockát teszek bele ,összeturmixolom ,ebbe kerül egy kis olíva olaj


estére megint lehet más gyümölccsel kínálni


Krumpliva l hasonlóan járok el,lefőzöm és változatosan készítem el ,de az alap egy nap ugyan az.


Ha nem eszi a házi készítésűt keverni kell fokozatosan csökkentve a bébi étel arányát ,így szokja a házi ízeket( illetve ízetlenséget ebben a korban :)


Nagyon hasznos ha mindenből fagyasztasz és csak felolvasztod a hozzávalókat ,kevered idény dolgokkal.


pl több "tonna" sütőtök van a frigoban , az szinte mindenhez jó .


Ami hasznos még a sinlac sűrítéshez, szeretik a babák,és új ízt nem fogadja el ,keverek bele nem feltétlen sűrítésre és könnyebben veszi az akadályt.


Csak lazán a frissességre és higiéniára figyelsz nem ronthatod el.

2012. ápr. 25. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/29 A kérdező kommentje:
Húúúh kedves utolsó, ha tudnád, hogy milyen kétbalkezes anyuka vagyok, akkor nem mondanád nekem, hogy csak lazán és nem fogom elrontani. :) Annyira nem tudom, hogy mégis, hogy alakítsam ezt a hozzátáplálást ... Mindenki mást mond, annyi féle verziót hallottam már. Most ahogyan írod, hogy a Te kisbabád már 8 hónapos és napi 3 étkezést váltasz ki, ilyen változatos ízekkel, hát csak irigyellek, hogy ilyen ügyes vagy, de komolyan! Az én kisbabám még csak ebédre kap mást, délután pedig egy kis gyümölcslevet. A védőnőm azt mondta, hogy ameddig ennyire igényli az anyatejet és ilyen sokat szopizik nem szükséges más ételt adnom Neki egyelőre. De mégis mindenhol azt olvasom, hogy ilyen korban már akár 3 étkezés is kiváltható. Nos, 21 éves vagyok de néha olyan elveszettnek érzem magam a főzés terén. A mai ebédem sem sikerült, beleragadt a tepsibe és szét is esett, a főzelékem sem olyan lett ízre amilyet szerettem volna ... Elszontyolodtam mert mostanában bármit próbálok elkészíteni nem sikerül. Én a hozzátáplálás terén sem vagyok valami "kreatív"... De köszönöm a jó tanácsokat, a linkelt oldalakat, remélem feltalálom magam most már! Úgy szeretném jól csinálni! :)
2012. ápr. 25. 16:49
 23/29 anonim ***** válasza:

Egy tanács!

Ne azt nézd,hogy más hogy csinálja,mennyi étkezést váltott ki,mindig a saját lányod igényeihez igazítsd a dolgokat!

Ha szeret szopizni,és nem igényel más ételt,akkor hagyd,had szopizzon! Mindig lesz olyan,hogy "másé ezt vagy azt már tudja,más ezt vagy azt már ad a babájának" stb. Ez nem lóverseny :-).

És tényleg gyerekjáték a baba kaja készítése: fogsz egy papírt,leírod mit ehet,és a zöldségeket alaposan megmosod,megpucolod (én ezután még jól át szoktam mosni),feldarabolod, megfőzöd és turmixolod a saját főzőlevével.

Ezeket eheti egy 7 hónapos:

alma,körte,banán,meggy,gesztenye,őszibarack,sütőtök (sima tököt 8 hónapos kortól ehet!) ,zöldborsó,zöldbab,kelkáposzta,cékla,paradicsom,répa,,krumpli,paszternák,zeller,karalábé,karfiol,brokkoli,lencse,tojás sárgája(jó keményre főzve,én krumplival és répával turmixoltam össze),rizs,kapor,fiatal állat mája (a csirke máj a egészségesebb,mint a sertésé!),nyúlhús,baromfi hús. Azt hiszem semmit nem hagytam ki.

Annyi a dolgod,hogy kiválasztasz függően attól hogy mit ismer és mit nem,szépen együtt megfőződ pl. a krumplit egy kis csirke mellel. Vagy ha vasárnapi leves Nálatok csirke-húsleves,akkor abból is simán kiveheted miután megfőttek a zöldségek,húsok,és abból turmixolhatsz a Babádnak! Ami megmarad egy evésből,azt másnap még oda adhatod Neki,vagy ha sokat sikerült csinálni,akkor le is fagyaszthatod!


Remélem találsz hasznosat is a válaszomban!



Jó babázást! :-)

2012. ápr. 25. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen kedves utolsó! Jól esett a válaszod,mert már kezdtem fogni a fejem, hogy milyen béna vagyok :) Már csak azért is mert tudod/tudjátok van 3 baba is a környezetemben akik egyidősek az én kislányommal és Nekik a szüleik már adnak kiflit, zsömlét, pogácsát meg láttam már olyat is, hogy édességből adtak egy keveset a babájuknak. Tehát ők nem tartják ezeket a hozzátáplálási "lépcsőfokokat" hanem érzés szerint táplálják a babájukat. Mondjuk hozzátenném, hogy a három babából kettő tápszeres és ha jól tudom a tápszeres babák hozzátáplálása másképp alakul mint az anyatejeseké. Mondjuk visszatérve a főzésre én a húsokban sem vagyok valami jártas, én szinte alig eszem húst, ha csinálok is inkább a férjem miatt! Nálunk mindig csak karaj van vagy csirkemell ... Májat még életemben nem csináltam. Ahogyan tojást sem főztem még. (Mivel utálom a tojást) Nagyon parás vagyok a főzés terén. Ráadásul sajnos a közvetlen közelemben szinte semmilyen segítségem nincs. Levest is nagyon ritkán főzök mert rendszeresen elrontom azokat a leveseket amelyekbe rántás vagy habarás szükséges, nagyon elkeserítő számomra, hogy ilyen nehezen megy. De igyekszem ... Legyen ez a mentségem! :) Tényleg nagyon igyekszem. Bármilyen rosszul is sikerülnek a főztjeim én a szívemet is belerakom amíg készítem. Éppen ezért olyan elkeserítő amikor elkészül és sem ízre, sem állagra nem olyan mint ahogyan szeretném. De a férjem nagyon aranyos, ha rosszul is sikerül, mindig megeszi a főztöm és biztat, hogy lesz majd még jobb is és, hozzáteszi, hogy Neki ízlik! :)
2012. ápr. 25. 19:19
 25/29 anonim ***** válasza:

:-) Akkor egy mázlista vagy a Férjeddel!! Az én Párom rendszerint túl sós ételeket kapott,mire megkérdezte,hogy "Mi van,meg akarsz mérgezni??" - a sóra azt mondják,hogy fehér méreg. Csípős megjegyzései voltak mindig. A habarással,rántással én sem volta másként- meggylevest főztem,persze jóóóó csomós lett... "Hú,de kifakult a meggy!!" :-)

Rántásos ételeket úgy szoktam- ezt a Párom Mamájától tanultam!- hogy előbb megcsinálom a rántást tartalék lángon,majd folyamatosan kevergetve hozzá öntöm a vizet,majd beleteszem amit főzök: pl frankfurti levesnél elkészítem a rántást,felöntöm vízzel,majd beleteszem az előzőleg kis sóval megszórt, kb 1 óráig pihentetett,a sótól kinyomkodott fejes káposztát (közepes lángon lehet főzni,de figyelni kell,mert a rántás miatt hamar leég,meg ha felfő,akkor hamar kifut!)ha már majdnem kész a káposzta,akkor beleteszem a krumplit,amikor már az is majdnem kész-addigra a káposzta megfőtt- akkor megy bele a felkarikázott virsli. Amikor megfőtt az is-megnőtt- akkor zárom el. Só és őrölt köménymag mehet bele,de csak egy pici- ízlés kérdése hogy utóbbit teszünk e bele,vagy sem,ha kihagyjuk sem gond!

Fűszerezni csak a végén szoktam,mindig egy keveset teszek bele,minden fűszerezés után alaposan megkavarom,utána megkóstolom. Így nem lehet túl fűszerezni. Ha Valaki szeretné,sót még tehet bele!

Krumpli leves kolbásszal: Némi zsírban füstölt kolbászt karikára vágva átsütöm,teszek rá lisztet,tartalék lángon megcsinálom a rántást,majd rá a víz,rá a krumpli- ezt még fűszerezni sem kell,mert a kolbászból kellő íz fő ki,esetleg egy kis színes paprikát lehet bele tenni. Ha megfőtt a krumpli,akkor el lehet zárni. Ez pl már 8 hónaposan ették az enyémek.

Rakott krumpli: hajában jó ha megfőzöd a krumplit,a tojást- ebből egy kis babavízzel tudsz már is turmixolni krumplit és tojás sárgáját a kislányodnak! Felkarikázod a megtisztított főtt krumplit és tojást,felszeled a füstölt kolbászt (van aki sonkát is tesz bele),kizsírozol vékonyan egy hőálló edényt és pakolod: krumpli,tojás,kolbi...amíg el nem fogy,a tetejére tejföl,irány a sütő,míg a tejfölön nem látod,hogy "megsült",kicsit barnácska a teteje. Ezek egyszerű ételek. Nálunk sokszor volt szószos tészta- üveges szószt vettem,főztem hozzá tésztát.


A tápszeres babákat ugyan úgy kellene hozzátáplálni,mint az anyatejes babákat- 4 hónapos kortól lehet elkezdeni a hozzátáplálást,akár anyatejes egy baba,akár nem! Sajnos az én környezetemben is többen büszkén mesélik,hogy túrórudit és császár szalonnát adtak a 3!! hónapos babájuknak. Azok a dolgok egy babának sem tesznek jót!! Szomorú hogy vannak ilyen szülők! Nem mondom,hogy semmit nem szabad adni a gyereknek,fél éves koruktól kukót,joghurtot és babapiskótát kaptak az enyémek.



Remélem tudtam okosat is írni!!


Jó babázást!!!

2012. ápr. 25. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/29 A kérdező kommentje:

Persze, hogy tudtál! :) Köszönöm szépen! :)

Lenne még egy utolsó kérdésem ... Igazából én a konyhai alapfogalmak némelyikével nem teljesen vagyok tisztában. Ahogyan végigsuhantam a sok babareceptes oldalon, számtalan helyen láttam, hogy párolás. A babaételeknél is úgy zajlik a párolás ahogyan egyébként? Hogy olajban picit megforgatom az ételt majd kevés folyadékot öntök hozzá és ami víz elfő, azt pótolgatom, majd ha megpuhul akkor kész? Azt tudom, hogy azzal a lével kell összeturmixolni amiben fő, csak az újdonság számomra, hogy a babaételekhez is kell olaj. Most ne nézzetek hülyének, lehet, hogy buta kérdés, de inkább megkérdezem! :)

2012. ápr. 26. 12:22
 27/29 anonim ***** válasza:

Erre a kérdésedre remélem válaszolnak majd,mert erre én is kíváncsi vagyok! Én mindig,minden zöldséget főztem. Bár,ahogy gondolkodom... a párolás lényege,hogy a vitaminok a zöldségekben maradjanak- ergó,ha alufóliába csomagoljuk a párolandó zöldséget,és sütőbe tesszük,akkor ott is "megpárolódik",minden féle olaj és egyéb nélkül...

De majd a Többiek közül valaki kijavít ha most hülyeséget írtam :-)

2012. ápr. 26. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/29 anonim ***** válasza:

teljesen jogos a kérdésed! ne aggódj miatta!


párolásnál a legjobb, ha csak gőzben (pl.szűrőben), vagy lassú, hőn fő meg az étel pl.sütőben sütöd.

ezek elég lassú folyamatok, de így marad benne minden vitamin.


ennél gyorsabb, amit írtál, hogy kevés folyadékon főzöd, amit fel is használsz, így a kifőtt vitaminok is az ételben lesznek. én a legtöbbször ezt használom.


amúgy lehet kapni ételpárolót, amiben nagyon egészségesen lehet puhára párolni az ételeket, több tálcán akár több félét egyszerre, de ez 10-15e Ft.

2012. ápr. 26. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/29 anonim ***** válasza:

Ezt találtam! Remélem találsz itt hasznosat!!

Igaz,ez 8 hónapos kortól van,de lassan a Te lányod is betölti ezt a kort! :-)


[link]


Üdv: 3 lányos

2012. máj. 6. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!