Miért nem nevezhetem el a babámat Jézusnak?
Félreértés ne essék, nem szeretném Jézusnak keresztelni a babámat, van már kiválasztott név, DE(!) megfogalmazódott bennem a kérdés, hogyha szeretném, miért ne nevezhetném el a születendő kisfiamat egy olyan személy után, akit szeretek és tisztelek. Rengeteg olyan nép van, ahol a Jézus, mint név nem furcsa. Például a latin ajkú népek között is előfordul, ahol "Heszusz" (Jesus)-ként szerepel.
Másutt találkozhatunk a Jesua névvel is.
A Nyelvtudományi Intézet nem engedélyezi a Jézus névadást.
Ez érdekes kérdés.. Arról nem tudsz, hogy miért nem lehet engedélyeztetni?
Mert a Jézus tényleg "sima" keresztnév, még ha nálunk nem épp bevett.
Ez tényleg érdekes kérdés, utána is néztem biztos nincs-e az anyakönyvezhető nevek közt (bocsi, nem leellenőrízni akartalak, csak tényleg meglepődtem). Nem értem én sem, marha kíváncsi lennék mi az oka.
(Ettől függetlenül nekem sem jutna eszembe ezt a nevet adni a fiamnak, de az én fülemnek sem idegen, pont azért, amit te is írsz: más népcsoportoknál természetes, anno még osztálytarsam is volt Jesus névvel amúgy.)
Én úgy tudom, a középkorban még Magyarországon is adták a Jézus nevet keresztnévnek, csak aztán kikopott. Ma meg már ugye engedélyeztetni kell a neveket. Mivel rengeteg vallásos nevet engedélyeztek tényleg érdekes a Jézust miért nem. Mondjuk én sem adnám, de szerintem szép név.
A Józsua, Jozsué és Juda adható. És szinte az összes bibliai név.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!